Viimeiset lahja-askartelut on viimeistelty, paketoinnit tehty ja osa lahjoista jo laitettu eteenpäin. Vaatimattomia lahjoja ja paketteja on tänä vuonna. Ja vaikein paketoitava lahja ikinä kuului myös tämän vuoden saldoon. Tuli hyvin ruma paketti.

Lahdessa kävin lasten kanssa kauhistelemassa joulunalushässäkkää. Onneksi on omat hankinnat jo aikapäiviä sitten tehty. Yhdessä neuletapaamisessa piipahdin, näin pikaisesti ystävää kahvilla, eilen kävin koko perheen kanssa Mäntsälässä Joulumaassa ja tänään keitin kahvit Toivon kummitädille ja perheellensä.

Joulumaa Mäntsälän puutarhaoppilaitoksessa oli aika erikoinen paikka. Siellä oli kasvihuoneissa käsityöläisiä myymässä tuotteitaan, tietysti kukkamyyntiä, kahvio, kirkko ja joulupukki sekä joukko kotieläimiä. Tungoksessa eteneminen väsyneen kolmevuotiaan sekä vaunujen kanssa ei ollut ihan parasta mitä tiedän, vaikka mies olikin apukätenä mukana. Kahvila oli kiva. Etenkin se suihkulähde.

Aivan kaikkea myynnissä olevaa, en saanut katsastettua. Jotenkin mieleen sieltä jäi tungoksen lisäksi lukuisat kävyistä, risuista, oksista tehdyt tonttuasetelmat. Siis ne tontut, joiden päät on tehty massapalloista ja tonttulakit punaisesta askarteluhuovasta. Huovasta, joka ei ole kyllä huopaa nähnytkään. Variksenmarjanjuurista tehdyn luudan ostin. Se on kyllä aikas ihana. Taitaa olla paraikaa likoamassa suolavedessä.

Voi olla, että ensi vuonna mennään jonnekin toiseen joulumaahan.

Tänään tein lapsille tonttulakit. Mutta en askarteluhuovasta.

Punaista mustapallollista puuvillatrikoota, joka on ostettu Nastasopista ehkä joskus vuosi sitten. Reunat jätin huolittelematta. Koska en oikein jaksanut ja tykkään niistä noin. Lakkien kulkuset ovat olleet osa jotain koriste-esinettä. Nämä on kivat. Joustava kangas venyy myös pipon päälle.

Muoks. 21:36.

Asia 1, joka unohtui: Se joulupukki on varattu neuvolasta kyllä. Meidän neuvolantädin pojat toimivat pukkina ja tonttuna. Sattumoisin ovat myös noiden meidän lasten puolipikkuserkkuja tai jotain sellaista. Että sellaista tutunkauppaa.

Asia 2, joka unohtui: Alma-kissa sai eilen aamulla hepulit ja säntäili sisällä kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Pudotti takan päältä lasipullon, joka hajosi osuessaan takan reunaan ja kaikki lasinsirpaleet putosivat alapuolella olevaan lankakoriin. Vaikka kaikki korissa olevat langat imuroitiin, niin osa täytyi heittää pois. Tuli tälle vuodelle reilu puolen kilon langankulutus ihan sekunnissa.

Asia 3: Jos vielä jotain unohtui, en sitä enää tänne palaa lisäämään.