Kohta on kuukausi mennyt, kun pääsin pihatöihin etupihalle. Uuden pihaanajotien ja rakennustyömaan vuoksi on osassa pihaa muutoksia ja muokattavaa ollut runsaasti ja olen yrittänyt niitä tehdä, ettei jäisi ensi kesään ainakaan kovin paljon. Välillä tuntuu siltä, että olen aina pihalla ja kuskaan milloin multaa ja milloin soraa eikä ikinä mitään valmistu. Oikeasti on valmista tullut paljon.

Vanhan pihatien kohdalle kaivinkone siirsi ehjänä säilyneen muurinpätkän. Sen yläpuolelle istutin muutaman norjanangervon ja aronian, tuijia, hemlokin sekä päivänliljoja. Alapuolella on jalkalehtiä, keijunkukkia, heinää ja laukkaa. Laattojen väliin yritän saada kasvamaan kangasajuruohon. Valkoinen suodatinkangas on polku kompostorille ja se on tarkoitus peittää soralla, kunhan kaivinkone seuraavan kerran tulee pihalle töihin. Polun etupuolen istutusalue on vielä kesken syystä, että sinne kaivetaan pihavalojen kaapeleille ojat. Valmiille osalle istutin ystävältä saatuja erilaisia kuunliljoja.

7979967171_a4aa4ff729.jpg

Laattapolkua talolta tielle levennettiin. Tämän tein jo aikaisemmin kesällä, mutta jatkoin loppuun muutama päivä sitten, kun sain laattoja lisää. Laatat olivat löytöjä omalta pihalta ja osa tuotiin mökiltä, koska olivat jo sopivasti sammaloituneita. Oikealla puolella olevaan perennapenkkiin pitäisi vielä keksiä joku kiva varjossa viihtyvä reunaperenna.

7979969328_61bf164186.jpg

Uuden pihatien reuna säilyi kaivinkoneen tuhoilta, mutta istutusalueen ja tien reuna oli suorastaan kammottava. Soran ja kivien kaivamista, mullan kuskaamista useina päivinä. Uutena istutin tuohon viime syksyn alennusmyynnistä kompostille varastoon ostetun laikkukanukan, jasmikkeen ja aluskasveiksi laitoin taponlehteä, saraa ja keltapeippiä. Muutama pensas tuohon olisi vielä kiva saada ja ne on tarkoitus ostaa tämän syksyn alennusmyynnistä. Eli sinne tulee sitten sitä, mitä kaupassa sattuu sillä hetkellä olemaan. Etualan norjanangervotkin lähtivät monen vuoden kituuttamisen jälkeen tänä kesänä kunnon kasvuun, mikä johtuu varmaan siitä, että niiden kummaltakin puolelta on otettu koivut pois.

7979969255_91dd04b35f.jpg

Roska-astiat ja katos siirtyvät tietenkin uuden pihatien varrelle ja niitä varten täytyi tehdä sopiva alue ja tässä oli ehkä kaikista näistä töistä rankin. Oikeassa reunassa oleva pieni multa-alue oli puolen metrin syvyydeltä täynnä tienpohjalle laitettua molsaa. Eli soraa, jossa on kaikenkokoisia kiviä maitotölkin koosta pingispalloon. Niillä tuhansilla lapiollisilla, joita tuosta kaivoin onnistui ensi kerralla vain noin kolme. Jokaisella muulla kerralla tuli vastaan kivi, joka piti ottaa pois käsin. Tuota pientä plänttiä kaivoin kokonaisen päivän. Onneksi oli vieressä tuo alue, jonne pystyin heittämään soran ja kivet, joten ei tarvinnut niitä kuljetella kottikärryillä kauemmaksi. Multahan siihen sentään piti hakea juuri toisesta päästä pihaa. Onneksi oli kaunis päivä ja lapset auttoivat. Istutin tuohon pikkutalviota ja pari lamopensasangervoa, jota tekisi mieli laittaa vielä muutama lisää. Tiellehän on vielä tulossa jonkinlainen sorakerros, jota laitetaan myös roskakatosalueelle. Tai siis kaivinkone laittaa. Mutta muuten on jo aika valmis.

7979972304_2c47f88bae.jpg

Osa pihan reunan vanhoista istutusalueista jouduttiin poistamaan kokonaan ja kaivinkoneen kauha oli aika armoton. Toisaalta ikivanhaa ja risuuntunutta syreenipusikkoa ei ole ikävä. Uutta on kuitenkin tilalle laitettava, koska näkymä naapurin puolelle on aivan liian avoin. Tämän alueen istutukset on vielä kesken, koska toisesta päästä joudutaan vielä kaivamaan sadevesiputkia. Mutta toiselle puolelle olen laittanut jotain - uutta ja vanhaa pihan perältä kaivettua. Taustalle on tarkoitus tehdä raudoitusverkosta köynnöstuki, että saa näkymän kunnolla piikoon.

7979979184_4b177670c7.jpg

Nurmikkoympyrästä lähti hassu nurmikkopätkä, joka päättyi tulevan autotallin edustan sora-alueeseen. Pätkälle laitoin suodatinkankaan ja muutaman kuorman tuota samaa soraa. Nyt näyttää siistiltä. Istutusalueen ja sora-alueen reunalle haluaisin laittaa noita isompia kiviä, mutta ne on kerta kaikkiaan loppu. Siis ylimääräiset on loppu. En varsinaisesti kovin paljon pidä noista kivireunuksista, mutta niin kauan kunnes kasvit ovat kasvaneet tarpeeksi ja peittävät reunat, pidän kivet siinä. Ne on kuitenkin siistimmän näköiset, kuin epämääräinen soran ja mullan sekoitus. Esko oli näköjään kovin kuvauksenkipeä tänään.

7979972067_0d518daf03.jpg

Ja jottei olisi alkanut liikaa kyllästyttämään etupihan työt, tein pienen välihomman kasvimaalla. Kasvimaa ei ole ollut mikään suuri ennenkään, mutta hiukan pienensin tuota aluetta istuttamalla osalle liian tiukassa kasvaneita perennoja.  Ja osan alueesta päällystin kivillä ja täytin reiällisiä astioita mullalla. Niihin sitten ensi vuonna kasvimaan kasveja. Sato on jo korjattu tältä vuodelta ja ikinä se ei ole ollut näin huono. Uutena satoa toi tänään kerätyt viinirypäleet. Ainoastaan purjot ovat kasvaneet kunnolla ja niitä on vielä muutama mullassa odottamassa käyttöä.

7979978164_c7ede35eea.jpg

Seuraavana on vuorossa muurin viereisen luiskan muokkaaminen järkeväksi. Siihen on tulossa laatoista rappuset ja reunalle suuria kiviä, jotka jätetään myös suosiolla kaivinkoneen siirrettäväksi. Multaa sitoviksi kasveiksi istutan taponlehteä ja kompostilla pakolaisena olevaa seppelvarpua. Jotain muutakin sinne haluaisin, mutta en oikein tiedä mitä.

7979973199_f18822cf9b.jpg

Vaikka olenkin nyt aika urakalla tehnyt noita pihajuttuja, olen sentään välillä ehtinyt muutakin. Ja tänään erityisen paljon oli muuta, koska Tyyne sai oman pinkin Pandan. Se on ihana. Kiitos Anne <3 Ensimmäisenä siihen haettiin kyytiin nukke. Sitten testi-istumaan. Voi että meni tyttö aivan vakavaksi ja hiljaiseksi. On opeteltu istumaan menoa ja pois tulemista ja on pyöräilty. Ja jos jotain niin ohjaaminen ainakin sujuu jo ja ojat on vältetty. Seuraavaksi opetellaan polkemaan. Huominen pyörälenkki taidetaan kuitenkin tehdä perinteisesti siten, että Tyyne istuu omassa istuimessaan minun pyörässä ja Toivo polkee vieressä. Mutta ehkä jo ensi kesänä pyöräillään kaikki omia. Panda on kuitenkin ihan helmi ja sitä on ajettu tänään paljon.

7979898953_77f623e895.jpg


7979901195_521da290a2.jpg