Leikkaus on tehty, muutama nivelväli luudutettu ja jalka on sievästi paketissa seuraavat yhdeksän viikkoa. Viikko sitten perjantaina tehtiin operaatio ja maanantaina pääsin kotiin. Ei onneksi ollut pitkä pätkä sairaalassa. Melkoista kipua on välillä ollut tuossa leikatussa kohdassa, mutta särkylääkkeet onneksi tuntuvat auttavan. Niistä vain meinaa tulla noita sivuvaikutuksia eli huonoa oloa ja pyörrytystä ja hikoilua. Ihan varmasti heti kun jalkaa ei pakota niin särkylääkkeet jätän pois. Oikealta nimeltään tuo operaatio on arthrodesis triple l.sin. Laitan tuohon tekstin mitä ne siellä Reumalla tuosta tripledeesistä kirjoittivat. Siis mitä siellä leikkaussalissa tapahtui oikeasti. Jos jotakuta kiinnostaa. Minua kyllä.

Lateraalinen viilto, avataan faskia, varpaiden lyhyet ojentajat irrotellaan subperiosteaalisesti. Sinustarsiin rasva dislokoidaan superiorisesti. Avataan talocalcaneaari-, calcaneocuboidale- sekä talonavicularenivelet. Kaikissa runsaasti nestettä, synoviittia. Synovektomia. Taltalla poistetaan nivelpinnat. Subtalonivel aika löysä. Kahdella 2 - 0 K-piikillä subtalonivelen reposition jälkeen väliaikainen fiksaatio. Sinkilät pitämään calcaneocuboidale sekä talonavicularenivelten asentoa. Tämän jälkeen subtalonivel stabiloitu. Pankkiluusiirrettä subtaloniveleen. Huuhtelu. K-piikit poistetaan. Varmistetaan subtalonivelen asento. Haavan sulku kerroksittain.

Eivät siis ottaneet minun omaa luuta siihen. Onneksi. Jäi vielä varaluuta itselle seuraavaan kertaan. Jos sellainen tulee.

Tässä sitten minun versio siitä mitä tapahtui.Tai siis siitä kaikesta mitä muistan. Ja sitä on vähän. Leikkaus tehtiin puudutuksessa, mutta nukuin oikeastaan koko ajan. Jossain vaiheessa siinä alussa joku leikkaussalissa kommentoi minun napakorua. Sitä ei poistettu ilmeisesti sen takia, ettei tule mitään ihorikkoja jotka olisivat voineet pahimmassa tapauksessa estää koko leikkauksen. Ja en tiedä näinkö unta vai oliko se totta, mutta ihan kuin juuri tuon napakorun takia ei minun omaa luuta käytetty luudutukseen. En kysynyt asiasta, joten en tiedä oikeaa syytä. Ja toinen muistikuva on siitä kun jossain loppuvaiheessa avasin silmäni ja näin kun joku piteli ilmassa leikattua jalkaa ja siinä oli jo kipsi ja kuitenkin minulla oli tunne, että jalka on siinä toisen vieressä. Kammottavaa. Onneksi nukahdin saman tien. Aika vähän siis muistikuvia. Leikkauksen jälkeistä pahoinvointia ei ollut, ruoka maistui saman tien kun pääsin heräämöstä huoneeseen. Huono olo tuli vasta sunnuntaina aamuyöllä. Ja se johtui varmaan kipulääkkeistä sillä myös maanantai- ja tiistaiaamuna on ollut huono olo ja kerran olen joutunut käymään oksentamassa.

Särkylääkkeitä ei tarvitse ottaa enää niin tiheään kuin viikko sitten, eikä tunnu enää kävelemään lähtiessä siltä, että kaikki veri pakkautuu heti jalkaan. Melkeinpä kaiken ajan minkä istun (ja sitä tämä oleminen ja eläminen on nyt aika paljon), pidän jalkaa ainakin jonkin verran koholla. Varpaat on kuitenkin vielä hiukan turvoksissa ja niitä pistele. Tällä hetkellä on siis käytössä hipaisuvaraus, eli käytännössä yhtään painoa ei saa leikatulle jalalle tulla. Kainalosauvoilla liikun ja etenen ja sekin alkaa jo sujumaan ainakin omasta mielestä varsin mallikkaasti. Muutaman kerran olen jo käynyt kaupassakin - Terrassa ja Tarjoustalossa -  ja kummallakin kerralla tuli melkoinen hiki ja uni sitten heti kun pääsin kotiin. Parempaan päin mennään kuitenkin koko ajan. Ja sain punaisen kipsin (ehkä viikon päästä kipsin vaihdossa pyydän vaaleanpunaisen) mikä on minusta varsin piristävä väri :O)

268428.jpg

Ei tämä elämä kuitenkaan pelkkää kipsijalkaa ole vaan myös KÄSITÖITÄ. Heinolassa pari päivää maatessa oli hyvää aikaa neuloa. Tosin ihan koko ajan sitä ei jaksanut puuhastella, mutta aina kun oli virkeä olo niin heti otin kutimet käsiin. Tein sitä samaa boleroa mitä aloitin tuossa muutama päivä vai oliko se muutama viikko sitten. Ja kotona sama neulominen jatkuu. Bolero on nyt neulottu ja kiinnitystä ja koristelua vailla. Sen ehkä teen huomenna.

Kovin väsynyt olen, enkä jaksa kovin pitkään yhteen pötköön tehdä mitään. Johtuuko jalasta vai lääkkeistä vai sateisesta säästä vai kaikesta? Enköhän tästä vielä piristy.