Edit klo 17:12 lopussa.

Viikko vai kaksi tai jotain sinne päin sitten oli Toivo hoidossa ja sain ommella koko päivän. Aamulla aivastamalla venäytetyn kyljen, höyryraudalla poltetun peukalon ja korjaus- sekä paikkausompeluiden lisäksi sain muutakin päivän aikana valmiiksi. Osa jäi vielä viimeisteltäväksi myöhemmäksi, mutta nyt on kaikki sen päivän tuotokset ja sinä päivänä aloitetut valmiita ja tässä niitä olisi.

Ei mitään kovin kummoisia, mutta pakollisia. Keittiöpyyhkeitä, kissan nukkuma-alusta, kissanrapatassupyyhkeitä. Ei nyt kaikki kuvassa, mutta pieni otos. Kaikki 100 % pellavasta ommeltuja. Osa perityistä kankaista, osa omista vuosikertakankaista.

Kissojen nukkuma-alustoja tarvisi vielä lisää, kun niillä on niin monta paikkaa missä nukkua ja helpompaa on siivota ja pestä pieni alunen. Varsinkin syksyisin sitä roskaa ja kuraa tuntuu jäävän lyhyidenkin unien jälkeen kissan kohdalle enemmän kuin tarpeeksi.

kissanalustajapyyhkeet.jpg picture by pupupossu

Pari koristesydäntä. Toinen pellavaa ja toinen perintöpussilakanasta. Koristeena pellava- ja pitsinauhaa.

sydnpellavaa.jpg picture by pupupossu

sydnvalkoinen.jpg picture by pupupossu

Toivon huoneeseen verhokappa sekä tyynynpäällinen. 100 % puuvillaa Eurokankaasta.

toivonverho.jpg picture by pupupossu

toivontyynyjapentti.jpg picture by pupupossu

Tein Toivolle kivasta hämähäkkikankaasta tyynynpäällisen ja päiväpeiton jo hyvän aikaa sitten ja ne ovat olleet pitkään käytössä. Mutta kesän jälkeen Toivo alkoi pelkäämään hämähäkkejä, joten ne hämähäkkikankaiset oli pakko poistaa huoneesta, että leikkiminen sujuisi. Tyynynpäällinen on ainoa korvaava valmis. Päiväpeitto pitäisi tehdä ruskeasta patjaraitakankaasta, mutta kangas on vasta tilattu paikalliseen kangaskauppaan.

Verhoon harsin käsin kirjontalangalla pieniä mustia rispaantuneita pellavakangaspaikkoja. Tuli ihan kiva, vaikka yksinkertainen.

toivonverhonpaikat.jpg picture by pupupossu

Samasta ruutukankaasta ja pitsinauhasta tein säilytyspussin hiustensuoristusraudalle. Käytän rautaa sen verran harvoin, että jaksan kyllä sulloa sen pussiin vessan naulakkoa rumentamasta. Rintakorun olen saanut joskus 12-vuotiaana jenkkiläiseltä kirjekaverilta joululahjaksi.

suoristinrautapussi.jpg picture by pupupossu

Tupaan tein myös uudet verhot. Isossa ikkunassa aikaisemmin ollut pitsiliinaverhokappa on ollut ainoa verho meidän asunnossa, joka on ollut paikallaan - pesuja lukuun ottamatta - koko kahdeksan vuotta. Muut verhot ovat vaihtuneet sentään ainakin kerran.

tuvankaikkiverhot.jpg picture by pupupossu

Sivuverhot ovat Raijan aitasta ostettua harsopellavaa. Pesun ja kuivausrumpukäsittelyn jälkeen ompelin yläreunaan verhonauhan (mikä on varsinainen harvinaisuus meidän verhoissa) ja alareunaan päärmeen. Haastavaa ommeltavaa tuo harsopellava. Silti olen siitä ommellut jo itselleni kolme mekkoa ja ainakin kaksi on vielä jossain vaiheessa tulossa.

tuvanverho.jpg picture by pupupossu

Eli yksinkertainen verho tämäkin. Sidottu kiinni erilaisilla pitsinauhoilla.

tuvankappakokonaan.jpg picture by pupupossu

Verhokappa on puolestaan ommeltu kirpputorilöydöistä: pöytäliina, pitsiliina, tyynyliina ja vauvan korin brodyyri olivat tarvikkeina. Kaikki ostettu markka-aikana, eli jo jonkinlaista vuosikertaa myös nämäkin. Noista vanhoista kankaista on hankala ommella kun ne vetävät joka suuntaan. Tuli sentään suora, sillä jaksoin kiinnittää kaikki osat toisiinsa nuppineuloilla.

tuvankappa.jpg picture by pupupossu

Aion vielä leikata tuosta keskiosan takaata pois brodyyrin ja tyynyliinojen osat. Ne näyttävät hiukan ikäviltä ja epäsiisteiltä valoisalla ilmalla. Mutta vasta keväällä verhonpesun yhteydessä. Ellei sitten iske jostain ihmejaksaminen ottaa kapppa alas leikkaamista varten.

Jälleen yksi kauppakassi. Mustaa pellavaa Eurokankaasta, pitsinauhaa ja heijastinnauhaa.

mustaostoskassi.jpg picture by pupupossu

Heijastin kulkee kätevästi aina mukana kun ompelin sen suoraan kassiin.

mustaostoskassijaheijastin.jpg picture by pupupossu

Ja nyt muistin laittaa noita omia nimilappuja joihinkin ompeluihin. Meinaa yleenstä unohtua. Toisaalta omiin ei niitä niin tarvitsekaan, mutta onhan niitä kiva käyttää kun niitä kerran omistaa.

mustaostoskassijamerkki.jpg picture by pupupossu

Koska en osannut päättää haluanko kassiin pitkät vai lyhyet sangat, niin ompelin kummatkin. Pitkiä käytän enemmän, kun kassin saa siten olkapäälle, mutta lyhyetkin ovat varsin kätevät usein. Tästä tuli hyvä ostoskassi ja tykkään kovasti. Ja on ollut jo käytössäkin kovasti.

mustaostoskassijakahvat.jpg picture by pupupossu

Pienen neulepussukan ompelu on ollut haaveissa jo jonkin aikaa. Kiitos linkkivinkistä Punaselle, sain vihdoinkin tehtyä oman pienen kässäpussin. Ja toisenkin lahjukseksi.

Punaisessa pussukassa on sivujen koko 15 x 15 cm. Kankaat puuvillaa omasta varastosta. Narukiinnitys. Nallerintaneula koristeeksi myös omasta varastosta. Pohjaan ommeltu kaksinkertainen sisuskangas ja lisätty vielä silitettävä tukikangas tukevoittamaan pussia. Tämän lähetin Salaisena neuleystävänä omalle ystävälleni Helikeijulle viimeisessä lähetyksessä.

neulepussihelin.jpg picture by pupupossu

neulepussiaukihelin.jpg picture by pupupossu

Oman pussukan koko on 17 x 17 cm. Päällyskangas puuvillaa, sisus pellavaa. Nappikiinnitys. Pohjassa myös tukikangas. Ohjeet ja neuvot näihin pussukoihin löytyy täältä osa 1 ja täältä osa 2.

neulepussi.jpg picture by pupupossu

neulepussiauki.jpg picture by pupupossu

Omalle pussukalle kävi vähän köpelösti. Se oli eilen mukana Lahdessa Triossa neuletapaamisessa. Muistan kyllä pakanneeni pussukan mukaan kun lähdin kotiin. Vaan kotona en sitä löytänyt meiltä sisältä, en autosta enkä pihalta. Mies tarkisti vielä auton tänään päivänvalossa. Soitin jo Trioon - kahteen eri paikkaan, mutta ei sielläkään pussukkaa ollut. Että sinne jonnekin hävisi. Sisältöineen. Eli meni myös kerä lankaa, neuleen alku, hyvät puikot ja pari silmukkamerkkiä. En tiedä mikä harmittaa eniten noista hävinneistä. Ehkä silmukkamerkit, koska niitä oli ennestäänkin vain neljä ja nyt on sitten puolet vähemmän. Huokaus. Tai sitten se lahjaneuleen alku, mikä pitää aloittaa jälleen uudestaan. Paitsi, ettei ole enää sopivia puikkoja. Huokaus. Ainakin uuden pussin aion vielä tehdä. Vaikken siihenkään saa enää sitä kivaa nappia, mikä tuossa oli kun niitä oli vain yksi. 

Hävinneestä pussista huolimatta kotiin oli kiva tulla. Toivo oli leiponut isänsä kanssa täällä pipareita. Oli ihana tuoksu sisällä. Ja on edelleenkin. 

Edit. Minulla on hyvä mies. Kävi töiden jälkeen vielä kysymässä pussukkaa ja sen jälkeen kierteli parkkihallissa etsimässä sitä. Ja löysi sen :) Hiukan oli likainen, mutta sisältö tallessa. Pussi pesuun ja neulomaan. Saa velikin joululahjansa. Nyt olen kovin iloinen.