Eilinen päivä jää meidän perheen historiaan monessakin asiassa. Saatiin maksettua asuntolaina pois. Nyt on talo viimeistäkin neliösenttiä myöten oma. Tulipa siitä kepeä olo. Samalla avattiin tietysti Toivolle tili ja otettiin possu. Voi poika alkaa säästämään viikkorahojaan :D

Seuraavakin tapahtuma on eräänlaista perheen historiaa. Koska menin illalla huovutuskurssille se tarkoitti sitä, että olin nyt ensimmäistä kertaa erossa Toivosta. Käytiinhän me miehen kanssa tammikuussa kahdestaan ulkona syömässä, mutta nyt jäin ihan yksin. Etukäteen hermoilin sitä kovasti. En sitä, että miten mies pärjää Toivon kanssa, vaan sitä miten minä pärjään ilman Toivoa. Ja ilokseni voin todeta, että hyvin pärjäsin. Soitin kotiin vain kerran :D 

Ensin pyörin muutaman tunnin kaupungilla ja kävin kaikissa niissä kaupoissa, mihin ei lastenvaunujen kanssa ole asiaa. Sitten illalla sinne kurssille.

Mahtava päivä siis. Vaikka täytyy myöntää, että kaikki ne suunnitelmat, mitä olin kurssin varalle etukäteen tehnyt ovat nyt vanhoja suunnitelmia. Uusia tuli eilen illalla tilalle ja taidan sittenkin tehdä jotain värikästä tällä kertaa, vaikka olinkin varautunut huovuttamaan mustaa. No, ehkä yhden mustankin työn teen.

Oli kiva nähdä tuttuja kasvoja kurssilla. Oli kiva päästä aikuisten seuraan. Oli kiva olla yhdessä käsitöitä harrastavien ihmisten kanssa ja puhua käsitöistä. Oli kiva suunnitella omia huovutustöitä. Oli kiva kun sai kotiin tullessa syödä sydänmunkit. Oli kiva kun sai tehdä ostoksia kaupungilla. Ja erityisen kiva oli kuulla, että Ritva on pongannut tämän blogin :O)

Ja jottei ihan kokonaan vauvan kanssa eläminen jäisi paitsioon niin seuraavassa paljon tekstiä kestovaippailusta.

Hitaaseen tahtiin on valmistunut vaippoja. Aina silloin tällöin saan yhden ommeltua valmiiksi. Ihan jokaista en joka kerta tänne blogiin viitsi päivittää, mutta nyt voisin taas muutaman vilauttaa. Blogin Kestovaipat-sivulle olen laittanut näytille kuvat kaikista tekemistäni vaipoista.

Vaippojajaimuja.jpg picture by pupupossu

Viimeiset valmistuneet vaipat ovat kokoa M ja kaavat apinakankaisiin vaippohin on saatu Kestovaippayhdistyksen kurssilta. Ruskean vaipan kaavan sain Liljankukalta. Kaikki ovat sisätäyttövaippoja eli vaipan sisälle voi pujottaa tarpeen mukaan lisäimuja, joita myös kuvassa.

Näiden vaippojen päällipuoli on kaikissa flanellia, ruskea ostettu Eurokankaan palalaarista ja apinakangas on tilattu Kestovaippakaupasta. Sisäpuolella näissä on joko hamppuneulosta tai puuvillasherpaa - nämä myös tilattu Kestovaippakaupasta. Hamppuneulos on ainakin minusta ollut ihan ykköstä vaippamateriaalia, sitten kun se paras imukyky on muutaman pesun jälkeen saavutettu. Sherpaa en ole aiemmin kokeillut eli nähtäväksi jää sen teho.

Tuo apinaflanelli on minusta hauska kangas ja se tuli käytettyä viimeiseen rippeeseen asti. Vaippojen leikkaamisen jälkeen, lopuista kankaista leikkasin kestositeitä, kuvassa vilahtavia ei-kovin-pyöreitä-liivinsuojia ja vielä erikseen noita apinoita koristelutarkoitusta varten varastoon.

Niin ja kaikki vaipat on tarranauhakiinnityksellä.

Vaippa6.jpg picture by pupupossu

Kestovaippojen käyttö sujuu meillä jo hyvin ja on sujunut jo jonkin aikaa. Vahinkoja tietysti sattuu, mutta eikö niitä satu myös kertakäyttövaipoillakin. Ainakin olen kuullut puhuttavan niistä niskakakoista, joita ei pitäisi kestoilla tulla. Kestovaipoilla tulee nilkkakakkoja. Niitä on jo nähty ja niskakakkoja ei ainakaan vielä. Eli kai tuossa sitten jotain perääkin on. Vai onko?

Olen aina pitänyt itsestäänselvyytenä sitä, että meillä tulee vauvalla olemaan kestovaipat. Jopa jo silloin kun kestovaippoja ei tässä muodossa tunnettu, vaan oli vain harsot. Silti on naurattanut se yksi pieni asia kestovaippojen puolesta olevassa propagandassa. Ja se on se, että kestovaipat on paljon kivemman näköisiä kun kertakäyttövaipat ja niitä on sen takia hauskempaa vaihtaa. Se kuulosti hölmöltä. Ei kuulosta enää. Meillä kumpikin - sekä minä että mies - valitsevat aina vaipanvaihdon yhteydessä innokkaana seuraavaa vaippaa. Sitä vaippakorin sisältöä on kiva pyöritellä. Pakko siis hyväksyä se hassu tosiasia, että kaikkien muiden kestovaippojen hyvien puolien lisäksi on vaippojen vaihtaminen ja niiden valitseminen erityisen mukavaa.

Minkälaisia olivat kestovaipat ennen. Sideharsoja. Ja mitä sitä ennen? Ihan kuin joku olisi joskus puhunut sanomalehdestä. Vai muistanko nyt jonkun vanhan uneni? Äiti kertoi, että minulla oli harsojen päällä kolmionmuotoinen muoviliina. Harmi, ettei niitä ole enää tallella. Minun ollessa vauva oli kyllä jo kertakäyttövaippoja ja niitä jopa jaettiin ilmaiseksi. Siis isoja määriä - ei mitään näytepakkauksia. Mutta äiti ei ottanut, koska ei halunnut täyttää kaatopaikkaa. Tai tunkiota.

Kestovaippojen ohella meillä on kokeiltu myös osapäivävaipattomuutta. Mutta ei niin kovin hyvin tuloksin. Toivolla kun tulee se pissaähinä juuri sillä hetkellä kuin se pissakin - ei mitään edeltävää vinkkiä. Kyllä me silti jatketaan harjoituksia. Kyllä se pissa osuu joskus sinne minne pitääkin eikä aina lattialle, sukille, sänkyyn, leikkikoiran päälle...

IMG_9213.jpg picture by pupupossu