Nukkekodin kunnostusvaiheista ja sisustuksesta ja sen etenemisestä kerron täällä ihan varmasti. Kun sen joku päivä vain aloitan. Se päivä ei ollut tänään.

Eilen taisin olla niin innoissani tuosta nukkekodinhakumatkasta, että unohdin ihan yhden homman mikä piti tänne laittaa. Ehkä ihan hyvä, oli jo muutenkin aika pitkät sepustukset eilen ja tänään ei taas olisi ollut mitään kerrottavaa :O) Mutta tässä siitä nyt.

Ostin viikolla pari kerää harmaata Aino-lankaa ja harmaa väri ei oikein innostanut aloittamaan sitä mitä olin suunnitellut tekeväni. Värjäsin eilen langan äidin vanhalla kalakeittokattilalla!

333945.jpg

Värjäykseen käytetyt aineet:

  • Vettä 2 l
  • Suolaa 1 rkl (ehkä hiukan liikaa, mutta eipä siitä haitta ole)
  • Etikkaa noin ½ dl
  • Punaista Telon happoväriä noin 1 tl
  • Sinistä Telon happoväriä hyppysellinen (tosin lusikalla purkista otettuna)

Ensin laitoin kattilaan veden, johon lisäsin suolan ja etikan, laitoin lämpenemään. Sekoitin happovärit pieneen vesitilkkaan ja lisäsin kattilaan. Langat olin kerinyt vyyhdille ja kastellut hyvin. Aluksi lisäsin kummastakin vyyhdistä osan kattilaan ja noin minuutin päästä loput. Kaikkea villaa en laittanut väriliemeen eli osa jäi harmaaksi. Tein vielä pienen annoksen värilientä pelkästä punaisesta ja sen kaadoin kattilaan yhteen kohtaan lankojen päälle. Annoin olla noin 10 minuuttia ja vasta sitten  hiukan sekoitin keitosta. Kattila lämpesi kiehumispisteeseen ja oli liedellä noin 45 minuuttia. Lopuksi huuhtelin langat. Niiden olisi pitänyt antaa jäähtyä keittoliemessä ja huuhtelu tehdä vasta sen jälkeen, etteivät huopuisi, mutta enhän minä malttanut odottaa. Eivät ne huopuneet.

333968.jpg

Tämä ei ollut kovin tarkkaa eikä tieteellistä värjäämistä. Kaikki on noin sinne päin. Mutta lopputulokseen olin tosi tyytyväinen. Sain puna-sinipuna-harmaa-kirjavaa lankaa. Murrettuja värejä, mutta ihan toista kuin pelkkä harmaa. Valokuva ei näytä värejä oikein, mutta on se vähän sinne päin.

Aamulla langat oli jo kuivaneet ja pääsivät takaisin kerälle.  Aika solmuista oli se keriminen. Neulomaankin innostuin heti kun sain 'uudet' langat. Oikeastaan muuta en ole tehnytkään tänään kuin neulonut - paitsi pikkuisen risutöitä. Risuhommista ei tullut vielä valmista kuvattavaksi. Jatketaan siis huomenna.