Pitkä tauko kirjoittelussa ei tarkoita yhtä pitkää taukoa puutarhatöissä. Tosin kyllä puutarhassakin melko hiljaista on ollut. Kitkemistä pääosin olen viime aikoina tehnyt. Ja suunnitellut paljon. Vatsa alkaa olla sen verran iso, että mikään puutarhatyö ei oikein tunnu hyvältä. Tai siis kumartelu. Ja raskaita en juuri uskalla tehdä. Huomaan väsyväni helposti. Mutta kuitenkin kitkenyt olen. Monin paikoin pihalla on jo kasvustot sen verran rehevät, ettei tuota kitkemistäkään enää kaikissa paikoissa juuri ole. Tosin monin paikoin uudet istutukset vaativat paljonkin huomiota.

Etupihan perennapenkkiä olen esitellyt aiemminkin, mutta kun pidän siitä kovasti ja tietenkin se muuttuu kun kesä etenee niin laitan tähän uuden kuvan uusista kukista. Näkymä pihatieltä kuistille päin. Rehevästi kasvaa. Paikka on aurinkoinen, mutta ei kuiva.

IMG_6015-1.jpg picture by pupupossu

Toinen kuva kuistilta pihalle päin. Helminukkajäkkärä ja syysleimut aloittelevat kukintaansa. Pieni puu vasemmalla on pihlajaan vartettu marja-aronia.

IMG_6019-1.jpg picture by pupupossu

Pajutelineessä kasvaa tiukukärhö 'Hendryetta'. Ympärillä helminukkajäkkärää ja kellopeippiä. Kumpikin kovia leviämään, mutta ei haittaa tässä kohdassa. Jos innostuvat leviämään liikaa, siirrän heikompia muualle. Kolmion muotoinen penkki on rajattu kaikilta suunnilta, etteivät nuo ihan joka paikkaan sentään pääse leviämään.

IMG_5996-1.jpg picture by pupupossu

Keinun alueella kasvaa myös innokas leviäjä eli valko-vihreäkirjava maahumala. Keinun ympärillä olevan pergolan jokaisen tolpan juurelle olen istuttanut jonkin kärhön ja pienen maahumalan alun. Tässä alppikärhö 'Albina plena' ja 'pieni' maahumala. Kasvaa jo kivienkin päälle. Hauska.

IMG_6003-1.jpg picture by pupupossu

Samaa maahumalaa lisää. Tässä kohtaa alkaa maa olla sen verran laihempaa, ettei se kasva ihan yhtä riehakkaasti. Peittää kyllä mulloksen kiitettävästi, joten kitkemistä ei juuri ole tarvittu. Eikä humala ainakaan vielä ole tukahduttanut muita kasveja. Tuossa näkyy hyvässä kasvuvauhdissa oleva koristeomenapuu 'Linnanmäki'. Siinä oli muutamia vuosi vanha puu, joka ei tänä keväänä lähtenyt kasvuun lainkaan. Sahasin sen poikki ja istutin siihen viereen isän metsästä haetun pihlajan. Nyt on 'Linnanmäki' tehnyt varsin pitkät alut siitä kannosta ja taidan antaa senkin kasvaa. Katsotaan nyt ovatko puut liian lähellä toisiaan.

IMG_6004-1.jpg picture by pupupossu

Keinun alueen ja terassin alueen väliä jää rajaamaan hiekkapolku. Terassin alueen maanpeittokasvina on suikeroalpi. Toinen riehakas leviäjä. Miehen suvussa kasvia on kutsuttu nimellä Vikkelä Ville. Ja sitä nimeä minäkin olen aina käyttänyt, sillä kasvi on saatu miehen äidiltä. Täytyi oikein kirjasta tarkistaa tuo oikea nimi :D

IMG_6008-1.jpg picture by pupupossu

Pihatietä reunustaa myös tiheä kasvusto, jossa kuunliljaa, jaloangervoa, valkotäpläimikkää ja sormivaleangervoa. Tarkemmat lajikkeet eivät ole tiedossa, sillä kasvit on saatu ystäviltä ja sukulaisilta. Mutta täälläkään ei tarvitse juurikaan kitkemistä.

IMG_5998.jpg picture by pupupossu

Lopuksi vielä kuva jo tuolla aiemmin esitellystä tuntemattomasta isosta perennasta, jonka nimeen sain vinkin Taviokuurnalta. Kiitos. Luultavasti saattaakin olla tuo jättitatar. Olen nähnyt noita kyllä joissakin tien vieren metsissä eli leviämisvaaraa näyttää olevan. Täytyy olla varovainen. Tuonkin sain perinnöksi miehen äidiltä. Tässä se kasvaa kuivassa paikassa, kovassa savimaassa - silti on jättikokoinen. En edes uskalla ajatella miten iso se olisi jos kasvaisi kunnon mullassa.

IMG_6012.jpg picture by pupupossu