Vappuaaton aatto

Reippailin lasten kanssa kylään ystävälle. Muuaman kilometrin matkan aikana olin ehtinyt vastata noin kahteensataan kysymykseen ja alkoi jo tulla pientä vastausväsymystä. Kysymykseen miksi lumi on kylmää, oli pakko sanoa, ettei äiti nyt oikein tiedä. Vaan ei hätää. Mutta Toivo kyllä tietää. Lumi on kylmää sen takia kun se sataa maahan kylmänä.

Melkein suoraan kahvipöydästä jatkettiin matkaa bussilla kohti Lahtea. Ostin sieltä lapsille järkyttävät ja järkyttävänkokoiset foliopallot. Ensin ne oli sisällä keittiössä, sitten lastenhuoneessa ja lopulta ne vietiin ulos terassille. Ikkunasta sisälle vilkuileva Muumipeikko on pelottava ainakin aikuisen mielestä. 

Vappuaatto

Leivoin aamulla muffinsseja. Sitten lähdettiin autoretkelle. Ensin ajeltiin minun vanhempien kotitilalle. Tärkeimpänä missiona tuolla käynnillä oli potkukelkan hakeminen. Koska ei sitä viime syksynä muistettu, eikä uskalleta ottaa riskiä, että se unohtuu myös ensi syksynä.

Kyllähän siellä tilalla kaikenlaista muutakin jännittävää oli. Ainakin tuohon paikkaan on palattu useita kertoja lukuisten erilaisien kysymysten kanssa. Mitä kaikkia koneita siellä oli? Kenen se polkupyörä oli? Kerättiinkö me käpyjä siellä? Minkä takia minä en käynyt siellä ulkovessassa? Mistä isi otti sen potkukelkan? Minkä takia minä en päässyt vintille? Missä siellä on kahvipannu? Ja aika tosi monta muutakin.

Matka jatkui mökille eväitä syömään. Kaikista vappuherkuista herkuinta oli pop cornit. Tai ainakin odotetuin herkku. Retkieväät syötiin terassilla, jossa oli vapun ainoat viralliset vappukoristeet eli muutama auki puhallettu serpentiini. Haravoitiin vähän mökin pihaa ja kaivettiin vanhoja leluja esille. Unohdettiin muffinssit mökille. Päätettiin tehdä tästä retkestä vappuaaton perinne. Paitsi muffinssien unohtamisesta.

Vappu

Päivä vietettiin kotipihalla kylmässä tuulessa. Lukuisia kysymyksiä herätti kovasti muutamat ilmassa leijailleet lumihiutaleet. Onko taas talvi? Miten lumi sulaa? Tähän kysymykseen olen vastannut jo kymmeniä kertoja. Onkohan vastaus ollut huono, epäselvä vai mielenkiintoinen kun sitä kysytään aina uudestaan ja uudestaan. Eikö se lumi jää minun leluihin? Tykkääkö lehtokotilot lumesta? Voiko nyt mennä laskemaan mäkeä potkukelkalla kun sataa lunta? Minä kitkin ja muokkasin kasvimaata. Mies teki jotain miesjuttuja ja pystytti lapsille keinun. Keinun tärkein tehtävä tällä hetkellä on toimia isä-lehtokotilon, äiti-lehtokotilon, Tyyne-lehtokotilon ja Toivo-lehtokotilon kotina.

Vappupäivä on myös Eemeli-kissan syntymäpäivä. 14 vuotta on Eemeli nyt. Ja sen tähden päivän tärkein ja useimmin esitetty kysymysrypäs - johon on myös vastattu itse kysyjän toimesta - on: Onko tänään joku juhlapäivä? On. Mitä tänään juhlitaan? No tietysti Eemelin syntymäpäivää ja vappua. Paljonko Eemeli täyttää? Eemeli on neljätoista ja Toivo on kolmetoista.