Tyyne, Tyyni, Tytti - se on nyt 20 kuukautta vanha. Naurattaa käyttää tuota Tyyni-nimeä, kun tyttö on usein kaikkea muuta kuin tyyni. Mutta kun tarpeeksi käyttää, alkaisikohan itsekin ymmärtää, että voisi olla myös muuta kuin myrsky.

Tyyne puhuu jo hienosti. Sanavarasto on valtava. Kaksisanaisia lauseita tuli jo ennen puolentoista vuoden ikää. En nyt ole laskenut kuinka monta sanaa peräkkäin tulee kun jotain asiaa sanoo, mutta aika monta. Eikä ne nyt niin varsinaisia lauseita ole kun usein niistä puuttuu monta oleellista sanaa, mutta ymmärretyksi tulee ja se riittää.

Päiväunet Tyyne nukkuu edelleen vaunuissa. Yleensä ulkona, mutta joskus sadepäivänä olen laiskuuttani jättänyt myös sisälle. Samat kaksi tuntia ne unet kestää paikasta huolimatta. Ja nukahtaminen tapahtuu miltei heti kun tyttö on vaunuihin laitettu. Samoin yöunet. Nukahtaa heti. Tämä on melkoista juhlaa, kun muistaa Toivon kanssa joskus puolentoista tunninkin taistelut nukahtamiseksi.

Tyyne on kaikkiruokainen. Tosin kummallisia ilmiöitä on sellaiset, kun tänään syö banaanin suurella ruokahalulla ja hokee joka haukkauksen välissä hyvää ja huomenna ei suostu edes yhtä haukkausta ottamaan. Kuten myös joskus keksii, että haluaakin syödä jotain ihan muuta kuin me muut. Eikä edes suostu maistamaan varsinaista ruokaa, vaikka se olisi edellisellä kerralla ollut Tyynen mielestä suurta herkkua. Niin on tyttö jäänyt joskus kokonaan ilman ruokaa.

Tyyne osaa jo hienosti juoda lasista ja käyttää lusikkaa. Mutta usein tykkää syödä sormin. Ja aina ite.

Imetys loppui pari viikkoa ennen 1 v 8 kk ikää. Tyyne itse sen päätti lopettaa ja se on minusta kiva kun se tapahtui lapsen tahdosta. Tosin pari kertaa sen jälkeen on Tyyne huudellut tissiä, mutta nauranut vain päälle.

Minun suureksi riemuksi meidän hymyilevä autotyttö ja konetyttö on nyt parina päivänä leikkinyt myös nukella. Ja mekonhan se haluaa joka aamu päälle, että kyllä se ihan tyttö on. Vaikka tällä hetkellä ajaakin paloautolla ja laulaa konelaulua.

Leluhyllyjen välissä kierrellessä suurimman huomion saa kyllä nuket ja Mamama McQueen.

Tyyne on yleensä kaikkiruokainen lelujen kanssa, suosikkeja on palapelit, palikat, pikkuautot ja legot. Ja tietysti lukeminen. Suosikkikirjoja on Lorutoukka, Pipsa Possut ja Maisat. Ja Autot-lehdet. Palapelien kanssa meinaa tosin minulta mennä hermo, kun Tyyne on sitä mieltä, että joku 40 palan peli on sitä varten. Joskus vain tekisi mieli survoa kaikki palapelit isoon säkkiin ja viedä suoraan saunan uuniin. Mutta kun ne on myös Toivon suosikkeja ja se kyllä kokoaa ne aina, niin en ole raaskinut hävittää. Ja Toivon perässähän Tyynekin niitä yrittää tehdä. Kuten ihan kaiken muunkin. Yhdessä leikkivätkin paljon. Tietty riitelevätkin, mutta yllättävän vähän.

Edelleenkin Tyyne vierastaa, mutta koko ajan vähemmän ja vähemmän. Alkukankeuden jälkeen uskaltaa jo kävellä vieraan ohi tai jopa mennä syliin. Mutta vain omasta tahdostaan.

Vielä kun se suostuisi menemään potalle ilman oheistuotteita, olisi hyvä. Minä kun en oikein meinaa jaksaa puolta tuntia kirjan kanssa pottailua. Toivokin siirtyi jo pöntölle omien sanojensa mukaan sen takia kun on jo iso poika ja voi jättää potan nyt kokonaan Tyynelle.

Se on ihana ja kovin rakas. Tänään aamulla kun sanoin äiti rakastaa Tyyneä, niin vastaus tuli heti: Tyyne vakaa äitiä. <3