Vuorossa olisi jälleen perinteinen katsaus vanhaan ja tulevaan vuoteen.

Viime vuosi oli täynnä kiemuraisia työkuvioita ja työttömyyskuvioita, ei mennyt kaikki ihan kuten piti, mutta hyvääkin oli. Reuman ihmeparantumista ei tapahtunut, sen sijaan olin kipeämpi kuin koskaan ennen ja varmaankin siitä syystä tein käsitöitä ennätysvähän, enkä päässyt lähellekkään sitä, mitä olisin halunnut. Talon laajennus sekä remontointi täyttivät vuoden, mutta pieni ulkomaanretki ehdittiin sentään tehdä.

Vuosi 2013

 • Talon laajennus jatkui yhä. Asuintiloihin on tullut koolauksia, levytyksiä, sähköjohtoja ja putkimieskin kävi laittamassa lämmityksen. Tupaa remontoitiin kesällä ja sinne tuli uudet pinnat sekä ikkuna ja ovi. Ulkopuolelle tuli vuoraukset kahdelle seinälle. Pihalle saatiin valot.
 • Keittiöön ja tuulikaappiin uudet tapetit ja nyt on niin kivat, ettei tee mieli vaihtaa.

11773501145_863144cddc_n.jpg

Talon pääty ulkopuolelta. Ikkunat on jo paikoillaan.

 • Alkuvuonna palasin töihin, mutta minut irtisanottiin heti. Loppuvuoden olin sairaslomalla. Joulukuussa pyysivät uudelleen töihin: olisin saanut joko määräaikaisen paikan vajaaksi vuodeksi tai sitten vakituisen paikan. En huolinut kumpaakaan. Mies vaihtoi syksyllä työpaikkaa.
 • Toivo aloitti elokuussa esikoulun ja kuvataidekoulun, Tyyne liikuntakerhon. Perhekerhossa käytiin epäsäännöllisesti.
 • Alma ei voinut sietää Eskoa ja Aunea vielä alkuvuonna, keväällä alkoi hyväksyä, mutta antaa vielä Aunelle läpsyjä. Puikkoset kiusaavat Almaa ulkona, mutta kantavat sille hiiriä syötäväksi. Alma alkoi selvästi muuttua vanhaksi  kissaksi - ei pääse enää hyppäämään niin ketterästi, eikä korkealle, eikä saa saalistakaan enää kuten ennen.
 • Juhlia oli kivasti. Lasten omat synttärit tietysti, Toivolle runsaslapsiset lastenkekkerit, kahdet häät, yhdet rippijuhlat.
 • Käsitöitä valmistui Hyvin Vähän. Ompelut jäivät melkein kokonaan, koska ompeluhuone oli varastona kaikelle tuvasta ynnä muualta pois siirretylle tavaralle, sekä pieneksi käyneille lasten vaatteille ja muulle kirpparitavaralle. Huivin neuloin itselle ja lapsille lapaset, kaikki muut haaveilut jäivät tekemättä ja syynä on nuo onnettomat kädet. Langankulutustavoite oli kolme kiloa, en saavuttanut, mutta kaksi kiloa meni sentään rikki. Joulukalenteri oli ja se innosti taas kovasti.

11460883233_79564c1c17_n.jpg

Rautalangasta väännetty joulukalenteriaskartelu. 'Äiti. Ihan kun tossa lukisi jotain, mutta eihän noi voi oikeita kirjaimia olla.'

 • Neuletapaamisissa kävin myös hyvin vähän, syynä käsi ja lasten harrastuspäivät samoina päivinä. Kässäretkellä Tampereen messuilla.
 • Huonekaluja maalailin ja haaveilin uudesta sohvasta. Kirpputorilta löysin kivan kaapin Toivolle ja ihanan keinuhevosen Tyynelle. Lähialueen perhetapahtumasta ostin melkein naapurin miehen tekemän emännän jakkaran, josta tuli ihan lemppari.
 • Pitkästä aikaa ulkomaanmatkailtiin. Telttaretkeiltiin heinäkuussa Latviassa ja Virossa. Sen jälkeen ovat lapset kyselleet lähes viikoittain, että koska mennään telttailemaan. Edelleenkin kyselevät ja olen jo hätäpäissäni jotain luvannutkin, mutta en tiedä, lupailinko vähän liikoja.

11773512556_013e493f36_n.jpg

Keskiaikaisen linnan pihalla Cesiksessä Latviassa.

 • Virossa kävin jo toukokuussa, kun ystävä järjesti Türin puutarhamarkkinoille retken. Tuliaisina tuli laatikollinen kasveja.
 • Kotimaassa ei juuri matkailtu, koska piti rakentaa. Salpausselän kisat käytiin katsastamassa, keväällä oli perhekerhon järkkäämä bussiretki Helsinkiin luonnontieteelliseen museoon, juhannuksena käytiin Linnanmäellä ja Mustilan arboretumissa.
 • Pihalla meni kesä uuden pihatien ja sen viereisten istutusten kanssa. Syksyllä rakennettiin Toivolle puumaja.

11773512566_3cc437208a_n.jpg

Uusi pihatie vielä ilman soraa.

 • Pikkunuhia ja alkukevään vatsaflunssaa lukuun ottamatta oltiin terveitä. Tyyne oli pääsiäisenä ja syksyllä muutaman päivän kuumeessa, kukaan muu ei päivääkään koko vuonna. Tammikuussa hammaslääkäri keksi juurihoitaa yhden hampaan, tänä vuonna se löysi kaksi reikää. Äst.
 • Reuma oli aktiivisin ikinä. Rystyset menivät niin pahoiksi, että jouduin leikkausjonoon. Nilkan ongelman kanssa kävin pari kertaa jalkaterapeutilla, mutta särkyjä on edelleen ja kävely huonoa. Jalkaterapeutti muutti ajatuksiini asumaan, enkä enää pysty käymään kenkäosoksilla tai edes ajatella kenkien ostamista ilman hirveän huonoa omaatuntoa. Silti ostin kesällä uudet tennarit. Keväällä lääkkeitä lisättiin isolla kädellä. Ei mitään vaikutusta jokamaanantai-iltaista huonoa oloa lukuun ottamatta.
 • Keväällä tehtiin päätös, ettei enää yritetä kolmatta lasta. Koska on jo ikää ja halusin keskittyä nyt reuman saamiseen aisoihin. Tosin en tiedä, kuinka tosissaan me sitä kolmatta enää haluttiin, koska se parin vuoden takainen rypäleraskaus taisi hiukan pelästyttää.
 • Mökkeiltiin vain juhannuksena, mutta käytiin siellä sentään jokusen kerran päiväretkellä.
 • Joulu oli perinteinen: aattona vierailu tädillä ja joulupukki, joulupäivät kotona suklaata syöden ja Legoja kasaten.
 • Talvi oli luminen ja lumet sulivat myöhään. Kesä oli sateeton ja lämmin ja ihana. Syksykin oli melko sateeton ja lämmin. Lunta tuli vähän, mutta lämpöasteet sulattivat ne ja joulu oli musta. Uuden vuoden aattona kyläiltiin ja posautettiin muutama raketti ja poltettiin tynnyrissä joulupaperiroskat. Tämän vuodenvaihteen vietti Alma ulkona. Ja se kun ei muuten mene enää koskaan iltaisin ulos.

11772997905_699dca8f53_n.jpg

Toivo ensimmäisissä hiihtokisoissaan ikinä. Tyyne kannustaa Toivon maaliin.

Talvikengät ostin joulun jälkeen alesta, samoin talvitakin ja ulkoilutakin, joten vaateostoksia tuli tehtyä oikein urakalla loppuvuodesta. Ja ihan kympin kirpparilöytöjä vaatepuolella osui viime vuonna useita. Kirpparipöytä oli syksyllä viikon ystävien kanssa ja paljonhan siellä tavaraa meni. Tori.fi:n kautta olen myös myynyt kaikenlaista, mutta edelleenkin on laatikoittain kirpputoritavaraa odottamassa uutta kotia. Kun saadaan uudisosa valmiiksi ja muutetaan sinne, pidän kotikirppiksen, otan kirpparipöydän ja loput vien hyväntekeväisyyteen.

Kaivoin kävelysauvat hämähäkinseittien peitosta ja yritän tehdä pieniä lenkkejä niiden kanssa tänä vuonna, jos jalka kestää. Kaksi kertaa olen jo tehnyt pikkiriikkisen lenkin ja kummankin kerran jälkeen olen viettänyt unettoman yön särkevän nilkan kanssa. Silti aion jatkaa ja uusia särkylääkereseptin.

Vuosi 2014

 • Ihmeparantuminen reumasta? Tammikuussa uusia rystysiä ja peukalon jäykistys ja sen mukana kenties parempi käsi. Tai ainakin kivuton. Aion pyytää kirurgilta ennakkotapaamisessa neulojan kättä. Nilkan jos saisi kuntoon ilman lisäkäyntejä jalkaterapeutilla.
 • Sairasloma loppuu keväällä ja sen jälkeen olen työtön.
 • Talon laajennustyöt jatkuvat. Mies lupasi, että päästään muuttamaan uudelle puolelle vielä ennen kesää. Koko talon maalaus ulkopuolelta: talkooväkeä tarvitaan.
 • Olen ihan vahingossa luvannut Toivolle unelmien lomamatkan ensi kesälle, vaikken ole ollenkaan varma onnistuuko se. Pitää kai keksiä jotain korvaavaa edullisempaa ja pienempää tilalle.
 • Kässätavoitteita en aseta, koska en tiedä miten käsi lähtee toipumaan. Alkuvuosi menee leikkauksen jälkitilaan ja toipumiseen, kesä talon maalaamiseen ja syksystä ei voi vielä tietää. Jos sen verran, että saisin nuo nyt kesken olevat pikkutyöt vielä valmiiksi ennen tammikuun loppua. Ja ehkä se joulukalenteri tänäkin vuonna.
 • Maailmanrauhaa, rakkautta ja terveyttä.
 • Vähemmän karkinsyöntiä ja enemmän liikkumista eli sauvakävelyä ja pyöräilyä.
 • Tänä vuonna yritän saada blogin kategoria-osuuden kuntoon. Samoin yritän löytää motivaation käsityö-sivujen päivittämiseen.

11773513486_fa394f0f40_n.jpg

Minna ihanassa ja parhaimmassa pitsillä jatketussa ja muokatussa kirpparimekossaan, rakkaimmat saappaat jalassaan, mökin portailla vappuna ne kaikkein rakkaimmat aarteet kainalossaan.