Kaksivuotias Tyyne herätti minut tänä aamuna laulamalla itselleen onnittelulaulun. Paikallislehteen laitettu onnittelukuva herätti ihastusta, vaikka sen ottamiseen olisi vanhalla tavalla kulunut ainakin kolme rullallista filmiä. Kaksivuotiaasta on vaikea ottaa kuvaa, jossa tyttö hymyilee, on liikkumatta ja katsoo melkein kameraan.

Tyyne poseeraa.

Kaksivuotias Tyyne sai meiltä lahjaksi nuken.

Sai avattua paketin melkein yksin. Miksi lelupaketit ovat niin monimutkaisia avattavia - niitä ei aina aikuinenkaan meinaa saada auki. Eikä olisi tätäkään saatu, ellei paikalla olisi ollut insinööriä. 

Kaksivuotiaalla Tyynellä oli tänään kaksivuotisneuvola. Painoa 12 kg, pituutta 87,5 cm. Me kyllä vähän ihmeteltiin noinkin tarkkaa pituusmittaa, varsinkin kun se jalka siinä mittarilla pysyi ehkä sekunnin paikoillaan. Kaksivuotiaan hammastarkastus on meidän kunnassa siirretty hammaspuolelta neuvolan terkalle. No se on varmaan ihan sama kuka sinne Tyynen suuhun katsoi - yhtä hankalaa se olisi ollut ja yhtä monta pitelijää se tyttö olisi tarvinnut siellä hammashoitolan puolellakin. Suuhun on kuitenkin katsottu ja uusi hammasharja saatu.

Kaksivuotias Tyyne puhuu jo ihan hurjan paljon ja pitkiä lauseita, laulaa ihan liikaa, katselee telkkaa ja huutaa Muumia kun puhutaan telkan katselusta, pukee itse housut, kalsarit, sukat, kengät, hatut ja käsineet, kirkuu kissoille ja availee niille ulko-ovea aivan liian usein. Sana itse on paljon käytössä. Tyyne laittaa kusahousut kaselli.

Tyyne poseeraa.

Kaksivuotias Tyyne syö edelleen pitkän kaavan mukaan eli istuu parhaimmillaan puolitoista tuntia syömässä ja muutenkin syö usein yksin vielä sen jälkeen kun me muut ollaan jo syöty. Karkkia ei varsinaisesti syö, jouluna sai muutaman suklaakonvehdin.

Kaksivuotias Tyyne matkii ja ihailee isoveljeään kaikessa. Toivon ollessa pois kotoa, kyselee tätä jatkuvasti kuten myös ensimmäisenä herätessään päiväunilta. Toivo on, missä Toivo on?

Leikkii Toivon kanssa.

Kaksivuotias Tyyne osaa käydä potalla, mutta aina kun vaippa otetaan pois, seuraa vähintään puolen tunnin huuto. Tyyne haluaa vaipan, vaippa takaisin Tyynelle.

Kaksivuotias Tyyne nukkuu parin tunnin mittaiset päiväunet, joille nukahtaa minuuteissa. Päiväunille menee myös yleensä hyväntuulisena ja mielellään. Herätessään on usein huonotuulinen.

Jatkoi päiväunien jälkeen toisilla päiväunilla Minnan sylissä.

Kaksivuotiaalla Tyynellä on kaksivuotiaan uhma.

Kaksivuotias Tyyne tykkää lukemisesta, laulamisesta, nukeilla ja nukentarvikkeilla leikkimisestä, junanradalla leikkimisestä, Muumeista, Pikku Traktorista, Pipsa Possusta ja Maisasta, pulkkailusta, mopoilusta, palapeleistä, ruokaleikeistä ja piirtämisestä.

Nukenhoitoleikkiä ilman nukkea.

Kaksivuotias Tyyne on reipas, herttainen, suloinen, tomera, päättäväinen ja ihana. Rakas.

Tyyne poseeraa.

Ihan vertailun vuoksi. Kaksivuotias Toivo ei puhunut kuin muutaman sanan, ei laulanut, ei katsonut telkkaa, ei ollut maistanut suklaata, ei pukenut vaatteita, ei halunnut päiväunille, ei nukahtanut helposti, ei availlut kissoille ovea eikä varsinkaan tehnyt kakkaa vaippaan. Mutta sanan itse osasi, uhmakin oli, tykkäsi Muumeista ja Maisasta, lukemisesta, palapeleistä ja piirtämisestä. Oli myös reipas, herttainen, suloinen, tomera, päättäväinen ja ihana. Rakas.

kusahousut = sukkahousut, kaselli = takaisin