Adventtikynttelikkö

8237350114_1f12b6c3c7.jpg

Meillä ei ollut aikanaan kotona tapana poltella adventtikynttelikön kynttilöitä. Adventtisunnuntaisin kyllä muuten kynttilä paloi, mutta ei varsinaisessa kynttelikössä, joten kynttelikkötapa ei ole minun joulun odotuksen perinteisiin siirtynyt. Kunnes tänä vuonna päätin toisin. Adventtikynttelikkö piti saada. Tänään aamukahvipöydässä paloi ensimmäinen kynttilä ja ensi sunnuntaina sitten kaksi kynttilää. Tässä välillä - kuten jo ollaan jo jonkin aikaa polteltu - palavat kaikki kynttilät.

Numerokyltit on leikattu vanhan oven potkupellistä peltisaksilla ja reikä porattu tietysti poralla. Terävät reunat tasoitettu viilalla. Kyltit on maalattu spray-maalilla kolmeen kertaan ja numerot on tarroja. Näistä tuli niin kivat, että hiplaan niitä ihan koko ajan. Adventtiajan jälkeen kyltit voi laittaa jonnekin muualle. Tai sitten niitä pitää tehdä lisää.

Kyntteliköstä tuli hiukan erilainen, kuin olin alun perin suunnitellut. Ensimmäinen idea oli laittaa neljä korkeaa erilaista kynttilänjalkaa, koska niitä olisi löytynyt meiltä runsaasti. Mutta ajattelin sen olevan vaarallinen, koska keittiön katossa roikkuu matalalla kaikennäköistä ja kaksi ei-niin-paikallaan-pysyvää lasta saavat korkeat ja huojuvat jalat pian nurin.

Toinen ja mielestäni loistava idea oli valaa betonista kynttilänjalat. Ja niin teinkin. Kun autotallin lattia valettiin reilu viikko sitten, olin varautunut neljällä kynttilänjalkamuotilla. Eli Jacky makupalapurkin pohjalle kiinnitin kynttilänpätkän steariinin avulla. Ja öljysin hyvin rypsiöljyllä. Muotit valmistin jo edellisenä päivänä, mutta tietysti kävin vähän säätämään yhtä muottia valupäivän aamuna ja jouduin kiinnittämään kynttilänpätkän uudelleen. Eikä se tietenkään ehtinyt jähmettyä tarpeeksi ja lähti valuvaiheessa seilaamaan paikoiltaan. Joten minulle tuli kolme onnistunutta betonikynttilänjalkaa ja yksi betonimöhkäle, jonka sisällä oli pätkä kynttilää. Viisas olisi toki varautunut epäonnistumiseen syömällä niitä makupaloja kuusi tai kahdeksan tai jotain, mutta minulle asia tuli mieleen siinä vaiheessa kun katselin valua muotit käsissä. Ja juuri sen epäonnistuneen takia en uskaltanut muoteista kovasti ilmakuplia pois koputella, etteivät lähde toisetkin kynttilät liikkeelle. Siksi kynttilänjaloista tuli aika reikäisiä. Vaan ei se haittaa. On muuten ihan erilaista betonimassaa tuo lattiabetoni, kuin se, mitä itse sekoitellaan poran ja vispilän kanssa. Seassa oli ihan kunnon kokoisia pikkukiviä ja paljon. Hyvin ne sinne sekaan kuitenkin sopivat. 

Siispä adventtikynttelikköön etsin yhden betonikynttilänjalan seuraksi kolme muuta. Eikä se yhtään hassummalta näytä tuokaan - sopii kyllä meille. Ihan vähän teki mieli ostaa yksi kynttilänjalka tuon sinkkisen tilalle, mutta koska tätä joulukalenteriaskartelua varten oli jo jouduttu makupalat ostamaan, ei enää toista hankintaa voinut tehdä. Ja kyllä se nyt kaduttaisikin.

8237350170_301c920bbf.jpg

8237350236_ef6357114f.jpg

***

Eilen tehtiin lumitöitä ihan parin tunnin ajan. Vaikken tosiaankaan yksin kolannut koko pihaa, olin ihan poikki tuon urakan jälkeen. Ne on aina talven ekat ja tokat ja ehkä vielä kolmannetkin lumityöt jotka väsyttävät, mutta sitten niihin tottuu. Vai onkohan nyt aika kullannut muistot.

Ystävä piipahti pitkästä aikaa kylässä ja se oli piristävää se. Lumitöiden aiheuttama väsymys unohtui ja jaksoin sen jälkeen käydä kaivamassa esille sähkökyntteliköt ja tähdet ja ihan vähän jotain koristeita. Onkohan meillä koskaan laitettu näin myöhään kyntteliköt ja ekat koristeet - vasta joulukuun puolella. Tuskin.