Meille tuli perjantaina flunssa. Pitkästä aikaa. Edellinen taisi olla viime vuoden puolella. Tosin Toivolta se meni jo ohi ja minultakin kai jo ohi menossa, joten voiko sitä edes flunssaksi kutsua. Sen verran oli kuitenkin viikonloppuna veto poissa, että suunnitellut pihahommat jäivät parin tunnin mittaiseksi sunnuntai-iltapäivän puuhasteluksi.

Lähinnä kasvimaata kitkin ja muokkasin. Kahden vuoden hoitamattomuus näkyy ja tuntuu. Osan maasta peitän mustalla muovilla pariksi vuodeksi ja toivon erittäin rikkaruohottuneen kohdan siitä häviävän.

Kasvimaasta myöhemmin. Nyt jälleen jo viikolla valmistunutta etupihaa. Vielä on talon edustan laatoitukset tekemättä, mutta laatoitukselta lähtevä kivipolku valmistui. Minä lähinnä olen tasannut ja levittänyt jaloillani kiviä - mies hoiti kuormaamisen. Mutta istutukset ovat kaikki omaa työtä.

kivipolku3.jpg picture by pupupossu

Polku yhdistyy talon toisella reunalla olevaan laajaan kivialueeseen sekä etupihan tulevaan laatoitukseen. Kivet olivat ennen salaojaremonttia talon seinustalla ja hiukan suurempia kuin remontin yhteydessä tuodut ja levitetyt. Se ei haittaa. Nuo kuitenkin sammaloituvat ajan kanssa.

kivipolku2.jpg picture by pupupossu

Alueella oli aikaisemmin huonokuntoinen nurmikko. Vain hevoskastanja oli siinä entuudestaan. Se siirrettiin kaivinkoneen kauhalla remontin ajaksi sivuun ja istutettiin uudelleen heinäkuun alussa. Toivottavasti selviytyy muutoista, sillä niitä ei todellakaan tehty oppikirjojen mukaisesti. Aika näyttää. Toistaiseksi puu näyttää ihan hyväkuntoiselta.

kivipolku1.jpg picture by pupupossu

Istutusalueelle kasattiin jo ennen mullan siirtämistä kaivinkoneen avustuksella isoja kiviä. Niiden eteen istutin toisaalta ahtaudesta siirrettyjä työkaverilta saatuja jaloangervoja. Angervojen väliin istutin noin 40 tulppaanin sipulia.

Muutaman uuden havun laitoin tuohon eli vuorimänty, tuivio ja pilarikataja. Joku matala havu siihen vielä mahtuisi, en vaan ole jaksanut perehtyä ja miettiä mitä haluan. Takana on kaksi vanhaa tuijaa, jotka näyttävät ruskettuneen kovasti tänä syksynä. Niillähän menee juuret aika pinnassa, joten voi olla, että kaivinkoneen työt ovat tehneet sen verran tuhoa, että nuo kuolevat pystyyn.

kivet.jpg picture by pupupossu

Keskelle istutusympyrää laitoin  pienen laatoituksen. Nuo laatat ovat itse tehtyjä ja hyvin erikokoisia ja epätasaisia ja siksi tosi kivoja. Niitä hävisi jonnekin remontin aikana. Eli menivät vahingossa jätekuormassa täyttömaaksi. Muutama sentään säästyi. Noista oli etupihalle tehty pieni alue, joka oli jo sammaloitunut nätiksi. Muutaman vuoden päästä tämäkin.

Peittokasviksi siirsin kääpiöangervoa, joka kukkii parhaillaan. Olen ostanut noita yhden taimen vuonna 2002 ja noin kovasti se oli levinnyt pensaiden alle, missä kasvoi vähän turhan näkymättömissä.

laatoitus.jpg picture by pupupossu

Takakaarteeseen tein pienen yrttimaan. Olen huomannut, että meillä on matka keittiöstä kasvimaalle liian pitkä, että jää nuo yrtit hakematta kun laitan ruokaa. Kuivattujen yrttien purkit ovat lähempänä. Nyt on muutama askel ulko-ovelta. Kasvimaalta siirsin mäkimeiramin, rakuunan ja vähän ruohosipulia. Uusia yrttejä ostin useita: sitruuna-ajuruoho, harmaa-ajuruoho, lehtosalvia, jalominttu, piparminttu ja kivikkokäenminttu. Noita minttuja tuskin käytän mihinkään, mutta niistä tulee ihana tuoksu ja ne keräävät perhosia. Tai voisihan niitä kuivata teeksi, mutta minttutee ei uppoa. Multatilaa jätin tuohon tarkoituksena kylvää yksivuotiset tillit ja persiljat siihen keväisin. Ja sen lisäksi uhkarohkeasti kokeilla, saanko basilikat menestymään ulkona ruukussa. Mies lupasi tehdä pienen aitauksen yrttimaan ympärille joskus.

yrttimaa.jpg picture by pupupossu

Pihaa reunusti ennestään aidanne, jossa kasvaa useita erilaisia pensaita. Tällä kulmalla isotuomipihlaja, lännenheisiangervo, mustilanhortensia ja ruusuangervo. Ruusuangervoja ostin muutaman lisää. Niitä ja mustilanhortensioita on siirretty myös ympyrän keskelle.

Tykkään itse kovasti tästä. Ja oikein paljon ilahdutti se, kun kaksi pikkutyttöä pyöräilivät ohi ja toinen kommentoi meidän pihaa. Tämä on kaunein piha minkä olen ikinä nähnyt. Vaikka voisi siinä vähän enemmän olla nurmikkoa. :D

kivipolku4.jpg picture by pupupossu