Koska lunta on jo satanut muutamia kertoja, voi kai sanoa kesän olevan ohi. Kesäaskareet pihalla on lopetettu aikapäiviä sitten. Kaikenlaista oli suunniteltu ja osa suunnitelmista toteutui.

Kasvimaata piti kohentaa. Lisätä multaa ja tehdä pari pientä polkua. Multaa lisäsin ja kylvöt tein sekä myös pienet polut. Mutta koska en kitkenyt juuri ollenkaan, osa kasvimaasta pääsi melkoisen villiin kuntoon. Kiitos peltokortteen sekä naapurin pellolta tulleen ohdakkeen. Villiintynyt osa on tarkoitus ensi kesänä peittää mustalla muovilla muutamaksi vuodeksi rikkruohojen tukahduttamiseksi. Tai ainakin yritetään sitä. Ja ihan muistiin, että kasvihuoneeseen vain yksi tomaatintaimi ja kasvimaalle kylvetään vain hernettä ja istutetaan sipulit. Ei mitään muuta. Tästä voi kiittää omaa laiskuutta eli kitkemättömyyttä ja lehtokotiloita.

Pihamökin valmistuminen oli kovasti toiveissa, mutta vielä ei toive toteutunut. Mökki on nyt maalattu ja kaikki ikkunat ja ovet tehty ja maalattu, mutta vielä täksi talveksi mökki joudutaan käärimään suojapaperiin. Ensi vuonna vuorossa ikkunoiden asennus ja lattian maalaus ja sitten kenties se on käyttövalmis.

Terassi mökin eteen oli tarkoitus tehdä vasta mökin valmistumisen jälkeen, mutta se valmistui jo alkukesällä. Siitä tuli kiva ja oli kyllä käytössä paljon. 

Terassin viereinen puro oli jo kivetty, vain letkut ja suihkulähteet puuttuivat. Ne sain laitettua, mutta en ollut tyytyväinen. Oli niin matala ja pieni puro, että vesi haihtui muutamassa tunnissa vähiin. Purosta kivet ensi kesänä pois ja vain yksi allas jätetään ja siihen pieni suihku. Sitten on hyvä. Ehkä sammakkokin muuttaa takaisin.

Jo vuosia haaveissa ollut ja jo kuopattu haave eli ympyrän muotoinen nurmikko tehtiin syksyllä ihan 'vahingossa'. Tilasin kuorman multaa jolla nurmikkoalue ympäröitiin. Istutukset on osittain tehty - loput ehkä ensi kesänä, kunhan keksin mitä sinne haluan. Lupasin hoitaa tuota rakasta nurmikkoympyrää hyvin: kitken siitä pois kaikki voikukat, ilmastoin sen ja kalkitsen sekä lannoitan. Eli hoidan sitä kuten nurmikkoa pitääkin. Muut nurmikkoalueet saavat edelleenkin olla samassa kunnossa kuten aikaisemminkin eli hoitamatta. Kyllä niistä sentään ruoho leikataan.

Etupihalle oli suunniteltu laatoitus ja se myös toteutui jo alkukesästä.

Pihatielle piti tulla soraa ja autotallin eteen valaa laatta. Ei toteutunut. Tuli suurempia suunnitelmia tuohon paikalle, joten ei viitsitty vaivautua muutaman vuoden takia siistimään tuota sotkuista kohtaa. Muutama vuosi vielä kävellään mutavellissä. Onneksi ei sentään ihan joka päivä sada vettä.

Ensi kesälle on vielä vähän muitakin suunnitelmia. Ainakin ystäviltä saadun keinutelineen pystytys ja maalaus sekä keinujen kunnostus.

Jostain pitäisi myös hankkia käytetty leikkimökki, jolle on jo katsottu hyvä paikka tuohon liukumäen vasemmalle puolelle jäävälle nurmikkoalueelle. Itse ei mökkiä rakenneta koska yhden rakentaminen on vielä kesken. Mutta jos jostain löytyy edes kohtuukuntoinen käytetty, niin sellainen ostetaan kunnostettavaksi. Jos ei löydy, niin sitten kai se on tehtävä itse.

Ja tuo liukumäki on tällä hetkellä se kuumin juttu meidän pihalla. Saatiin se ystäviltä etukäteen joululahjaksi. Yritettiin ostaa heidän leikkimökkiä, mutta liukumäki tuli. Se on vanha, rautaa, painava eikä varmasti kaadu. Ihana.