Tulevan kesän puutarhasuunnitelmat on aika julkaista. Ei mitään hurjaa, pieniä juttuja vain.

Kasvimaan ajattelin tänä kesänä hoitaa kunnolla.  Eli  kitkemisen lisäksi aion jopa kastella ja kasvihuoneen kasvatteja lannoittaa. Kasvimaan osuus on viime kesästä hiukan pienentynyt, joten hoitamisen ei pitäisi olla kovin vaikeaa. Seuraavana kesänä olisi suunnitteilla kasvimaan laajennusta, mutta siitä lisää ensi vuonna.

7256820616_65917fcc9f.jpg

Kasvimaan lisäksi ajattelin kunnostautua kesäkukkien hoitamisessa. Ne on yleensä jääneet hoidotta jostain juhannuksesta lähtien, mutta nyt olisi tarkoitus jopa lannoittaa niitä ja ihan koko kesän. Lannoitepurkki on jo ostettu. Kukkien menestymisen jännitystä lisää hiukan nuorempi apulainen, joka on tähän mennessä kerännyt ainakin melkein kaikki tulppaanit, voikukat ja esikot pihalta. Kukkivat ja nuput. Olen yrittänyt ohjeistaa, ettei ihan kaikkia kukkia tarvitse kerätä, eikä ainakaan ruukuissa kasvavia, mutta tyttö kiertää kottikärryjen kanssa ympäri pihaa ja kerää pois kaiken. Vain oravien viime syksynä piilottamien tammenterhojen löytyminen saa ajatukset kukkien keräämisestä unohtumaan.

7256821332_96cc5e4197.jpg

Viime kesänä tehtyyn laattaympyrään oli tarkoitus tehdä pajumaja, mutta omat energiapajut menivät talvella pupujen suihin, eikä pajutilalla ollut pistokkaita. Joten joudun tyytymään ostotaimiin. Ja koska ne ovat melko arvokkaita, ostin vain neljä, joten majasta tulee tuuhean sijasta harva, mutta onhan sekin sentään jotain. Taimet on jo istutettu, mutta jos syksyn alennustaimista löytyy energiapajua, ostan niitä lisää.

7256821894_4599d29467.jpg

Leikkimökki on myös tarkoitus viimeistellä ja vielä ihan alkukesästä, koska tupaantuliaiset on tarkoitus pitää kesäkuussa. Tekemättä on enää verkot tuohon perustuksen ympärille ja ovisilmä on asentamatta. Myös postilaatikko puuttuu, mutta se ei ehkä estä tupaantuliaisten toteutumista. Väärän värisen oven ehdin jo maalata kuvan ottamisen jälkeen ja verhotkin on jo ommeltu ja asennettu. Ei puutu enää paljon mitään.

7256821968_f81c4f0b04.jpg

Pihamökki on myös tarkoitus saada vihdoinkin valmiiksi. Tai ainakin käyttökuntoiseksi. Ja sitä se on jo nyt. Paljon on jo kevään aikana tehty eli mökki on maalattu, ovet laitettu ja perusteellinen pesu ja siivous on suoritettu. Tosin tämän siitepöllyttämisen jälkeen kaikki on ainakin kertaalleen vielä pyyhittävä, tosin ei enää mitään kuurauspesua sentään tarvitse tehdä. Puutteita on vielä jotain: oven hakaset, kynnyslistat, savupiipun hattu, sähkön vetäminen kattovalaisimeen ja ehkä jotain pikkulistaa. Pikkupuutteista huolimatta mökki on ollut jo kovassa käytössä ja nuo puutteet ovat ehkä enemmän ulkonäköön vaikuttavia.

7256822052_f17479aba2.jpg

Varsinaisia pihapuuhia ei huonekalujen maalaaminen ole, mutta listaan ne tähän, koska teen ne tuossa mökissä eli melkein pihalla. Vaikka koko viime kesän maalasin, sitä maalattavaa jäi vielä tähteellekin. Ainakin kolme tuolia, yksi kaappi, yksi lipasto ja ompelupöydän kansi. Ja jos kirpputorilta löytyy sopivia pikkulipastoja Toivon huoneeseen, pihamökkiin ja leikkimökkiin, niin ne saavat melko varmasti myös maalikerroksen päälleen. Helmi-kalustemaalia löytyi vanhoista varastoista ja pari purkkia uutta ostin lisäksi. Maalaaminen on jo aloitettu. Suojauksien kanssa täytyy tänä kesänä olla huolellisempi kuin viime vuonna, sillä tuohan on melkein sama kuin maalaisi olohuoneen pöydällä.

7256822064_62c1512a65.jpg

Viime kesänä (vaiolikosejotoissakesä?) tehdyn nurmikkoympyrän olen luvannut pitää hyvässä kunnossa, mikä on ehkä epätoivoisin tehtävä ikinä. Vanha tiiviiksi tallottu, rönsyleinikkinen ja voikukkainen nurmikko, jossa ei heinä juuri kasva on oikeastaan epänurmikko. Ilmaamisen (vai onko se ilmastointia vai mitä?) olen jo aloittanut ja talikko pysyköön tuolla alueella koko kesän jokapäiväistä reikien tekemistä varten. Lapset pitävät huolen, että reiät täyttyvät hiekalla, sen verran ahkerasti sitä hiekkalaatikosta tuonne kannetaan. Voikukkia yritin viime kesänä poistaa käsin ja koneella, mutta koska koko alue on melkein pelkkää voikukkaa, oli yritys tuomittu alkuunsa. Nyt olen ostanut purkin voikukkahävitettä, luottaen siihen, että se toimii. Ja tilalle on pussillinen nurmikon siemeniä.  Jännittävä nähdä, tuleeko yrityksestä mitään, koska tuo alue on läpikulkupaikka joka puolelle pihaan. Jos ei  tule melko hyvä nurmikko nyt, niin sitten kymmenen vuoden päästä.  Tai kahdenkymmenen. Ainakin minulla on nyt oma ruohonleikkuri, jolla leikkaan tuosta ruohot. Ja ne voikukat.

7256873668_3e4ac33a8c.jpg

Tämän kaiken lisäksi pihalla tapahtuu muutakin. Vaja puretaan ja taloa laajennetaan tilalle. Pihalle tulee kaivinkone ja pihatietä siirretään. Koko etupiha myllätään. Ihan pikku juttu. Ja lupa tuohon on jo melkein saatu. Tai ainakin tänään leima.

7256870808_4062fef907.jpg