Tälle kesälle oli luvassa viisi isoa tai melkein isoa pihaprojektia. Niistä ensimmäinen on valmis eli hiekkalaatikko ja sen ympäristö. Keväällä paikalla oli vain kasa hiekkaa. Ihan hyvä alku hiekkalaatikolle. 

IMG_7310.jpg picture by pupupossu

Laatikko tuli kasvimaan viereen ja samalla siistin ympäristöä. Aloitin tekemällä hiekkapolun kasvimaan ja viereisen entisen mansikkapenkin välille. Mansikat olivat punkkisia, joten tälle paikalle ei niitä enää tule. Tilalle istutin kolme koivuangervoa. Niitä oli sillä paikalla ennestäänkin. Loput mansikkamaasta jätin mullalle ja uskon, että vieressä kasvava heinä leviää alueelle varmaan turhankin tehokkaasti. Tämä alue on ollut hoitamatta pari aiempaa kesää, joten sinne oli pesiytynyt paljon erilaisia rikkoja. Koko projektin ehkä kovin homma oli sen kitkeminen.

polkuhiekkalaatikolle.jpg picture by pupupossu

Seuraavaksi levitin suodatinkankaat kasvimaan edustalla olevalle nurmikolle. Jo olemassa olevien perenna/pensaspenkkien väliin. Päälle laitoin hiekkaa. Hiekkalaatikon paikan ympäröin suurilla omalta pihalta kärrätyillä kivillä. Kiviympyrän sisäpuolen täytin tietenkin hiekalla. Ja leluilla. Hiekkalaatikon takana kasvaa muutama karviainen. Siitäkin on ollut iloa jo paljon. Ensin kukkien ympärillä pörräävät kimalaiset ja nyt marjojen alkujen kerääminen ämpäriin.

hiekkalaatikonkulma.jpg picture by pupupossu

Osa hiekka-alueesta sai laatoituksen. Laatat ovat vanhalta patiolta, jonne nyt on tulossa mökki.

hiekkalaatikonalue.jpg picture by pupupossu

Laattojen asentaminen jatkuu edelleen siten, että yksi rivi jatkuu kasvimaan toiseen reunaan asti polkuna. Samalla hävitän kasvimaalta lautareunukset ja osan poluista otan viljelykäyttöön.

Olin suunnitellut tämän laatoitustyön ensi kesälle, mutta aloittelin jo ajatuksella, että yksi laatta päivässä. Ei tule liian raskaaksi, eikä ala kyllästyttämään. Tänään laitoin kaksi laattaa.

hiekkaa.jpg picture by pupupossu

Hiekka-alueen eteen kaivoin entisten perennapenkkien jatkoksi lisää multatilaa. Toiselle puolelle istutin riviin etupihalta siirrettyjä kuunliljoja. Toiselle puolelle samaisia kuunliljoja sekä myöskin salaojaremontin jaloista lopullisesti pois pari pallohortensiaa sekä lumikärhön. Pallohortensioita oli ennestään alueen toisella puolella. Kärhö tarvitsee kiipeilytelineen, joka on ehkä myös seuraavan kesän töitä.

hiekkalaatikko.jpg picture by pupupossu

Alueelle tuli päivänvarjo pahinta porotusta varjostamaan. Samalle alueelle antaa lähistöllä oleva koivu varjoa parin tunnin ajan. Kuumimpina päivinä yritetäänkin ajoittaa nuo hiekkalaatikkoulkoilut noihin varjoaikoihin.

hiekkalaatikonaluekokonaan.jpg picture by pupupossu

Alueesta tuli kiva. Toki nuo leikit leviävät laajemmalle ja aina sinne missä äiti on. Mutta aika pitkään Toivo jaksaa leikkiä tuossa laatikolla, hiekalla, kasvimaalla ja kasvihuoneessa. Kasvihuoneen tuoreet yhdessä laitetut istutukset saavat reippaalta puutarhurinalulta päivittäin vettä. Tai ainakin jotakin kastuu.

kasvihuoneenkasvit.jpg picture by pupupossu

Tätä aluetta on tarkoitus laajentaa sivulle ensi kesänä. Silloin sinne tulee leikkimökki ja vähän istutuksia. Ainakin pieni mansikkamaa.