Syksyllä 2007 Wellamo-opiston Uniikki huopavaate -kurssilla valmistui kastemekko. Tai sen 'runko'. Kirjonnat ja koristelut siihen lisäsin kotona. Jouduin jättämään kurssin kesken koska kävin synnyttämässä pojan kolme viikkoa etuajassa. Ei haittaa. Kastemekko tuli valmiiksi ennen ristiäisiä.

Kastemekon valmistus alkoi kaavoituksesta. Käytin kaavana miehen vanhaa kastemekkoa.  Piirsin mekon kaavan normaalikokoisena paperille, minkä jälkeen suurensin sen käyttämällä laskukaavaa, joka on jossakin hävöksissä tätä kirjoittaessa. Lisään kaavan tänne kun löydän sen.  

IMG_7404.jpg picture by pupupossu

Kaavoituksen jälkeen mietin, minkälaisista materiaaleista mekon tekisin. Teimme kurssilla tilauksen Kiinan ystäville, josta tilasin 5 metriä 20 grammaista silkkipongeeta ja 5 metriä valkoista merinovillalevyä. Kastemekkoon kului silkkiä noin metri ja villaa pari metriä.

Merinovillalevy venytettiin, jottei se jäisi liian paksuksi ja tönköksi. Sitten se asetettiin kuplamuovin päälle. Kuplamuovi oli pöydällä kuplat alaspäin. Villalevyn päälle levitin silkkipongeekankaan, jonka harsin tummalla langalla kiinni. Harsimisella varmistetaan kankaan pysyminen paikallaan huovutusprosessin ajan.

IMG_7285.jpg picture by pupupossu

Harsimisen jälkeen kastelin kankaan lämpimällä mäntysuopasaippuavedellä.

IMG_7281.jpg picture by pupupossu

Kastelu tapahtui taulusienen avulla, jottei vettä tulisi liikaa. Kankaan päällä oli hyttysverkko kastelua helpottamassa.

IMG_7283.jpg picture by pupupossu

Kun työ oli märkä ja mahdolliset liiat vedet oli otettu sienen avulla pois, sen päälle levitettiin tiiviisti ohutta remonttimuovia. Muovin ansiosta vesi pysyy huovutuksessa eikä puristu sieltä pois. Tämän jälkeen koko työ rullattiin pehmeän uimapötkylän ympärille ja kiinnitettiin hyvin kuminauhoilla.

IMG_7282.jpg picture by pupupossu

Pötkylää rullattiin kymmenen minuuttia, jonka jälkeen rulla avattiin ja kierrettiin kiinni toisesta reunasta ja rullattiin jälleen kymmenen minuuttia. Rullan ja pöydän välissä oli hyvä pitää puuvillaista lakanaa liukumisen estämiseksi. 

IMG_7280.jpg picture by pupupossu

Näiden kahden rullauskerran jälkeen paketti avattiin jälleen ja nyt jätettiin uimapötkö pois ja taas työtä rullattiin - nyt ilman pötköä kymmenen minuuttia kummastakin suunnasta ja sivuilta viiden minuutin ajan.

Tässä vaiheessa kangas on jo huopunut ja kutistunut jonkin verran. Se näkyy hyvin harsinlagoista, jotka ovat menneet kurttuun.

IMG_7284.jpg picture by pupupossu

Koska silkki oli huopunut kiinni villaan, sitä pystyi hyvin käsittelemään. Harsinlangat poistin tässä vaiheessa ja laitoin kankaan kuivumaan.

IMG_7357.jpg picture by pupupossu

Kankaan aloituskoko oli 105 cm x 200 cm. Huovutuksen jälkeen koko oli 95 x 170. Melko paljon kutistui jo huovutusvaiheessa.

Muutama kohta kankaasta löytyi, missä silkki ei ollut tarttunut villaan kiinni. Tämä on ihan normaalia kun villaa huovutetaan kiinni kankaaseen. Usein löytyy kohtia joissa villa ei ole tarttunut kiinni.

IMG_7405.jpg picture by pupupossu

Kankaan kuivuttua leikkasin siitä jättikaavoilla kastemekon osat.

IMG_7407.jpg picture by pupupossu

Tämän jälkeen ompelin osat toisiinsa nurjalta eli villan puolelta reunoista kiinni siksakilla ja tietenkin kankaan värisellä ompelulangalla.

IMG_7408.jpg picture by pupupossu

Sauma näytti oikealta puolelta tällaiselta.

IMG_7410.jpg picture by pupupossu

Kastemekko jättikokoisena ennen vanutusta.

IMG_7413-1.jpg picture by pupupossu

Leveys (sentit ennen vanutusta ja vanutuksen jälkeen)

  • helma 83 cm / 67 cm
  • kainalon alta 43 cm / 26 cm
  • hihansuu 12 cm / 12 cm tätä en vanuttanut leveydestä ollenkaan kun sattui kaavaa tehdessä mittavirhe. Onneksi vanutus onnistuu myös vain toiseen suuntaan.

Pituus

  • olkapäältä helmaan 95 cm / 84 cm
  • hiha 27 cm / 21 cm

Vanutus tapahtui kastelemalla mekko kuumaan veteen ja pyörittämällä sitä pellavakankaan kanssa ja ilman sekä paiskomalla kangasta pöytää vasten.

IMG_7414.jpg picture by pupupossu

IMG_7415.jpg picture by pupupossu

Vanutuksen jälkeen kastemekko oli kutistunut oikeaan kokoonsa ja saanut kauniin ryppyisen pinnan. Ompelukoneella ommellut saumat eivät juuri enää erotu.

IMG_7417-1.jpg picture by pupupossu

Koska kangas on itsessään jo kaunis, ei se paljon koristeluja kaipaa. Toki jotakin. Ompelin eteen muutaman laskoksen ja konekirjontalangalla parsin ympyröitä koristukseksi vapaalla konekirjontatekniikalla.

IMG_8262.jpg picture by pupupossu

IMG_8300.jpg picture by pupupossu

Mekon kiinnityksenä selän puolella on satiininauhanyöri. Näin mahtuu myös pulleampi vauva mekon sisälle. 

IMG_8258.jpg picture by pupupossu

Reiät nauhalle tein neulaa ja puikkoa apuna käyttäen. Koska kangas on huopaa, ei sitä tarvitse huolitella. Eli reikien reunat eivät rispaannu.

IMG_8260.jpg picture by pupupossu

IMG_8261.jpg picture by pupupossu

Eteen vielä koristeeksi ruskeasta suomenlampaan villasta huovutettu rusetti.

IMG_8357.jpg picture by pupupossu

Kastemekko valmiina.

IMG_8359.jpg picture by pupupossu