Pieni matka Islantiin tehty. Olisi siellä voinut olla pidempäänkin, mutta käväistiin vain. Nähtävää ja koettavaa riittäisi ainakin kuukaudeksi. Vaan ihmeen paljon ehtii myös muutamassa päivässä.

minnajatoivo-1.jpg

Matkustaminen

Kahden lapsen kanssa lentäen ensimmäistä kertaa. Se oli paljon helpompaa kuin etukäteen kuvittelin. Lentokenttä on jännittävä paikka tuollaisen melkein kolmevuotiaan mielestä. Koska se on sitä tällaisen yli nelikymppisenkin. Hei äiti katso, tuolla on lentokoneita!

tyynetoivominna-2.jpg

Ja tämä ihmeellinen internet. Sieltä sai varattua lennot ja hotellit tietysti sekä bussikuljetukset lentokentältä hotellille ja takaisin. Sen lisäksi varasin bussiretken ja bussiin kaksi turvaistuinta. Ihmeellistä. Tosin paikan päällä ei kelvannut tulostetut aaneloset, vaan joka paikassa ne täytyi käydä vaihtamassa lippuluukulla oikeisiin lippuihin eli ihan sama, vaikka niitä ei olisi etukäteen tilannutkaan. Tämäkin oli minusta ihmeellistä.

Reykjavik

Oli kiva pieni paikka. Hotelli sijaitsi keskellä parasta ostoskatua. Joka paikkaan oli lyhyt matka. Paljon kivoja putiikkeja. Kahvi oli hyvää. Autot isoja. Keskustasta puuttuivat henkkamaukat ja vastaavat. Ainakaan minun silmiini ei osunut kuin yksi. Talot olivat joko hyvässä kunnossa tai sitten tosi kurjan näköisiä. Pihat keskustan tuntumassa pieniä ja rumia. Hinnat omituisia. 

Tällä kertaa jätettiin suosiolla museot kiertämättä eikä sen kummemmin muutenkaan patsasteltu Reykjavikin nähtävyyksiä. Vain Hallgrímskirkja käytiin katsastamassa.

hallgrmskirkja.jpg picture by pupupossu

Koska Reykjavik on bilekaupunki ja aikaeroa Suomeen on kolme tuntia, me herättiin aamuisin muutama tunti ennen kuin bileet olivat ohi. Hauskaa. Mutta ikinä en missään ole nähnyt niin sotkuisia katuja, kuin siellä oli aamuisin. Ja lasinsirpaleita oli valtavat määrät. Ei edes vapun jälkeen ole Suomessa sen näköistä. Oli siellä sentään heti aamusta siivous käynnissä: pesuautot, lakasinlakasinkoneet ja kummalliset imuriautot.

vesiposti.jpg

neuleikkunassa.jpg

seinamaalaukset.jpg

punainenpeltitalo.jpg

kissajakuminauha.jpg

taloja.jpg

Thingvellirin luonnonpuisto

On kahden mannerlaatan välissä. Oli ajatuksena jännittävä olla siellä - tavallaan ei minkään päällä.

tyynemannerlaattojenvalissa.jpg

Siellä muutama jenkkituristi otti minusta ja Tyynestä valokuvia - näytettiin varmaan alkuasukkailta. 

Thingvellir on paikka, josta miljoonia vuosia sitten pulpunneesta laavasta Islanti syntyi. Se on myös viikinkien muinainen parlamenttipaikka, jossa Islannin valtio on perustettu. 

railo.jpg

Gullfossin vesiputous

Se oli iso.

gullfoss.jpg

Geysir ja kuumat lähteet

Kummallista on.

strokkur.jpg

Maisemat

Kaunista. Ja niin erilaista kuin Suomessa. Ei näistä oikein osaa mitään sanoa. Ne pitää itse nähdä.

vesiputki.jpg

sklholt.jpg

toivoheinikossa.jpg

thingvellirnationalpark.jpg

Eläimet

Ihan joka paikassa oli lampaita. Ja melkein yhtä monessa paikassa näkyi islanninhevosia. Ihania.

toivoantaaissikallepatonkia.jpg

Tuliaiset

Koska Islannissa on paljon lampaita, on siellä myös paljon villaa. Joka paikassa oli myytävänä neuleita: puseroita, pipoja, lapasia ynnä muuta. Muutenkin paikallista laadukasta käsityötä näkyi paljon. Jotain paikallista käsityötä päätyi myös meidän matkaan.

Laavakivestä tehdyt korvakorut, huotutetut rannekkeet ja kynät kynistä on kyllä vahva epäilys, että eivät ole islantilaisia, mutta ostin silti kun oli kivat, kissakalannahkasta tehdyt kukkarot, kananjaloista tehty ranneke, neulottu apina ja pipo. Paljon käsityötä ja aika eksoottisista materiaaleista.

tuliaiset.jpg picture by pupupossu

Ja tietysti. Jos en olisi, surisin sitä nyt.

lopi-lankaa.jpg

On paikkoja, joissa olen käynyt ja todennut, että ihan kiva, mutta ei tunnu siltä, että haluan palata. Tänne haluan.

islanti.jpg