Viikonloppu sujui mukavasti jouluun valmistautumisen merkeissä. Enää on jäljellä ruokakaupassa käynti, leipominen ja ruoan valmistus. Ja yksi lahja on vielä kesken, mutta se kenties vielä ehtii. Mies menee ruokakauppaan tänään, leivon huomenna ja ylihuomenna ja ruoka tehdään sitten jouluna eli silloin kun sitä syödään.

Mies leipoi torstaina pipareita Toivon kanssa. Sillä aikaa kun minä humputtelin neuletapaamisessa. Minä olin puolestani Toivon apuna koristelemassa pipareita. Tämä on jo toinen piparisatsi. En usko, että riittäää jouluun saakka. Nämäkään.

IMG_0635.jpg picture by pupupossu

joulunvalmistelujapiparit.jpg picture by pupupossu

Työkaveri piipahti tuomassa työnantajan joululahjan, sillä en mennyt tänä vuonna perinteiselle joululounaalle. Kyllä hiukan hämmästyin taas sitä, että saan yleensä sen lahjan. Mutta kai sitten olen ollut niin kiltti, että vieläkin muistavat. Hauskinta tuossa oli se, että sain kymmenvuotismitalin myös. Se kymppihän tuli täyteen jo vuosi sitten. Mutta lahja oli ihan ok. Tai kuvassa näkyvä osa eli hillo, tee, kahvi, teesihti, servetit, konvehdit ja sinappi. Kahvimitan sai Toivo ja loppuosa paketista menee kirpputorille myyntiin.

joulunvalmistelujalahjus.jpg picture by pupupossu

Joulusiivous tehtiin lauantaina. Härskisti lapsityövoimaa apuna käyttäen.

IMG_0642.jpg picture by pupupossu

Tosin tänään meinasi itku tulla kun huomasin, että Eemeli-kissa on nukkunut vähän liiankin ahkeraan lapaskorissa ja kaikki lapaset olivat vaalean karvapeitteen kuorruttamia. Meni melkoinen tovi, kun imuroin ja nypin karvat lapasista pois. Eemeli joutui rangaistukseksi tunniksi ulos. Koko ajan se vietti kuistin kaiteella sisälle tuijottaen. Lapaskorin päällä on nyt estona tyyny. Toimiiko. Ei vielä pysty sanomaan.

joulunvalmistelujakukka.jpg picture by pupupossu

Joulukortit lähtivät maailmalle jo viikko sitten. Siitä huolimatta, että kaikki eivät niitä ole vielä saaneet, laitan tähän kuvan kortista. Kaikille siis menee tänäkin vuonna samanlainen kortti.

Kartonkipohjan päälle on liimattu vanhasta kirjasta revitty sivu. Sen päällä lumitähti, joka on leikattu Toivon piirrustuspaperista. Osassa korteista lumitähti on valkoinen, osassa näkyy Toivon hienoa taidetta.

joulukortti.jpg picture by pupupossu

Tonttu tuotiin sohvalle vahtimaan kilttinä olemista. Toivo kyllä kunnioittaa tonttua ja saatiin jopa eilen leikattua pojan kynnet niin, että huuto alkoi vasta neljännen kynnen jälkeen. Mutta nyt on jo monesti todettu, että tonttu kyllä kertoo joulupukille kuinka reipas poika Toivo oli kynsien leikkaamisen ajan. Ainakin Toivon omasta mielestä.

Voisiko joku kertoa, miten ne kynnet leikataan kaksivuotiaalta ilman huutoa ja ilman apuvoimia? Tätä ennen vain kerran on onnistuttu huudoitta - silloin laskettiin ja kerättiin leikatut kynnenpalaset. Ei ole onnistunut toista kertaa. Ei onnistu leikkauslaulut, lorut, hämäämiset traktorilehdellä, televisiolla tai millään. Ei uhkailu, lahjonta tai kiristyskään. Lahjontayritys on aina päätynyt siihen, että kynnet leikataan huudon kera potkivana ja hikisenä kankikaikkosena ja palkinto vaaditaan siitä huolimatta.

joulunvalmistelujatonttu.jpg picture by pupupossu

Niin ja Toivon joululahjatoiveet: jyrä, kirja ja rekka. Vaatimattomasti. Kirja ja rekka - piece of cake. Mutta jyrä. Sekin löytyi, mutta vei ehdottomasti eniten aikaa joululahjaostoksien teosta tänä vuonna. Ehkä jopa puolet.

Joulukuusikin tuotiin sisälle. Ensin sitä katseltiin kunnioittavan matkan päästä.

IMG_0645.jpg picture by pupupossu

Sitten autettiin innokkaasti koristelussa.

IMG_0653.jpg picture by pupupossu

Mieleisin koriste on Hollannista tuotu tuulimylly. Kuusta käydään katsomassa ensimmäisenä kun on herätty. Sitä katsellaan kovasti muutenkin. Ja nuuhkitaan. Siitä on nähty jopa unta. Voi sitä surun päivää kun kuusi viedään pois.

joulunvalmistelujakuusenkoriste.jpg picture by pupupossu

Joulukuusen latvaa koristaa tänä vuonna uusi papertähti. Idea ei ole oma, vaan ystävän. Muutaman vuoden kypsyttelin ajatusta. Tai oikeastaan olin vain laiska tekemään asialle mitään. Eli ideana on joka vuosi laittaa kuusen latvaan eilinen paperitähti. Koska noita oikeita paperitähtiä on paikallisessa sanomalehdessä hyvin vähän ja täytyi päästä jonkinlaiseen kompromissiin miehen kanssa, koristaa meidän kuusta tänä jouluna Kiinan pääministeri Wen Jiabao sekä Kööpenhaminan ilmastokokouksen logo. Vähän glitteriä tähteen lisäsin kimalleliimalla. Paperitähden alle on liimattu konvehtirasian kansi antamaan tukea. Saa nähdä kuka eilisen tähti meidän joulukuusta ensi vuonna koristaa. Toivottavasti et ystäväni pahastu idean varastamisesta. Se vaan oli niin hauska. Tervetuloa ihastelemaan aitoa paperitähteä meille joulun välipäivinä.

paperithti.jpg picture by pupupossu

Kaikki tähdet näät kun katsot lehtiin eilisiin
toiset kuolivat pois, toiset elävältä haudattiin
Toiset nousivat itse ja toiset nostettiin
toiset julmasti myytiin, toiset siististi ostettiin

Voi kun elämä oisikin pelkkä aikakauslehti vain
onnellista ihmistä täynnä viikottain
Eihän paperitähdet oikeasti sammu pois
eikä paperitähden loisto tuskaa tois

Juice Leskinen: Paperitähdet