Nyt kai voi jo sanoa, että kesä on ohi, kun on marraskuu. Eli aika tehdä katsaus mitä tuolla puutarhassa piti tehdä tänä kesänä ja mitä siellä tuli tehtyä. Tälle kesälle oli kovasti suunnitelmia, joista kyllä tiesi etukäteen, että kaikki ei valmistu. Mutta kovin moni kuitenkin.

Hiekkalaatikko näytti keväällä tältä.

IMG_7310.jpg picture by pupupossu

Laatikko valmistui ja alue sen ympärillä. Eli tämä suunnitelma toteutui. Ekstrana tuli tehtyä kasvimaalle laattapolku. Ensi kesälle jäi vain kasvimaalle tehtäväksi pari hiekkapolkua.

hiekkalaatikko-1.jpg picture by pupupossu

kasvimaanpolku.jpg picture by pupupossu

Kivipolkujen väliin laattojen asettelua. Kaikki laatat mitä pitikin sain laitettua. Ja vähän ylimääräistäkin. Eli ensi kesänä ei näitä polkuja tarvitse tehdä.

laattaolku2.jpg picture by pupupossu

laattapolku1.jpg picture by pupupossu

Pihamökki, jonka rakentaminen aloitettiin kesällä 2008. Kirjoitin toukokuussa blogiin, että tämä valmistuu varmasti. Noh. Ainoa asia mitä mökissä tapahtui tämän kesän aikana oli grillaaminen ja Toivo sentään välillä lakaisi lattiaa. Muuten se toimi kaikenlaisen roinan varastona. Ja toimii edelleen. Eli tämän valmistuminen odottaa tulevaisuutta - ehkä ensi kesää. Silloin myös mökin eteen olisi tarkoitus tehdä laudoista terassi. Siinä olleet laatat on jo sijoitettu muualle.

pihamkki.jpg picture by pupupossu

Puro ja kaksi pientä allasta. Niiden rakentaminen oli aloitettu jo syksyllä 2008.

IMG_7308.jpg picture by pupupossu

purovalmiina.jpg picture by pupupossu

Valmistui. Muovit ja kivet ovat paikoillaan. Suihkulähdettä ja pumppua ei laitettu, sillä nyt ei olisi ollutkaan aikaa istuskella kovin paljon keskeneräisellä mökillä tai terassilla niitä katselemassa. Tarvikkeet on jo hankittu eli puro virtaa ensi kesänä.

Se suurin ja aikaa vievin pihatyö eli salaojien uusiminen tuli valmiiksi. Mutta puutarhan istutusten korjaaminen ynnä muu puuha talon ympäriltä jäi kesken, vaikka suurin osa tästäkin valmistui. Luultavasti kaikki olisi valmistunut, ellei se mokoma öljysäiliö olisi mennyt rikki. Se teetti niin paljon lisätöitä ja jouduttiin ottamaan kaivinkone uudelleen pihalle, että pihan ajotien tasaaminen jäi ensi kesälle.

Samoin ensi kesälle jää etupihan laatoituksen laittaminen. Siihen on jo valmistelut tehty. Eli levitetty suodatinkangas ja hiekka. Laatatkin on laitettu, mutta niitä ei ole mitenkään aseteltu, vaan ne on vain pistetty vierekkäin. Tarkoitus oli saada se hiekka vain peittoon. Ovatpahan lähellä ensi keväänä kun työ aloitetaan tosissaan. Alun perin oli tarkoitus jättää tuohon vain tuo hiekka talveksi. Sitten huomasin siellä pari kissanpissakasaa. Melkoisen ison hiekkalaatikon olisivat kissat saaneet heti siihen ulko-oven eteen, joten tuotiin laatat peittämään hiekkaa. Ei haise sitten keväällä. Ja onhan tuota helpompi hoitaakin.

perennapenkki.jpg picture by pupupossu

hiekkaetupihalla1.jpg picture by pupupossu

Laattoja löytyi omalta pihalta niin paljon, ettei uusia tarvitse ostaa. Osa on tavallista harmaata betonilaattaa, osa pesubetonia. Ajattelin sekoittaa näitä ja tehdä pesubetonilaatoista jonkinlaisen kuvion tuohon keskelle. On koko talvi aikaa suunnitella mikä kuvio siihen tulee. Rappusten edessä on aiemmin ollut vain kahdeksan laattaa, mutta nyt alue laajennettiin niin, että siihen mahtuu myös pöytä ja tuolit.

laatoitus-1.jpg picture by pupupossu

Pihan syystöistä on vielä jotain tekemättä. Osa haravoinnista ja perennojen katkomisista. Lunta tuli viime yönä, mutta jos se sulaa pois niin sitten jatketaan siivoamista. Runkosuojat on vielä laittamatta - tähän ei lumi ole sentään este. Pyykkitelinekin pitäisi ottaa pois, sillä talven aikana on suunnitteilla kataa pari puuta. Ainakin se mikä rikkoi volkkarin.

Mutta pihassa kukkii vielä jotain. Komeamaksaruoho. Näitä ei kyllä katkotakaan, sillä pitäähän pupuillekin jotain ruokaa jäädä.

IMG_0049.jpg picture by pupupossu