Toivonen, Toivola, Toivontoivo, TT Hermanni, Hessu, Tapsa, Toivakka, Topelius, Topo ja monta muutakin, mutta kaikkein eniten Toivo. Se täytti viime viikolla yhden vuoden ja tuntui siltä, että kaikki muuttui ihan parissa päivässä.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Synttäripäivänä oli neuvolan yksivuotiskatsastus. Painoa on nyt 10,3 kg ja pituutta 75 cm. Hyvin keskikäyrillä Toivo menee. Muutenkin on asiat kuten keskimääräisellä yksivuotiailla on: Touhukas poika, tyypilliset 1-vuotiaan leikit, heittelee tavaroita, ota anna -leikki. Kasvaa tasaisesti, terveenä ollut. Muutama ymmärrettävä sana. Nousee ja kävelee tukea vasten. 

 

Yksi asia on kuitenkin minua vaivannut eli Toivon kireä kielijänne. Saatiin tiistaiksi aika neuvolan lääkärille tästä syystä. Kielijännettä on nyt tähän mennessä katsonut neljä eri lääkäriä ja kaikki ovat olleet sitä mieltä, että sitä ei leikata, ellei se aiheuta puheeseen s-vikaa. Kyllä minä hiukan noita kielteisiä mielipiteitä silloin vuosi sitten ihmettelin, sillä kireä kielijänne voi olla myös syy imettämisen epäonnistumiselle, hampaat saattavat kasvaa vinoon, nieleminen vaikeaa ja muidenkin kirjaimien ääntäminen voi epäonnistua, ainakin d ja r ovat näitä. Meillä imetys on onneksi onnistunut, vaikka alku oli kovin hankalaa.

 

Tällä kertaa saatetaan ehkä saada lähete jänteen katkaisuun. Syynä on se, että Toivo ei pureskele ruokaa lainkaan, vaan nielaisee kaiken suoraan. Kaikkea muuta puree kyllä jokaisella seitsemällä hampaallaan. Terveydenhoitaja oli sitä mieltä, että ruoan suoraan nieleminen saattaa johtua kireästä kielijänteestä.

 

Toivolla jänne on tosi kireä. Kieli ei tule suusta ulos lainkaan ja kielen kärki on hertan muotoinen. Jänteen katkaisu on hyvin pieni toimenpide, joten ihme on, ettei sitä tehdä automaattisesti. Minulta on joskus pienenä tuo jänne katkaistu. Ja nyt ylettyy kieli hienosti nenään saakka :D

 

2996280188_1f441e7d9c_m.jpg

 

Uusia taitoja ei kovin paljon viimeisen kuukauden aikana ole tullut. Jotain kuitenkin. Mukista Toivo juo jo joskus itse. Tuttipulloa meillä ei ole käytetty oikeastaan ihan paria ensimmäistä kuukautta lukuun ottamatta lainkaan. Käsiä Toivo taputtaa yhteen ja kaiken musiikin ja muunkin hälyn aikana alkaa hillitön joraaminen. Mitä rankempaa musiikkia niin sen kovempaa pylly heiluu. Söpöä. Nyt tässä vain odotellaan ensiaskeleita. Eiköhän tuo vielä ennen ensi kesää kävele.

 

2996280204_1f441e7d9c_m.jpg

 

Ykkösynttäreitä juhlittiin koko viikonloppu. Lauantaina oli ankaraa bailausta ja sunnuntaina vielä rääppiäiset. Oli tosi mahtavaa päästä järjestämään oman lapsen syntymäpäiviä. Ja nähdä se kun pieni innostui niin kovasti kaikesta.

 

2996289104_cfb460785b_m.jpg

 

Vaikka Toivolla on nyt se ikään kuuluva äidin kanssa oleminen hyvin voimakkaana, niin uudet lelut nähtävästi vievät äidistä kuitenkin voiton. Tällä hetkellä poika on leikkinyt melkein 45 minuuttia omassa huoneessaan yksin uusilla leluillaan ja käynyt vain kerran pussaamassa äitiä.