Tiistaina pakattiin autoon leirintävarusteet ja lapset. Lähdettiin lyhyelle retkelle Saarenmaalle. Sää ei ihan suosinut automatkailijaa, varsinkaan ilmastointilaitteettoman auton. Mutta ei se juuri haitannut. Hiki linkosi, muttei haissut. Tai sitä ei ainakaan tunnusteta.

komeeauto.jpg picture by pupupossu

Saarenmaalla leiriydyttiin Kuresaaren kupeessa olevalle Mändjalan leirintäalueelle. Paikka vaikutti kivalta merenrantaleirintäalueelta. Ja olihan se kaunis ja viihtyisä, mutta vessat ja pesytymismahdollisuudet olivat ihan hanurista. Ja huonoin astianpesupaikka ikinä. Ei voi suositella. Silti sitkeiltiin siellä kolme yötä - ei jaksanut vaihtaa ja olihan siellä leiriytyminen halpaa kuin saippua. Ja se merikin siinä vieressä. Käytiin sitten aamuisin muutaman kilometrin päässä olevan ostarin lastenhoitohuoneessa pesemässä Tyyne kunnolla ja tuotiin vaipat kotiin pesuun. Pottaanhan ei törmätty missään vessassa tai lastenhoitotilassa koko matkan aikana. Onneksi oli oma mukana ja Toivo oli oppinut/suostunut tekemään puskapissan ennen matkaa.

lehtistenleiri.jpg

riehuuteltassa.jpg

Koska vitivalkoihoista Tyyneä ei oikein voinut pitää rannalla, uimiset jäivät vähiin minulla. Toisen kun oli oltava Tyynen kanssa jossain muualla. Toivo kyllä sitten ui kaikkien meidän edestä.  

meneemereen.jpg picture by pupupossu

toivotekeehiekkakakkua.jpg

tyynesypupun.jpg picture by pupupossu

Melko lämpimän sään vuoksi autoilut Saarenmaalla jätetiin minimiin. Vähän käytiin kuitenkin patsastelemassa nähtävyyksiä. Kuresaaren piispanlinna, Anglan tuulimyllyt ja Kaalin meteoriittikraateri tuli nähtyä. Sekä monen monta hylättyä kolhoosia.

kuresaarenlinnassa.jpg

tuulimylly.jpg

kaalimeteoriidikraater.jpg

kolhoosi.jpg

kolhoosinaita.jpg

Viimeinen lomapäivä vietettiin Tallinnassa. Täytettin auton tyhjät kolot olutlaatikoilla ja minä käväisin Karnaluksissa hyvin vähäisillä ja nopeilla lankaostoksilla. Kuvan tuliaisotokset tehty Kuresaaressa: villa/pellavalankaa, katajanapit ja huonosti huovutettuja hiuspompuloita. Tallinnassa tavattiin ystäviä ja yritettiin saada ravintolassa ruokaa huonoin tuloksin. Ravintolat olivat joko a) täynnä tai b) meille ei tarjoiltu. Nälkä jäi.

Tallinna oli pullollaan turisteja olisikohan Öllesummerilla jotain osuutta siihen, että ahdisti. Etenkin suomalaisia oli paljon. Ikinä en ole missään nähnyt niin paljon ihmisiä kuin vanhassa kaupungissa. Mihinkään ei päässyt, eikä oikein mahtunut kulkemaan.

tuliaisia.jpg

Laivassa kotimatkalla yllätettiin itsemme menemällä syömään ensimmäiseen kattaukseen. Ihan ei aamupalaksi syödyt juustovoikkoleivät tuntuneet riittävän sille päivälle. Lapsille oli sentään annettu muutakin ruokaa. Tyynen kädet eivät ole koskaan vielä venyneet niin pitkälle, kuin pöydän numerokylttiä tavoiteltaessa. Toivo meni syömisen jälkeen nukkumaan pöydän alle. Tämän jälkeen Tyyne nukahti liinaan ja Toivo alkoi riehua pallomeressä.

toivolaivassa.jpg picture by pupupossu

tyynelaivassa.jpg

Saarenmaasta jäi mieleen: leirintäalueen muurahaiset, ruispellot ruiskukkien ja unikkojen kukittamina, katajaiset rannat, tuulimyllyt, Kuresaaren terassit, potattomat vessat, meri, meidän auton kattoboxin ja liinaTyynen saamat pitkät katseet, leirintäalueen surkeat suihkut, aurinko ja helle, jättiläiskokoiset paarmat, hylätyt kolhoosit, leirintäalueen mäntymetsä, maailman tunnetuimman juomamerkin puuttuminen Saarenmaan lautan juomavalikoimasta, valtavat määrät turisteja, telttahepulit, haikaranpesä kera emon ja kahden poikasen.

ruis.jpg picture by pupupossu