Parissa viikossa on tapahtunut kaikki mahdolliset puutarhan ilmiöt: ruska, lehtien putoaminen ja lumi. Eilen tapahtui muutamassa tunnissa puolestaan kaikki sääilmiöt: tuuli, vesisade, räntäsade, lumisade, raesade ja auringonpaiste ja kaupan päälle kaunis sateenkaari. Merkillisiä nopeita muutoksia.

lehti.jpg picture by pupupossu

Pihan syystöistä on tekemättä suunnilleen kaikki. Ei ole haravoitu, kasvimaa on suurimmaksi osaksi siivoamatta ja kääntämättä sekä osa sadostakin korjaamatta, kasvihuone tyhjentämättä, perennoita ei ole katkottu, eikä pihan koristeita viety varastoon. Ainoastaan yrttipenkki on siivottu ja keinun katos sekä auringonvarjot on pesty ja varastoitu. Myös kassillinen pihaleluja on tuotu sisälle odottamaan pesemistä. Melkoista laiskuutta. Ei vain ole kiinnostanut. Tai sitten muut tekemiset ovat menneet tärkeysjärjestyksessä ohi.

angervojataas.jpg

angervojakanukka.jpg

Alkuviikosta tilasin noin viisi tonnia multaa tarkoituksena suurentaa istutusalueita siten, että niiden keskelle jää nurmikosta ympyrä. Ympyrän muotoinen nurmikko on ollut minulla haaveena jo kai ihan lapsesta asti. Tänne muutettaessa hautasin haaveen, sillä suureen pihaan luulin sen olevan mahdotonta toteuttaa. Mutta koska olen tässä vuosien aikana tehnyt koko ajan lisää istutusalueita, huomasin, että vain vähän niitä suurentamalla keskelle jäisi kiva pieni nurmikkoympyrä. Tämä oli tarkoitus toteuttaa vasta ensi kesänä. Mutta koska olin ostanut alennustaimia aika runsaasti, tehtiin se jo nyt.

multakasa.jpg

Ensin reilu kerros sanomalehtiä nurmikon päälle. Sitten multaa vielä reilumpi kerros. Ja lopulta taimenet. Sekä noin parisataa sipulia - tulppaania ja laukkaa. Vaikka kuvassa komeasti traktorin kauhalla sitä multaa kipataan, niin yhteen kauhalliseen jäi - loput kottikärryillä. Sen verran nurmikko painui traktorin alla, että ei haluttu koko pihaa pilata.

mullanlevityst.jpg

Lapset olivat koko eilisen päivän hoidossa ystävällä ja ympyrä saatiin valmiiksi. Yksi lohko jäi vailla istutuksia, koska en tiennyt, mitä siihen laittaisin. Siihen kasattiin ylimääräinen multa odottamaan kevättä ja ideoita. Jonkinlainen portti tuohon on tarkoitus tehdä, samoin leikkimökille jätettiin kolo ja pienelle kivipolulle. Tuli kyllä juuri sellainen kuin halusinkin, vaikka näyttääkin nyt rumalta ja kuraiselta tuon multakärräyksen jäljiltä. Oli aika märkä keli eilen, mutta onneksi on keksitty sadetakki, saappaat, villapuserot ja kumihanskat.

ympyr.jpg picture by pupupossu

Tänään sitten näyttikin pihalla tällaiselta. Haravointi, kasvimaan kääntäminen ja kasvihuoneen siivoaminen taidetaan hoitaa vasta ensi keväänä.

lumituli.jpg