Lokakuu on puolessa ja on aika katsastaa mitä tuolla puutarhassa oli ajatuksissa tehdä kuluneen kesän aikana ja mitä tuli sitten lopulta tehtyä.

Kasvimaata piti hoitaa, lannoittaa, kitkeä ja kastella enemmän kuin koskaan. Kastelu tuli ihan luonnosta tänä kesänä ja vähän lannoitinkin, mutta sato oli tänä vuonna huonoin ikinä. Mutta ei lannistuta. Ensi vuonna uusi yritys. Kasvimaan laajennus on ollut haaveissa, mutta päinvastoin, hiukan pienensin aluetta ja istuttelin osaan perennoja. Enää ei voi puhua varsinaisesta kasvimaasta, mutta onhan tuolla vielä hiukan multatilaa, että ainakin ne vakiot herneet ja sipulit saa kasvatettua. Tomaatteihin tuli tänä vuonna jotain kummallista, joka johtui  niiden kasvattamisesta liian lähellä perunoita. Eli tuohon kasvihuoneeseen en enää tomaatteja aio laittaa. Naapurilta saatiin toinen kasvihuone ja jos ensi kesänä yrittäisi vaikka vähän saada satoakin - kahden tomaatittoman kesän jälkeen.

8093746355_7c23b29a78.jpg

Kasvimaan lisäksi lupasin hoitaa ne harvat kesäkukat, jotka laitoin. Noh. Hoidin ja en. Tämän kesän sateet olivat monelle liikaa. Yksikään kukka ruukussa ei oppinut uimaan. Ne kukat, jotka saivat asustaa jonkinlaisen katoksen alla kyllä kasvoivat ja jaksoivat hyvin aina tähän päivään asti ja ehkä olisivat pidempäänkin, jollen olisi viskannut  niitä äsken pois.

Nurmikkoympyrää hoidin ja leikkasin usein, koska sain äitienpäivälahjaksi kelaleikkurin. Mutta voikukkien kitkeminen ja ilmastointi jäivät tulevaisuuteen. Onhan ne voikukatkin vihreää, joten saavat vielä luvan asustella tuossa ainakin useita tulevia kesiä.

Leikkimökki viimeisteltiin ja ympäristöä laitettiin myös kuntoon. Tupaantuliaiset jäivät pitämättä, koska olin käytännössä koko kesän lasten kanssa 24/7, ei enää innostusta ja jaksamista riittänyt moisiin juhliin. Toivo niitä kyllä välillä kyseli ja tarjoamisia suunnitteli, joten kai ne on ensi kesänä pakko viettää.

8093779901_50c9302e7c.jpg

Yllättäen tekemisen puutteessa? innostuin muokkaamaan yhtä kapeaa nurmikkoaluetta istutusalueeksi ja sitä sitten teinkin usean viikon ajan. Peittelin nurmikkoa sanomalehdillä ja kärräsin multaa. Istuttelin ja kärräsin kiviä. Tein pitkospuut ja rakentelin köynnöstelineen. Tuli hyvä ja kiva. Olen iloinen, että tuokin tuli tehtyä, vaikka jossain vaiheessa tuntui tylsältä.

8093781562_7239967743.jpg

Toinen etukäteen ensi kesäksi tarkoitettu juttu oli marjapensaiden ympärille multa-alueen tekeminen. Eli sanomalehtiä alle ja multaa päälle, muutama uusi marjapensas ja pari laattaa. Ensi kesäksi jäi aluskasvien istuttaminen.

Parasta kaikesta tänä kesänä oli usean vuoden ajan kesken olleen pihamökin valmistuminen. Maalasin sen sisältä ja ulkoa, mies laittoi ovet, listat ja jotain muuta pikkujuttua. Käsittelin myös sävytetyllä öljyllä terassin ja kaiteet - tuli hyvä. Vielä on mökkiin laittamatta hakaset, savupiipun hattu ja sähköt kattovalaisimeen, mutta käytössä tuo on koko kesän ollut. Tänään siivosin talvikuntoon ja kunhan vain varastosta löydän, laitan sinne jotkut kivat valot.

8093783738_ea35100333.jpg

Eniten kaikesta on työtä teettänyt etupihan täysi muutos. Talon laajennuksen myötä on pihalta purettu vaja ja pihatie siirtyi toiseen paikkaan. Paljon on multaa ja kiviä kärrätty ja jotain istutettu - valmista on tullut runsaasti. Ihan koko alue ei ole vielä valmis johtuen siitä, että tarvitaan paikalle ensin kaivinkone, joka kaivaa pihavalojen kaapeleille ojia, sadevesikaivojen ojia ja levittää pihatien sorat sekä siirtää muutaman ison kiven. Ja tämä tapahtuu sen jälkeen kun betoniauto on käynyt viimeisen kerran eli ei ole ollenkaan varmaa pääseekö pihaa enää tänä syksynä muokkaamaan. Riippuu siitä koska lumet sataa.  Mutta ensi keväänä sitten.

8093774087_6d56c43f89.jpg

8093768270_fd7aec01e1.jpg

Koska tänä kesänä on tullut tehtyä puutarhassa tosi paljon ja isoja juttuja, ei ensi vuonna ole tarkoitus tehdä yhtään mitään. Tai siis ehkä vähän. Ainakin ruohot leikkaan ja kitken, mutta muuten ei. Tai no jos laajennus on valmis, niin sitten tehdään puuliiteri. Ja lapsille maja, koska tarvikkeet siihen jo on. Ja jos jostain löytyy käytöstä poistettu arkkupakastin, niin uusi kompostori olisi kiva. Ja roskiskatos. Mutta multaa en kärrää. Kiviä en kärrää. Yhtään uutta istutusaluetta en tee. Paitsi jos sen surukuusen jostain saan, niin sille kaivan kuopan.