Tänä kesänä ollaan oltu paljon pihalla. Sisällä näyttää ihan kamalalta kun sotkut vain kasaantuvat. Silti sama meno jatkuu niin kauan kun lumet tulevat. Eikä ihan vain olla oltu vaan paljon on tehty ja leikitty. 

Pari päivää sitten kitkin kottikärryllisen rikkaruohoja ja muutenkin siistin yhden perenna/pensaspenkin. Katkoin ukonkellojen ja isotähtiputkien kukinnot, etteivät siementäisi aivan kamalasti. Tuo olisi kyllä pitänyt tehdä jo aikapäiviä sitten, siemeniä rapisi runsaasti varsia katkoessa.

viimeisenpenkinkulma.jpg picture by pupupossu

kivihavutruusu.jpg picture by pupupossu

Saman kukkapenkin päädyssä on pihan ainoa omenapuu, josta tänä syksynä tulee muutama omena. Yksi syötiin ja kovin oli hapan. Vielä jäi 21 eli kolmen viikon ajan saan sieltä omenan päivässä.

omena.jpg picture by pupupossu

Etupihan kukkapenkkiä olen laittanut ja siihen saanut erityisen paljon apua. Kuvan ottamisen jälkeen Toivo meni tutustumaan sadannen kerran volkkarin moottoriin, mutta on Toivossa onneksi vähän tuollaista kukkaispoikaakin.

IMG_9537.jpg picture by pupupossu

Tämän kukkapenkin perennat ovat kaikki olleet siinä aiemminkin, nyt jaoin niitä vähän ja osa sai kodin muualta. Vain punahatun siirsin muualta ahtaasta tähän kasvamaan. Jospa kukkisi ensi vuonna enemmän kuin kaksi kukkaa.

punahattu.jpg picture by pupupossu

Talon ympärystän siistiminen salaojaremontin jäljiltä on siis vielä kovasti kesken. Pohjois- ja itäpuolet on jo saatu kuntoon.

Tältä näytti ennen. Kivien paikalla oli aikaisemmin sammaloitunutta nurmikkoa. Ei se sammal minua häirinnyt, mutta tarkoitus oli, että nuo pienet nurmikkokaistaleet talon ympäriltä poistetaan ihan vain nurmikon leikkaamisen helpottamiseksi. Ja minä kun pidän kivistä niin nyt niitä on runsaasti.

pohjoispuoli3.jpg picture by pupupossu

Istutusaluetta levensin myös ja siihen jaoin alueella ennestään olleita päivänliljoja, kuunliljoja, taponlehteä, saniaista ja kimikkiä. Ahtaasta kolosta siirrettiin myös paikalle pari japaninmarjakuusta.

IMG_8746.jpg picture by pupupossu

Kahden istutusalueen välissä on pienet laatoista tehdyt portaat, joita pitkin pääsee pihamökille.

IMG_8748.jpg picture by pupupossu

Itäpuolella oli myös koko kivialueen täydeltä puolestaan hyvin voikukkaista nurmikkoa. Suuri osa nurmikosta peittyi kivillä. Päätyyn tulee enemmän istutuksia ja kivipolku, mutta polun tekeminen on vielä kesken. Tässäkin laajensin hiukan reunan istutusaluetta ja ostin siihen jo ennestään siinä olleita seppelvarpuja. Toisaalta pihalta siirsin pois kuunlijoja ja samalla jaoin niitä.

IMG_8753.jpg picture by pupupossu

Kivialueen keskellä olevalle istutusalueelle ostin muutaman pikkuhavun. Muualta pihalta siirsin siihen valkoruusuangervot ja perhoangervot sekä rönsytiarellaa ja liljoja.

IMG_8755.jpg picture by pupupossu

Etupihan laittaminen on vielä kesken. Istutukset on melkein kaikki jo paikallaan, mutta kivien, hiekan ja laattojen asennus on vielä vaiheessa.

minttuvuokkohosta.jpg picture by pupupossu

saksastatuotupihakoriste.jpg picture by pupupossu

IMG_8760.jpg picture by pupupossu

Länsipuolen laittaminen taitaa jäädä ensi kesään. Tai eihän sitä ikinä tiedä. Mutta lisätyötä pihahommiin toi hajonnut öljysäiliö ja sen poistattaminen, joten vielä ei uskalla tuonne mitään tehdä, koska taas tulee kaivinkone pihalle.

Toivolle löytyi perjantaina pihatöitä varten uudet saappaat. Vanhat hapertuivat rikki monesta paikasta ja sukat olivat jatkuvasti märkinä. Sen siitä saa kun säilyttää saappaita koko kesän ulkona auringonpaisteessa. Perjantaina Prismassa tehtiin saapasostoja ja siellä Toivo sai elämänsä ensimmäiset kauppaitkupotkuraivarit. Niin iso poika se jo on.

IMG_9563.jpg picture by pupupossu

Ja eilisestä illasta kiitos emännälle sekä muille mukana olleille. Neulominen oli mukavaa hyvässä seurassa ja kakku oli makeaa :) Tänään taas kakkua luvassa kun mennään kummipojan ja siskonsa synttäreille. Makeaa elämää minulla. Mutta nyt pihalle.