Arpajaiset järjestetty ja arvonta suoritettu. Voittajiksi selviytyivät Teija ja Anu. Pistä Anu sähköpostilla osoitteesi, niin laitan korun postissa. Teijan osoite multa jo löytyykin. Mutta saat sinäkin sähköpostia laittaa :)

Niin ja se oikea vastaus oli ruosteiset avaimet. Ja jos vaikka jotakuta kiinnostaa niin mies osti kompressorin (joka sattui olemaan vieläpä toimiva) ja Toivo sai pikku traktorin tai oikeastaan kolme, joista yksi vanha Lego.

Liinakysymykseen sen verran, että jaksan kyllä kantaa Toivoa vielä liinassa. Ylämäkien kävelystä tulee lonkat kipeiksi, mutta muuten ei. Tuolla Toivo oli vain murto-osan liinassa minun sylissä. Kuvassakin nukkuu miehen kantamana. Liinaa enemmän poika käveli ja sitäkin enemmän oli rattaissa. Ja välillä muidenkin sylissä. Eli eteni monin eri tavoin.

Sitten pari päivitystä takanapäin olleeseen kivipurokysymykseen vastaus. Meillä on pihalla kolme pienen pientä allasta, joista kaksi on yhdistetty purolla. Eli tuohon kivipuroon on tarkoitus laittaa vesi virtaamaan, kunhan saadaan pumput ja letkut asennettua. Pihalta löytyy tämän lisäksi lukematon määrä kivipuroja ja muitakin kivialueita ilman vettä.

Viime viikko sujui jälleen runsaasti pihatöitä tehdessä. Lähinnä sitä mullan kärräystä, levitystä ja istuttamista. Eikä vielä näy tuolle puuhalle loppua. Sen lisäksi on luvassa hiekan levitystä, laattojen asentamista ja kivien levitystä. Osin näyttää jo oikein hyvältä ja aikaa kuluu myös valmiiden istutusten ihasteluun.

IMG_8684.jpg picture by pupupossu

Muutakin on ehditty tehdä kuin vain mullankärräystä. Kuten kierrelty puutarhamyymälöissä pensasostoksilla ja muilla pihan tarvikeosoksilla. Myös tulevalle matkalle on hankittu tarvikkeita. Mies osti autoon kattoboxin kahdellakympillä. Se oli halpa kuin saippua, mutta myös ehkä rumin boxi ikinä. Mutta eipä houkuttele varkaita.

Puutarhatöistä innostuneena olen myös päivittänyt ajan tasalle omat piirrokseni meidän pihasta ja istutuksista. Tiedän nyt joten kuten mitä missäkin kasvaa, milloin ne on hankittu ja mistä ja sijainnitkin ovat suunnilleen oikein. Ei montaa epäselvää jäänyt. Jos vaikka talven aikana ehtisi värittämään nuo. Ja jos ei ehdi ei sekään haittaa.

puutarhasuunnitelmat.jpg picture by pupupossu

Ystäviäkin olen ehtinyt tavata viikolla. Toisia tosi pitkästä aikaa. Liiankin pitkästä. Viime viikolla olikin kivat kelit terasseilla istumiseen.

Ja koska nyt sattuu olemaan parasta marja-aikaa niin kiirettä pitää senkin takia. Mustikoita en ole harmikseni ehtinyt keräämään. Ja nyt kun niitä olisi reilusti. Mutta mustikoiden osalta tuli hyvä ystävä apuun. Sain pyytämättä kotiovelle toimitettuna kaksi vadillista vasta poimittuja ja putsattuja mustikoita. Itselle jäi vain pakasturasioihin laittaminen. Osa sitten syötiin heti, osasta tehtiin rahkaa ja pieni osa säästettiin hilloon. Kiitos paljon näistä herkuista.

Omia puutarhan marjoja olen kyllä ehtinyt keräämään eli vadelmia. Moneen vuoteen en ole tehnyt hilloa, mutta tänä vuonna innostuin. Nyt meilläkin on tulevaksi talveksi pari purkkia vadelmahilloa ja toiset pari mustikka-vadelmahilloa. Voi olla, että loputkin vadelmat päätyvät hilloksi.

hillot.jpg picture by pupupossu

Toinen säilöntäasia on edessä luultavasti ensi viikonloppuna. Mehujen keitto. Tämä on siinä mielessä iso juttu, että en ole ikinä aikaisemmin mehua tehnyt. Mehumaijoja löytyy kyllä varastosta kaksi kappaletta. Toinen niistä on kenties jopa kunnossa. Ohjeita ja neuvoja löytyy netistä ja tuttavilta pilvin pimein, mutta ongelmana on lähinnä pullojen puute. Viinipulloja kyllä olisi, mutta koska säilön mehut jääkaappiin, olisi pienempi pullokoko parempi. Ehdotin miehelle jokin aika sitten, että nyt on juotava pullo kossua päivässä, että saadaan sopiva määrä sopivan kokoisia pulloja kasaan, mutta vielä ei olla ehditty korkkaamaan sitä ensimmäistäkään. Onhan tässä vielä aikaa.

Kaiken tämän ohella olen yrittänyt häätää meille keittiöön pesiytyneitä pikkukärpäsiä. Eilen pongasin netistä neuvon, että lautaselle vettä, johon tiskiainetta ja etikkaa ja kärpäset hukkuvat siihen sankoin joukoin. Illalla laitoin ansan lautaselle. Aamulla siinä oli yksi kärpänen. Sekin oli varmaan kuollut lentäessään ohi ja tippunut lautaselle vahingossa. Tänä iltana laitetaan lautaselle olutta. Sekin on kuulemma aivan idioottivarma ansa. Jos jollakin on joku oikea kokemus oikeasta tavasta hävittää kärpäset ilman myrkkyjä niin otan mielelläni neuvoja vastaan.

Ja koska olen yleensä parhaimmillani pienen kiireen keskellä olen kaiken muun puuhan ja fyysisestä työstä aiheutuvan väsyn ohella jaksanut myös muutaman rivin iltaisin neuloa. Toivolle pitäisi saada villahaalari valmiiksi parissa viikossa, että saadaan se matkalle mukaan. Vaikkei me millekään naparetkelle olla lähdössä niin yöt saattavat hyvinkin olla kylmiä ja villahaalarille käyttöä. Olen laatinut itselleni oikein suunnitelmankin haalarin valmistumista ajatellen. Jo lauantain jäin suunnitelmasta jälkeen, mutta koska keskiviikoksi on luvassa sadetta ja silloin tuskin tulee pihalla oltua niin paljon kuin aurinkoisina päivinä niin ehkä ehdin kiriä silloin puuttuvat silmukat.

villahaalarikesken.jpg picture by pupupossu

Puuhan täyteisen viikon huipennus saatiin eilen kun käytiin kummipojan kahdeksanvuotissynttäreillä. Kakkua nam. Toivo oli innoissaan, vaikka isompien lapsien leikkejä enemmän kiinnosti hyvä pulla ja komea pihalelurivistö.

IMG_8707.jpg picture by pupupossu

Kun tultiin kotiin Toivo tarttui heti autosta ulos päästyään toimeen. Minä olen ainakin onnistunut hyvin aivopesemään pojan pitämään puutarhatöistä.

IMG_8714.jpg picture by pupupossu