Puutarha on yleensä tähän aikaan parhaimmillaan. Tänä vuonna se ei sitä ole. Kuivuus, kuumuus ja kastelemattomuus näkyy. On kuivaa, käpertynyttä, keltaista ja ruskeaa. Kukat kuihtuvat jo nuppuvaiheessa ja kukkivat päivässä ja ovat kitukasvuisia. Ruoho on palanut isojen puiden alta. Missä ei ole tätä, on kirvojen lehdettömiksi syömiä pensaita. Tai perhostentoukkien. Tänä kesänä on meidän pihalla ollut laiska puutarhuri.

minnanvanhatkengat.jpg

Ihan joka paikassa ei kuitenkaan ole kuivaa ja kuihtunutta. Meillä on kasveja monessa kerroksessa ja savimaa eli paikoin varsin rehevää. Loistavaa kotiloiden asusteluun. Eli kuivuudesta huolimatta kotilot ovat tehneet tänä kesänä valtauksen pihalla. Ärsyttää, kun tänään piti kitkeä ja kaikki se aika minkä ehdin olla pihalla meni kotiloiden keräämiseen. Ja keräsin varmasti vain murto-osan. Se on niin turhaa touhua. Mutta en voi niiden antaa ollakaan.

Suunnittelin jo hävittäväni kotiloiden herkkukasvit, mutta joutuisi aika monta perennaa poistoon, joten ei sittenkään. Ehkä sitä myrkkyä sitten ensi keväänä. Ja yritän vain käsin kerätä nyt mitä ehdin ja viitsin. Suurimmat kotiloerät löytyivät jo hiukan ylikasvaneista salaateista. Eli ei enää salaattia meidän kasvimaalle. Taidan alkaa tästä lähtien pelkäksi tomaatinkasvattajaksi.

salaatit.jpg

tomaattisatoa.jpg

Vaikka piha näyttää paikoin törkeältä, niin toisalla on rehevää. Ja kotilonsyömätöntä. Olen suunnitellut uutta istutusaluetta ja sitä varten hain tänään Plantagenista puolihintaperennoja lastillisen. Vaikkei tuo Planttu olekaan mikään suosikkipuutarhaliike eikä edes edullinen, niin puolta hintaa en voinut vastustaa. Enää tarvisi kaivaa nurmikkoa pois, lisätä multaa, kastella ja istuttaa. Helppoa. Ja niin vaivatonta :D

punahattu.jpg

pallohortensia.jpg

lammasastelukannujapersilja.jpg

astioita.jpg

Syyskrysanteemit laitoin jotain viikko sitten, kun kesäkukat olivat jo menneet huonoiksi. Niitäkin kuulemma olisi pitänyt kastella.

syyskukkia.jpg picture by pupupossu

Kuivuudesta ja kuumuudesta on myös jotain iloa. Eräs päivänlilja ei ole varjoisalla paikallaan vielä yhtenäkään kesänä ehtinyt avata kukkia. Tänä vuonna on. Ja kitukasvuisten perennojen lisäksi myös rikkaruohot kituvat. Paitsi voikukat. Ja ohdakkeet. Ja peltokortteet. Ja vuohenputket. Taidan jättää niiden kitkemiset ensi kesälle.

lilja.jpg