Tästä tulisi lyhyt päivitys, jos kirjoittaisin sen mitä siellä pihalla oikeastaan vain on: lunta. Mutta kirjoitellaan vaikka siitä lumipeitteen paksuudesta. Ja vähän muustakin.

Joku saattaa muistaa kun syksyllä kerroin yhdestä onnettomasta koivusta, jonka latva katkesi ja putosi meidän kakkosauton päälle.

lahokoivu.jpg picture by pupupossu

Tänään oli se päivä kun tuo kovan onnen koivu vihdoin kaadettiin. Miehen veli kävi auttamassa ja nyt on koivu kasana polttopuita ja polttopuiksi odottavia rungon osia ja risuja. Huomenna on minun vuoroni päästä risujen kimppuun. Tarkoitus on askarrella pieni osa ja polttaa loput. Tai sitten viedä ne jäteasemalle. Oksasilppurikin meiltä löytyisi, mutta luultavasti aika ja kiinnostus ei riitä sen käyttämiselle. Ei sitä kiinnostusta ollut viime kesänäkään, joten tuskin nytkään.

koivukaadettu.jpg picture by pupupossu

koivua.jpg picture by pupupossu

Koska piha on viellä aivan lumen peitossa, en ole siellä juurikaan kierrellyt. Tänään koivun kaatamisen ja auringon innostamana tein pienen vahinkotarkastus/lumitilannekatsastuskierroksen.

Etupiha nyt. Lunta on. Käytävät sentään paljaat. Ja vähän seinän vierustaa. Eipä kiire kesäkukkaistutuksilla. Tai edes kevätkukka.

etupiha.jpg picture by pupupossu

Takapiha nyt. Lunta on. Lumi vaurioittanut muutamia pienempiä havuja ja yhdestä kirsikkapuusta katkaissut oksan. Useista pensaista myös oksia taittunut, mutta sitä ei juuri vaurioksi voi laskea.

Puput ovat taas syöneet vähän mitä sattuu. Koska oikeita suojauksia ei viime syksynä laitettu, saa puputuhoista syyttää vain itseään. Mitään kovin kummoista ei vielä näkyvillä ollut, paitsi kahden omenapuun rungot on järsitty. Nyt sitten kesällä uudet tilalle ja ne suojataan ihan varmasti joka sysky.

takapiha8huhtikuuta.jpg picture by pupupossu

Toivon kanssa olen kaivanut muutaman polun hankeen: hiekkalaatikolle, keinulle ja ihan muuten vaan. Toivo on tuossa hommassa melkoinen orjapiiskuri. Jos yritän edes hetken taukoa pitää, alkaa hoputtaminen ja komentaminen heti kuulua selän takaa. Eilen kaivetun polun pohja jo pilkotti. Lunta siinä vieressä on vielä sen verran, että Hai-saappailla ei voi sinne hankeen kävellä ilman, että lunta on siellä saappaassa. Pitkävartisilla nokialaisilla voisi.

polkuhiekkalaatikolle.jpg picture by pupupossu

Keinujen ympärillä lumikerros on jo ohutta. Esillä pilkottava maa on sekin saatu lapiolla aikaiseksi.

keinu8huhtikuuta.jpg picture by pupupossu

Talon pohjoispuolella kunnon kerros katolta pudotettua lunta. Sulaakohan ennen juhannusta?

pohjoisseinusta8huhtikuuta.jpg picture by pupupossu

Eli lunta on vielä reilusti. Toisaalta ei ole vielä mitään hurjan kovaa hinkua sinne pihapuuhiin. Tai no on ihan vähän. Onneksi huomiseksi on luvattu vesisadetta niin sekin vähä innostus häviää.

PS. Sille koivun turmelemalle kuplavolkkarille ei ole vielä tehty mitään, pyykkiteline siirrettiin jo syksyllä pakoon puun kaatoa ajatellen ja Toivo osaa sanoa nyt jo paljon muutakin kuin huh huh.

PS2. Puun kaatuminen talon päälle tänään oli ihan arvoitus. Mitään mittojahan siitä ei otettu - vain silmämääräisesti katsottiin, että ehkä mahtuu. Sen verran oli varotoimia, että minä ja lapset ei seisottu tuvan ikkunassa katsomassa puun kaatumista, vaan mentiin keittiöön siltä varalta, jos se kaatuu talon päälle. Ei kaatunut. Hyvää jäi pari metriä.