Kaksi ja puoli vuotta on Toivo.

IMG_3014.jpg picture by pupupossu

Uhmaikä

Kaksijapuoli on toisaalta haastava ikä kun on se rajojen kokeilemisen kausi. Ihan kaikessa. Onneksi ei kuitenkaan ihan koko ajan. Eikä kovin pahasti. Silti ei on sanoista parhain - Toivon mielestä. Mutta se on myös yllättävän helppo kääntää toisin päin. Toivo: Tyyne ei koske Toivon leluihin. Minä: Sittenhän Tyyne ei voi leikkiä sinun kanssa. Toivo: Tyyne koskee toivon leluihin joo.

Jos vain itsellä riittää kärsivällisyyttä ja muistaa ne tilanteet mitkä ovat räjähdysherkkiä, niin kyllä sujuu. Kuten se, kun lähtee viemään kottikärryillä jotain jonnekin niin on muistettava pyytää Toivo mukaan pitelemään sitä kottikärryn aisaa. Jos ei pyydä, on kohtaus varma.

Nukahtamisen vaikeus

Se alkoi taas kun kelloja siirrettiin. Ja on jatkunut siitä asti. Päiväunille nukahtamisen ja yöunille nukahtamisen. Erilaisia rituaaleja kokeillaan ja on kokeiltu iltaisin, mutta mitään takuuvarmaa ei ole vielä löytynyt. Päiväunet Toivo nukkuu muutaman kerran viikossa. Päivällä ei pysty kehittämään eri temppuja kun on yksin ja on se Tyynekin siinä. Siksi unille ei ihan joka päivä voida käydä. Tarve onkin selvästi vähentynyt, vaikkei vielä kokonaan poistunut.

IMG_2926.jpg picture by pupupossu

Ruokailu

Ei ole tähän mennessä ruokapöytään tarvinnut kahta kertaa kutsua. Yleensä sitä ruokaa kerjätään. Toivo on kaikkiruokainen, vaikka inhokkeja ja suosikkeja löytyy. Makea maistuu, mutta makeisia ei Toivo ole vielä saanut. Eikä siksi osaa niitä pyytääkään. Osaa kyllä sanoa, että karkit on aikuisten ruokaa. Sattumat ruoassa  sylkäistään heti pois. Ja banaani jää syömättä jos siihen on jäänyt nauhoja.

Puhe

Toivo aloitti puhumisen varsin myöhäisellä iällä, mutta nyt sitä puhetta tulee ihan koko ajan. Ja ne jutut on niin hassuja ja kivoja. Raporttia annetaan ihan kaikesta: Isi ei ole ostanut lautaa. Isillä on kakkulat. Naapurin pihasta lähti pakettiauto. Tuossa kasvaa valkovuokkoja. Alma tuli sisälle. Eemeli meni ulos. Ja sanat, joita ei osata, korvataan hienosti: Äiti toi Toivolle tollasen. Melkein kaikki omat sanat ovat jo korvautuneet oikeilla. Jäljellä on vielä kolme: Eemeli on ea. Traktori on kakrr. Nalle on jajja. Toivokin on jo useimmiten Toivo.

Niin ja jostain kumman syystä Toivo on alkanut kutsua minua Minnaksi.

Leikit

Koska en tiedä mitä lapset leikkivät oikeasti tässä iässä, niin laitan tähän, että Toivo leikkii niitä tavallisia kaksipuolikkaan leikkejä. Edelleenkin Toivo on äärettömän kiinnostunut kaikenlaisista koneista. Aamu- ja iltapuurot ovat nykyään nimeltään konepuuroja. Joka lusikallinen on joku traktorimerkki tai kone. Minäkin olen oppinut paljon uutta.

Ruoan laittaminen ja leipominen on noussut suosikiksi ylitse kaikkien sisäleikkien. Toivo seisoo aina tuolilla vieressä ja auttaa. Aina.

Ulkona se voisi olla ihan koko ajan. Kuten minäkin. Kivikasoja, hiekkakasoja, multakasoja, oksakasoja, lehtikasoja ja kaikenlaisia mahdollisia kasoja löytyy eri puolelta pihaa. Toivo on saanut olla jo yksin ulkona lyhyitä aikoja. Ulko-ovi on koko ajan auki ja leikkiminen on sallittu vain etupihalla oven lähettyvillä. Jos en minä kysele puolen minuutin välein Toivon olinpaikkaa, niin Toivo itse käy raportoimassa tapahtumia ja tekemisiä ainakin minuutin välein.

IMG_0045.jpg picture by pupupossu

Potta vs. vaipat

Potta on vienyt voiton. Toivo on ollut päiväkuiva vuoden alusta ja yövaippakin jätettiin pois jo viikkoja sitten. Voisi kai viralliseksi kuivuusiäksi laittaa tämän kaksijapuoli. 

Satuolennot

Nukkumatti on tärkeä. Uhkaillaan sillä, ettei Nukkumatti heitä Toivon silmiin unihiekkaa, jos ei Toivo ole kunnolla. Tehoaa heti. Paitsi nukkumaan mennessä.

Hammasmenninkäinen. Se on pelottava. Hampaiden pesu sujuu hyvin, eikä Toivo enää niele hammastahnaa.

Joulupukki asuu Toivon mielestä meidän naapurissa keltaisessa talossa. Se on hyvä juttu. Tätäkin voi käyttää kiristämiseen.

Neljä kuukautta on Tyyne.

IMG_0005.jpg picture by pupupossu

Motoriset taidot

Kääntyy kumpaankin suuntaan ja takaisin. Nostaa itseään käsillä ja jaloilla ilmaan. Yrittää punnertaa istumaan.

Puhe

Noh. Eihän neljän kuukauden ikäinen vielä puhu. Nauraa kyllä paljon. Etenkin kun näkee Toivon. Niin ja kirkuu ja karjuu kun on lattialla ja yrittää päästä eteenpäin eikä pääse.

Neuvolakortissa lukee neljän kuukauden kohdalla

Tyyne kasvaa hienosti pelkällä rintamaidolla. Tyytyväinen, hyväihoinen tyttö. Oppinut kääntymään vatsalleen. Naureskelee isoveljelle kovasti. Pituus 64 cm, paino 7655 g.

IMG_0055.jpg picture by pupupossu

Toivo ja Tyyne

Tyynen neuvolakortin teksti on melkein sama kuin Toivolla tuossa iässä. Paitsi, että Toivolla ei lukenut tyttö eikä tuota isovelijuttua. Pituus ja painokin ovat melkein identtiset. 

Toivo sanoi tänään aamulla: Tyyne on kiva.

Tyyne yritti tänään tarttua Toivon jalasta.

Ne on rakkaat <3

IMG_2894.jpg picture by pupupossu