On Toivo tänään. Ensin ajattelin olla päivittämättä tätä kuukautta. Mutta kun ei tässä muutakaan ole tapahtunut ja kai nämä Toivo-päivitykset edes jotain kiinnostaa.

Onhan tässä viimeisen kuukauden aikana tullut myös jotain uutta. Eikä ihan mitään pieniä juttuja. Toivo on lähtenyt konttaamaan ja on siinä varsin vikkelä. Kuten vauvat yleensä. Myös istumasta Toivo pääsee jo liikkeelle. Eli enää ei voi vauvaa laittaa lattialle pönöttämään ja luottaa siihen, että ei se siitä mihinkään pääse. Ja äsken näytti ensimmäisen kerran menevän myös konttausasennosta istumaan. Muita akrobaattisia temppuja on kuvassa näkyvä jalan ojentaminen ja tasapainoilu, polvillaan istuminen sekä muutaman kerran seisomaan nousu tukea vasten.

IMG_2475.jpg picture by pupupossu

Toivo vaikuttaa vauvalta, joka haluaa pelata varman päälle. Konttausasentoa ja tasapainoa Toivo harjoittelin niin kauan, että sitten kun lähti konttaamaan se oli varmaa menoa heti ensi kerrasta alkaen. Nuo kummalliset asennot ja huojuttaminen ja heiluttaminen vaikuttavat kaikki siltä, että vauva harjoittelee sitä tasapainoa ja sitten kun kaikki on kohdallaan, noustaan kunnolla ja varmasti seisomaan. Tämä olisikin kovasti minulle mieleen.

IMG_1699.jpg picture by pupupossu

Sitten se puheen ymmärtäminen. Se on vaan niin hauska huomata, että kyllä se vauva vain oppii ymmärtämään joitakin sanoja. Etenkin hauska on huomata se, että lause 'Toivo ei saa koskea' tieteyllä äänensävyllä saa vauvan irroittamaan otteensa ja raapaisemaan päätä ja ilme on sellainen, että 'enhän minä mitään tehnyt'. Kieltäminen on tylsää, mutta onhan se mukava huomata, että kieltoa myös ymmärretään. Joskus ja etenkin väsyneenä kieltäminen saa aikaan itkun. Liikuttavaa.

IMG_2634.jpg picture by pupupossu

Uutta on myös jokeltelu. Tähän asti se puhe on ollut sitä ääää, yyyy, prrr, mmmm ja kaikkea sellaista. Pari päivää sitten alkoi ilmestyä selkeitä tavuja. Bä-bä-bä-äbä-äbä. Ihanaa. Vaikka minun mielestäni se ensimmäinen sana tuli Toivon suusta jo kuukausia sitten ja se oli tietenkin äiti.

Azorit322.jpg picture by pupupossu