Tämä kesä on puutarhassa tekeminen ohi minun osaltani. Aika paljon normaalia aikaisemmin, mutta nilkkaleikkaus odottaa kolmen viikon päässä, sen jälkeen jää pihatyöt pelkäksi neuvomiesksi. Eilen keräilin ruukkuja ynnä muuta mahdollisesti talvella särkyvää ja laitoin pois. Siivosin kuistin ja laitoin syyskukat. Nyt saa talvi tulla.

Koska teen joka kevät suunnitelmia kesän varalle, on niihin palattava loppukesällä ja todettava mitä tuli tehtyä ja mikä jäi tekemättä.Tänä kesänä tuli tehtyä enemmän ja tekemättä jäi oikeastaan vain se yksi, mikä on jäänyt tekemättä jo monen kesän ajalta. 

Viime talvi väänsi etupihan laatat ja laattojen suoristaminen tehtiin heti kun routa oli sulanut.

Lasten keinut kasattiin ja maaltattiin. Maalasin myös yhden penkin ja siitä tuli kiva istumapaikka hiekkalaatikon vieressä.

Kasvimaan lupasin hoitaa hyvin ja pitää rikkaruohottomana. Siinä onnistuin pitkästä aikaa. Koska kasvimaa on lasten leikkipaikan vieressä, siinä tuli nypittyä rikkoja melkein joka päivä.

Lehtokotiloiden pidot pidin kurissa helposti. Niitä taisi olla vähemmän kuin viime kesänä. Pari kertaa laitoin myrkkyä, pari kertaa keräsin käsin. Vielä tarvitsisi yksi reipas keräilykierros tehdä. Eipä niistä juuri haittaa ole ollut. Jätin salaatit laittamatta, joten ei ollut kasvimaalla mitään suurta kotilohoukutinta.

Pienet altaat kunnostin ja muokkasin. Yksi kasvoi umpeen suikeroalpista ja siitä tuli kiva. Yhdessä oli pieni suihku ja sekin pysyi siistinä. Yhteen muutti sammakko. Nyt olen tyytyväinen altaisiin.

Viime syksynä pihalle valmistuneen nurmikkoympyrän reunat huolittelin kivillä ja hiekalla. Voikukkia poistin, mutta niitä on niin paljon, että päätin jättää homman tuleville pihanomistajille. Istutin ympyrän reunoille lisää kukkia ja tein kivipolun kahden istutusalueen väliin.

Mansikkamaa valmistui alkukesällä. Tiiliaita mansikkamaan ympärille rakentui loppukesällä.

Ja se pihamökki. Se on se suunnitelma mikä ei valmistunut. Mökki toimi koko kesän ajan minun maalauspaikkana, joten ei sille olisi voinut mitään tehdäkään. Mies on nyt syksyllä laittanut ikkunoita paikoilleen. Niiden laittamisen jälkeen tehtäväksi jää vain piipun hattu ja maalaaminen. Maalaaminen jää ensi kesään, mutta sitä teen kyllä mielelläni. Nyt olen aivan varma, että mökki valmistuu ensi kesänä. Ehkä jo keväällä ;)

Leikkimökin rakentaminen oli sitten se todellinen syy, minkä vuoksi pihamökki jäi vielä vaiheeseen. Leikkimökki on nyt viittä vaille valmis. Ikkunat ja ovi pitää maalata ja laittaa paikoilleen. Kuistin kaide puuttuu, samoin köynnösteline ja muutama pieni koriste. Ne on pikkujuttuja ja mies saa varmaan tehtyä syksyn aikana - luulisin. Jotain pikku maalauksia jää ensi kevääksi, mutta mökkiä voisi kuitenkin sanoa valmiiksi, koska se on jo ahkerassa käytössä.

Nämä olivat tämän kesän puutarhasuunnitelmat, jotka valmistuivat. Suunnitellun lisäksi tuli tehtyä muutama suunnittelematon pikkujuttu.

Yrittimaan ympärille rakensin kattotiilistä aidan. Sitä on tarkoitus vielä korottaa muutaman tiilen verran. Se tapahtuu ensi kesänä. 

Keittiön ikkunasta näkyvä pihan itäpuoli on ollut silmälle ikävä näky. Sitä parantelin hiukan. Istutusalueen reunan siistin kivillä ja muotoilin paremmaksi. Itse tehdyistä laatoista tein kivialueelle ympyrän. Sen ympärille laitan ensi keväänä kasvamaan villiviinin pistokkaita eli ympyrästä tulee köynnösmaja. Samoin tälle sivulle siirrettiin pyykkiteline ja matontamppausteline. Nyt sitä katselee mielellään.

Ensi kesäksi jää siis vain vähän istuttamista, tiiliaitaa ja maalaamista. Vaja pitää purkaa myös aikaisin keväällä. Ellei sitä mies tee jo syksyn aikana. Voi siis olla, että puutarhapäivitystä on tulossa, vaikken minä tekemiseen enää osallistukaan.