Olen aina - tai jostain ala-asteen viimeisiltä luokilta asti - käyttänyt talvisin baskeria. Sellaista valmista kaupan huopabaskeria. Minulla on niitä kaksi: toinen musta ja toinen vaaleanharmaanruskea, johon olen huovuttanut mustia palloja. Mustan ostin joskus kauppaoppilaitosta käydessäni eli tosi monta vuotta sitten. Ensimmäisen mustan veljeni hävitti kun käytti sitä frisbeenä. Ruskea on ehkä jostain viidentoista vuoden takaa. Eli kolmeen baskeriin olen elämäni aikana sijoittanut rahaa. Ja hyvin on käytössä kestäneet.

Pipoa olen käyttänyt vasta aivan viime vuosina silloin tällöin - lähinnä pihatöitä tehdessä. Eikä se päähineenä edelleenkään tunnu oikein minulta.

Jonkinlaista uutta myssyä kuitenkin teki vähän mieli. Baskeri kun on aika lämmin ja joskus kävisi keveämpikin päähine. Ja mielellään sellainen, jonka alla hiukset eivät mene aivan myttyyn.  Alkuvuodesta tein Rangoli-myssyn, joka on ollutkin ihan ykköshattu. Mutta se on kovassa käytössä ja monesti kastuneena venähtänyt aivan järkyttävän kokoiseksi. Ensin suunnittelin tekeväni toisen samanlaisen, mutta koska maailma on täynnä kaikenlaisia kivoja myssyohjeita, päätin kokeilla jotain uutta.

Lokakuussa tein Modan ohjeella myssybaskerin. Siitä tuli aivan liian baskeri ja värikään ei oikein tuntunut omalta. En ole kovin montaa kertaa käyttänyt. Hattu siirtyy kirpputorille menevien vaatteiden joukkoon.

Marraskuussa aloitin urakalla erilaisten päähineiden tehtailun. Viisi myssyä jaksoin tehdä. Sitten iski kyllästyminen. Eikä näistä viidestä yksikään ole sellainen, jonka olisin halunnut. Kaikista löytyy kyllä jotakin hyvää eli ei tämä päähinerupeama aivan hukkaan mennyt.

Kimmon pipo

Lanka: Gedifra Diandra. 85% villa, 15% pellava. Kulutus 80 g.

Puikot no 7.

Ohje: Moda 5/2008, malli 1.

Modan malli oli juuri sen näköinen kuin olin myssyni kuvitellut olevan. En halunnut sitä kuitenkaan tehdä ohjeen Kaarna-langasta, vaan ostin toista lankaa. Vaan eipä tästä myssyä tullut. Tuli ihan tavan pipo. En alkanut kastelemaan tai venyttelemään sitä vaan annoin suosiolla miehelle.

Hyvää: Miehellä oli tarvetta pihapipolle, joka pysyy päässä hyvin. Tämä pysyy. Lanka oli mukavaa neulottavaa ja kivan väristä. Ei kutita.

Kaarnamyssy

Lanka: Novitan Kaarna. 50% villa, 50% akryyli. Kulutus 80 g.

Puikot no 7.

Ohje: Moda 5/2008, malli 1.

Seuraavaksi hain kerän sitä Kaarnaa. Koska malli edelleen viehätti, päätin tehdä sen sillä oikealla ohjeen langalla. Vaikka toinen samanmallinen hattu heti perään ei ollut motivoivaa. Tulos oli aivan samanlainen kuin ensimmäisenkin pipon kanssa. Pipo tuli eikä myssy. Tällä kertaa kastelin ja venytin. Sitten kastelin ja kutistin. Taas kastelin ja venytin. Ties kuinka monta kertaa. Eikä tullut ohjeen kuvan näköistä millään. Viimeisin kastelu-venytyskerta jätti hatun niin löysäksi, että se valuu koko ajan silmille. En ole jaksanut tehdä asialle mitään, vaan nostan hattua silmiltä joka kolmas sekunti.

Hyvää: Väri. Ei painu hiukset kasaan hatun alla. Ei kutita.

Lina

Lanka: SandnesGarn Lanett kaksinkertaisena. 100% merinovilla. Kulutus 80 g.

Puikot no 3½.

Ohje: Lina/Joko knits

Koska myssyn valmistuminen ei onnistunut, päätin tehdä välissä oikeasti pipon. Tämä malli on ollut toivelistalla jo pitkään. Tykkään siitä, että pipo menee syvälle, mutta ei ihan niin syvälle kuin tämä. Jos vedän sen päähän ihan tappiin asti niin silmille menee ja melkein nenällekin. En jaksanut purkaa enkä muutakaan. Harmitti, kun en tehnyt vähemmän noita välikerroksia. Mutta kun ohjeen kuva näytti oikein hyvältä ja puikotkin oli ohjeessa neloset ja minulla kolmepuolikkaat, joten tein aivan kuten käskettiin. Voi olla, että pipo jää käyttämättä. 

Hyvää: Mallineule on kaunis. Peittää korvat. Ei kutita.

MarioMyssy

Lanka: Novita Cloud. 65% villa, 35% bambu. Gjestal Baby Ull 100% merinovilla. Kulutus 110 g.

Puikot no 4½.

Ohje: Mariomyssy/Jatta Soheltaa.

Vieläkään en ottanut opikseni vaan tein jälleen  yhden silmille valuvan hatun. Tämä tosin alkoi olla jo aika lähellä sitä mitä halusin. Alkoi jo hatun neulominen tympimään.

Hyvää: Malliltaan sitä mitä etsin. Tuli kivan näköinen. Ei kutita.

MelkeinMarioMyssy

Lanka: Gjestal Baby Ull kaksinkertaisena 100% merinovilla. Kulutus 110 g.

Puikot no 4½.

Ohje: Oma sohellus ohjeesta Mariomyssy/Jatta Soheltaa.

Koska edellinen myssy oli melkein hyvä, uskalsin kokeilla samaa ohjetta vielä toiseenkin. Tähän muuttelin jonkin verran silmukkamääriä, lisäys- ja kavennusmääriä ja lisäsin nyppyjä. Ei kuitenkaan ole tämäkään aivan nappihattu. Ja silmillehän myös tämä valahtaa jos ei ole tarkkana. Kuitenkin kaikkein vähiten näistä hatuista.

Hyvää: Väri. Melkein sopivan kokoinen. Ei kutita.

Muutaman kiinnostavalta vaikuttavan myssyohjeen olen jo taltioinut. Kun innostus myssyneulomiseen palaa, kokeilen josko seuraavaksi tai sitä seuraavaksi saisin neulottua Sen Täydellisen Myssyn.

***

Torstaina kävin Toivon kanssa työpaikan joululounaalla raportoimassa työkavereille omat ja Toivon kuulumiset. Suureksi yllätykseksi sain työpaikan joululahjan. Luulin, että sellainen kuuluu vain niille, jotka ovat työssä tai sairauslomalla tai äitiyslomalla tai muulla lyhyellä lomalla, mutta ei hoitovapaalomalaisille. Mutta ainakin tänä jouluna se kuului myös minulle. Kiva yllätys rankan lounaan päätteksi.

Tänään taas meillä on tehty joulusiivous: imuroitu, pesty lattiat, käytetty matot ja liinat ulkona, pyyhitty pölyt, järjestelty, silitetty, puunattu aika monta paikkaa ja lopuksi saunottu. Nyt voi joulu tulla.