Se meni viikon alku hurjaa vauhtia kun piti kahdessa päivässä ehtiä tehdä vaikka mitä. Piti leikata hiukset, ommella mekko, päätellä neuleita, neuloa myssy, leikata kankaita ja kaikkea sellaista. Piti valmistautua henkisesti usean viikon tekemättömyystauolle.

Keskiviikkona menin aamulla Päijät-Hämeen keskussairaalaan tekonivel- ja luudutusleikkaukseen. Oikean käden keskari ja nimetön saivat uudet nivelet rystysiin ja peukkua jäykistettiin. Tämä oli jo seitsemäs nivelleikkaus ja tulevat leikkausarvet saavat järjestysnumerot 11 ja 12. Ensimmäinen yö meni aikamoisten kipujen kanssa. Seuraavana päivänä kipuhoitaja testasi kipupumpun ja todettiin, että se ei toimi. Puudutusaine vaikutti vain kyynärpäähän saakka. Se oikein riittänyt, että kainalo oli kivuton, kun leikkaus tehtiin sormiin. Sen jälkeen pumppu otettiin pois, sain kunnon kipulääkkeet ja olo oli suorastaan euforinen. Turvotusta sormissa ja kädessä on kummallisen vähän, mutta se on hyvä. Onnistuu sormien liikuttaminen paremmin. Sain yölastan yöksi (hehheh) ja aktiivilastan päiväksi. Olisin halunnut mustat lastat, mutta väri oli päässyt loppumaan, joten oli tyydyttävä mummobeigeen. Maaliskuun lopussa on kirurgin kontrolli ja silloin selviää, pääsenkö eroon aktiivilastasta vai en. Yölasta on käytössä vappuun saakka.

Sairaalassa olin kaksi yötä. Eka yö oli tuskaa, tokan yön nukuin kuin tukki. Huonekaveri oli kerrankin kiva, osastolla oli sairaanhoitaja, joka oli ystävä nuoruudesta, toinen ystävänuoruudestasairaanhoitaja kävi pari kertaa katsomassa, samoin mies ja lapset. Aika kului yllättävän nopeasti.

Kahden viikon päästä saan nostaa tekonivelillä 250 g, mutta käytännössä se on hankalaa, koska peukalo on poissa käytöstä ja sojottaa tuossa omassa lastassaan kaiken tiellä. Mutta. Jos toipuminen ja sormien liikkuvuus etenevät, saatan pystyä ompelemaan ompelukoneella jotain pientä. Ehkä. Niin ainakin toivon. Siksi leikkelin niitä kankaita valmiiksi.

Seitsemän viikkoa on pitkä aika olla tekemättä mitään. Aivan liian pitkä aika. Voin sentään lukea, katsella telkkaa,hengata netissä ja kävellä. Pitäisi kyllä keksiä vähän jotain muutakin.

12265326073_892717a6ff_n.jpg

Verityhjiö. III- ja IV-rystysten päälle poikittainen ihoavaus. Tarvittavat vapauttelut. Aloitetaan III-säteeltä. Ekstensorijänteen radiaalipuolelta hieman kannasta jättäen pitkittäinen ihoavaus. Nivelessä runsas kroonisen näköinen synoviitti, joka puhdistetaan. Kollateraalit venyttyneet. Rustot laajalti tuhoutuneet. Metakarpaalin distaalipuolelle sahaus. Volar plate vapautetaan ja tyvifalangin ympäristöä myös vapautetaan. Swansson-raspein ensin distaalisesti riimaus kokoon 3 ja tämän jälkeen proksimaalisesti. Sovitus ja Swansson komponentilla vielä testaus. Ydinontelot hyvin kapeat ja isompaan silikoniproteesiin ei päästä. Radiaalikollateraalia kiristetään PDS-ompeleella ja ommel laitetaan alustavasti jo ennen proteesin vientiä. Lopullinen koko 3 Swansson- implantti paikoilleen ja tämän jälkeen radiaalipuoli kiristetään. Kapselia hieman resekoidaan ja tämän jälkeen x-ompelein suturaatio. Jänne tulee keskelle. Tämän jälkeen vastaavasti IV-säteelle pitkittäinen avaus, synoviitin puhdistus. Vapauttelut ja sahausmetakarpaalin päähän. Riimaus kokoon 2. Ydinontelo täälläkin hyvin kapea. PDDS-lanka valmiiksi radiaalipuolelle ja lopullinen implantti paikoilleen. Radiaalikollateraalin kiristys. Akseli vaikuttaa hyvältä. Kapselin sulku. Iholle jatkuva ommel. Tämän jälkeen hieman kaareva avaus peukalon MP I-nivelen  päälle. Pitkittäin ekstensorijänteen radiaalipuolelle nivelen avaus. Puhdistetaan synoviitti. Poistetaan purijalla rustot. Noin 15 asteen flexio niveleen ja normaali rotaatio. Kahdella k-piikillä piikitys. Muutama luuhippu ympärille. Kapseli suljetaan, iholle jatkuva ommel. Sidos.

Sellasta siis tekivät. Uusilla nivelillä ei saa nostaa viittä kiloa painavampaa, yliojennusta on vältettävä ja tulehdukset hoidettava heti. Eli seitsemän viikon päästä voin tehdä melkein mitä vain