Vuosi on vaihtunut ja nyt on vuorossa katsaus menneeseen vuoteen sekä suunnitelmat ja haaveet uudelle vuodelle.

Ja kuten ennenkin, osa haaveista toteutui ja osa ei. Talon laajennus alkoi ja jatkuu edelleen. Hetki elettiin yhden kissan taloutena ja sen jälkeen kolmen kissan kanssa. Ihmeparantuminen reumasta kuten myös maailmanrauha jäi saavuttamatta, terveyttä ja rakkautta onneksi riitti.

Vuosi 2012
 • Eemeli-kissan kuolema toi surua meille keväällä. Otettiin tilalle kaksi tyttökissaa juhannuksen jälkeen: Esko ja Aune. Alma ei voi vieläkään sietää niitä. Me muut pidämme Puikkosista kovasti.

8338894874_6fe1cb531e.jpg

Eemelin elämä kesti 15 vuotta. Kissa oli maailman kiltein ja ihanin, vaikka oli kyllä juuri näin talvella aika ärsyttävä kun ei mennyt pakkasilla ulos. Ikävä on vieläkin iso.

8337845173_3bee8ca07f.jpg

Aune ja Esko Puikkonen muuttivat meille juhannuksen jälkeen. Esko oli aluksi hankala ja harrasti nurkkiin pissaamista, mutta onnekseen älysi lopettaa sen. Sylikissoja ovat kumpikin.


 • Keväällä aloitettiin talon laajentaminen. Lisätilaa on tulossa kahteen kerrokseen kahden huoneen, vessan ja autotallin verran.
 • Ennen laajennuksen aloittamista tehtiin pari pientä pintaremonttia: Toivon huoneeseen uudet tapetit ja lattia, myös paneelit maalattiin, rappukäytävään uudet maalit rappusiin ja tapetit seiniin sekä pieni kaistale uutta tapettia keittiöön. Muutaman listan maalaaminen pesuhuoneessa.
8337886971_7841303833.jpg

Laajennusosa ulkopuolelta marraskuun lopussa.
 • Ollaan päästy eroon vaipoista, ruokalapuista, vaunuista ynnä muista sellaisista pienten jutuista.
 • Mies oli lomautettuna alkuvuodesta muutamia viikkoja, heinäkuun jälkeen koko loppuvuoden. Olipa ainakin aikaa rakentaa.
 • Juhlittiin jälleen lasten synttäreitä - Toivolla oli ekaa kertaa lastenkekkerit. Keväällä oli yhdet ylioppilasjuhlat.
 • Olen saanut muutaman mukavan uuden ystävän.
 • Ostettiin Chevrolet Fleetside remonttiautoksi ja myytiin traktori. Sitä on kyllä vähän ikävä.
 • Käsitöitä tein jälleen pitkän kesätauon kanssa. Lankaa kului hiukan vajaa neljä kiloa ja se riitti tavoitteeseen eli lankavaraston pienentämiseen alle 20 kilon. Vuosikertaneuleiden valmistumistavoite onnistui: yksi takki valmistui, kolme neuletta purin eli jäljelle jäi enää yksi ikuisuustyö - isoäidinneliöpeitto. Neuletakit lapsille jäi tekemättä, mekot itselle tein, sukkia valmistui kuusi paria. Neulominen ja virkkaaminen on selvästi muuttunut hankalammaksi vuoden aikana. Kipeillä käsillä ei tehnyt mieli tarttua puikkoihin, vaikka muuten olisi ollut intoa. Joulukalenterein askartelut innostivat kovasti tänäkin vuonna ja lankaostot pysyivät hyvin hillittyinä.
 • Valmistuneistä käsitöistä eniten käytössä ovat olleet lasten pipot ja lapaset, merirosvovaatteet, oma mekko ja raitalapaset. Eniten tykkäsin samasta mekosta, luurankotyynystä, virkatuista pipoista ja pöllöistä sekä keittiön uudesta kattovalaisimesta. Nyt ei Käsityöt 2012 -sivu toimi (kuten ei mikään mukaan tuossa sivulaatikossa), mutta yritän saada sen jossain vaiheessa näkyville.
 • Alkuvuodesta kävin yhdellä huovutuskurssilla. Neuletapaamisissa olen käynyt silloin tällöin.
 • Ompeluhuoneen työpöydän ja lipaston maalasin, samoin monta muutakin huonekalua. Ja taas tänään kävin ostamassa kolmen litran purkin kalustemaalia :)
8337930425_1e84915e09.jpg

Kovasti paljon käytössä olleet raitalapaset. Kiitos runsaiden lumisateiden on lapaset päässeet usein lumitöihin.
 • Ensimmäinen ulkomaanmatkaton vuosi niin moneen vuoteen, etten edes muista koska näin oli. Jopa passi meni vanhaksi enkä hakenut uutta.
 • Kotimaassa retkeiltiin Muumimaassa, Repovedellä, Forssan Pick-Nickissä ja Arabian katufestareilla. Mummobusseilin lasten kanssa Korkeasaareen ja yksin Tampereen seudulle.
 • Käsityöretkiä oli yksi ja se oli Tampereen kässämessuille.
8337947849_81d48b961d.jpg

Muumimaailmassa. Ihan vähän ja tosi harvoin toivon, että meilläkin olisi tällainen huone, minne ne menisivät ihan yhtä vapaaehtoisesti kuin tähänkin. Ja se olisi sellainen hampaanpesuhuone. Vaikka.
 • Pihamökki valmistui vihdoinkin, leikkimökki ja sen ympäristö viimeisteltiin. Kasvimaan sato oli huonoin ikinä, rakentelin pitkospuualueen sekä kunnostin uuden etupihan ja pihatien aluetta ja kärräilin kuormakaupalla multaa ja kiviä.
8337983453_e46238a47a.jpg

8339042518_ca43472f7c.jpg

8337977891_057686ec7f.jpg

Puutarha talvella ja kesällä sekä alimmaisena vihdoinkin valmis pihamökki.
 • Taaskaan ei sairasteltu yhtä pientä vatsaflunssaa ja pikkunuhia lukuun ottamatta. Kukaan ei ollut kuumeessa päivääkään. Hammaslääkärikäynti oli tammikuussa ja reikiä nolla. No nyt on särkenyt hammasta kaksi päivää, onneksi se lääkäri on viikon päästä.
 • Reuman 20-vuotisjuhlavuosi. Ihmeparantuminen reumasta - eipä näkynyt. Nyt kun vertaan tilannetta vuoden takaiseen niin ei kovin hyvältä näytä. Kaikki on ihan yhtä kipeää kuin ennenkin tai kipeämpää. Jäykistetty ranne on edelleen hanurista, kuten myös rystyset ja leukanivel. Nilkat valvottavat joka yö. Pystyn kuitenkin neulomaan, kävelemään ja puhumaan eli oikeastaan kaikki on ihan hyvin.
 • Toivo jatkoi päiväkerhoa, Tyyne ilmoitti menevänsä sinne kun on iso tyttö. Käytiin pari kertaa partiossa.
 • Mökkeiltiin kaksi kertaa vain: juhannuksena ja heinäkuussa. Vappuna käytiin mökillä päiväretkellä.
 • Jouluaattona käytiin tädillä, vastaanotettiin joulupukki, laulettiin joululauluja ja availtiin lahjoja, leikittiin uusilla leluilla. Joulupäivänä oltiin pitkään pyjamat päällä, ulkoiltiin (tänä vuonna myös minä) ja käytiin haudoilla sekä leikittiin uusilla leluilla. Tapaninpäivänä käytiin ystävillä syömässä ja leikittiin uusilla leluilla.
 • Alkuvuosi oli luminen jälleen. Kesällä ei hellepäiviä näkynyt, sadetta kyllä. Syksyllä satoi joka päivä ja koko ajan ja lunta tuli kahden viikon aikana koko talven annos. Vieläkö joku oikeasti luulee, ettei ilmastonmuutosta ole olemassakaan? Vuoden vaihtuessa kävin jälleen etsimässä yhtä kissaa (Aune tällä kertaa) pihalta, en jaksanut innostua edes naapurien ilotulitteista vaan menin nukkumaan ennen puolta yötä. Sitä ennen oli vietetty peli-iltaa ja syöty pitsaa.

Lupasin olla leikkaamatta etuhiuksia vuonna 2012. Hehheheh. Tämä on se lupaus kaikista mahdollisista, jota en pysty ikinä pitämään. Eikä se onnistunut tälläkään kertaa. Helmikuuhun asti saksin niitä hiuksia, sitten pystyin olemaan koskematta saksiin, kunnes jälleen joulukuussa etuhiukset lyhenivät. Ja tokavikana päivänä leikkasin loputkin hiukset lyhyiksi, joten lupaus hiusten kasvattamisesta meni ihan pipariksi. Ensi vuonna aion taas kasvattaa ja leikata.

Tavaroiden vähetämistavoitetta oli vuodelle 2012, ainakin vaatekaappien ja lelujen osalta. Vähentäminen ei toteutunut juuri lainkaan. Vaatteita ostin lapsille lähinnä tarpeeseen ja suurimman osan kirpputorilta. Itselle ostin kolmet uudet housut, yhden mekon ja loput vaatteet kirpparilta. Leluja ostin kirpparilta, kun vastaan tuli sopiva ja kestävä, uusia aika paljon vähemmän, vaikka myönnän, että erittäin heikko lenkki minussa on juuri lelut lapsille. Synttäreiksi, nimppareiksi ja jouluksi tietty vähän paremmin ja enemmän.

Vuodelle 2013 yritän pitää saman linjan ja ehkäpä vähän tiukentaa sitä. Tavarat kirpputorilta (että maailma pelastuu) ja vaatteetkin pääosin. Uudet talvikengät tarvitsen, mutta taidan jättää ostamisen syksyyn. Tavaroiden ja vaatteiden täysinventaarion teen, jos pääsemme muuttamaan laajennuksen puolelle tämän vuoden aikana.

Vuosi 2013

 • Ja mitäs muutakaan toivoisin kuin ihmeparantumista reumasta. Jos sitä en saa, niin sitten ehkäpä lääkityksen vaihto keväällä ja sen mukana jotain parempaa kenties.
 • Jospa se miehen lomautus loppuisi tai sitten löytyisi uusi työpaikka.
 • Kotihoidon tuki loppuu vuoden alussa. Sitten töihin.
 • Talon laajennusosan rakentamista, joka toivottavasti kesällä laajenee tuvan puolelle eli saadaan sinne uusi ikkuna ja uloskäynti. Toivottavasti valmistuu muuttokuntoon vuoden aikana.
 • Keittiöön ja tuulikaappiin uudet tapetit, pukuhuoneen seinien ja katon maalaaminen.
 • Puutarhassa etupihan ja uuden pihatien kunnostamista. Uudet pihavalot.
 • Ulkomaille ei, kotimaan retkiä kyllä. Pääsisiköhän tänä vuonna vihdoin sinne länsirannikon kiertoretkelle. Paitsi jos oikein hyvin menee ja jostain sataa sikana rahaa niin sitten pienen pieni matka ulkomaille. Unelmien matka siirtyy seuraavalle vuodelle.
 • Kässätavoitteena on ommella enemmän vaatteita. Neulomispuolen tavoitteena on itselle takki, polvisukat ja huivi, lapsille uudet lapaset ja pipot. Langankulutustavoite 3 kg. Huovutusvillavarastoakin olisi kiva saada pienemmäksi, mutta yksin huovuttaminen on niin tylsää. Jotain pitäisi sen suhteen keksiä. Joulukalenteri tänäkin vuonna.
 • Maailmanrauhaa, rakkautta ja terveyttä.

8339076046_d44e9d8a1c.jpg

Minna juhannuksena Hiidenvuorella Iitissä siinä lempparimekossa, lempparikengissä ja etuhiukset vielä kasvamassa.