Loppuodotuksesta lupasin tänne jotain kirjoitella, vaikka eipä tässä mitään ihmeellistä kerrottavaa ole. Valitusta vain.

Kuten kaikki raskaudet ovat erilaisia, ovat nämä minunkin kaksi olleet. Ensimmäisen kanssa ei ollut pikkuvaivoja, mutta verenpaine nousi ja sikiön kasvu pysähtyi. Päädyttiin synnytyksen käynnistämiseen.

Nyt ei ole ollut mitään isoa ja pelottavaa (paitsi se punktiosta seurannut lapsivesikalvon repeäminen), mutta pikkuvaivoja ihan riittävästi. Alkuraskauden pahoinvointi ja väsy. Loppuraskaudessa selkäkivut, alavatsakivut, vatsan, selän, säärien kutina ja ähky. Näiden lisäksi on ollut alhainen hemoglobiini ja turvotusta. On tullut raskausarpia ja suonikohjuja. Vain peräpukamat puuttuvat.

Painoa on tullut 19 kg, edellisellä kerralla sitä tuli kaikkiaan 18 kg. Tällä kertaa tosin oli lähtöpaino isompi, joten tukaluus on nyt suurempi. Sen lisäksi, että sikiö on kasvanut normaalisti, on lapsivettä runsaasti. Ja kohtu iso. Suorastaan jättiläinen. Vauvan koko kuitenkin todettiin viimeisimmässä mittauksessa keskikäyrällä meneväksi.

Tänään kävin lääkärineuvolassa ja siellä todettiin, että synnytys voi käynnistyä minä päivänä hyvänsä. Mutta koska minulla ei ole kokemusta aikaisemmasta luonnollisesti käynnistyvästä synnytyksestä, ei pysty ennakoimaan meneekö tähän vielä tunteja vai pari viikkoa. Lääkäri oli sitä mieltä, että yliaikaiseksi tämä ei mene. Mutta minä en usko ennen kuin näen. Ja koen.

Muutama päivä sitten sikiö selvästi laskeutui ja sen jälkeen elämä muuttui kertaheitolla tukalasta tuplatukalaksi. Hyvä, että pystyn kävelemään tai nousemaan matalalta tuolilta tai sängystä. Painetta on alaspäin ja kipua myös. Pienikin rasitus saa lantion kipeäksi ja supistuksia aikaan. Mutta ei vielä niitä supistuksia mitä odotan.

Koska mikään rasitus ei oikeasti avusta synnytyksen käynnistymistä vaan juuri nyt aiheuttaa vain kamalat kivut, taidan viettää tämän loppuajan istuskellen keinutuolissa, enkä edes yritä tehdä mitään. Lääkäri totesi, että kunnon sisätutkimus tässä vaiheessa kyllä käynnistäisi synnytyksen. Pyysin sitä, mutta sain vain tavallisen tutkimuksen. Eli nyt vain odotellaan. Kenties jopa kokonaista neljä viikkoa.