Kerron nyt hiukan meidän kasvihuoneesta, kuten lupasin joku aika sitten. Olen aina haaveillut isosta lasisesta kasvihuoneesta, mutta meidän pihalle rakentui pienen pieni muovinen ehkä 5 - 6 vuotta sitten. Iso lasinen on edelleen haaveissa, mutta tällä hetkellä aika kasvihuoneen hoitamiseen on vähissä, joten pikkuriikkinen huone on juuri sopiva.

Kasvihuone on itse rakennettu. Ohje tähän oli Talo & Koti lehdessä. Nyt en valitettavasti ohjetta etsinnöistä huolimatta löytänyt, vaikka tiedän sen olevan tallessa, joten tarkempaa vuosilukua ja numeroa en tähän hätään saa. Tämä valmistettiin syksyllä, kun silloin on enemmän aikaa ja olihan se sitten valmiina keväällä odottamassa. Kasvihuoneen katolla oleva nuppi on vanha puinen kynttilänjalka. Muovi on kasvihuonemuovia, eikä ole revennyt tai haurastunut vielä mistään.

kasvihuone1.jpg picture by pupupossu

Kasvihuoneeseen mahtuu yleensä noin neljä tomaattia. Tänä vuonna sinne on istutettu kolme ja lisäksi muutama yrtti ja kesäkurpitsa. Mullan päälle olen levittänyt ruohosilppua kosteuden haihtumisen vähentämiseksi.

kasvihuone2-1.jpg picture by pupupossu

Pieni hylly täältä löytyy myös, mutta siellä ei tänä vuonna kasva mitään. Tavaroita on vain kertynyt. Öljylyhdyssä pidämme talvisin valoa.

kasvihuone3.jpg picture by pupupossu

Laitoin pahimmalta paahteelta varjostavia istutuksia taakse: humala, lipstikka ja nauhus. Viisaasti pohjoisen puolelle :)

kasvihuone5.jpg picture by pupupossu

Tuuletusikkuna huoneessa on myös, vaikka yleensä ovi on keskikesän auki yöt ja päivät.

kasvihuone4.jpg picture by pupupossu

Niin ja yksin ei enää ole tarvinnut kasteluita hoitaa.

kasvihuone6.jpg picture by pupupossu

Kasvihuone sijaitsee pikkiriikkisellä kasvimaalla. Kasvihuoneen viereen olen istuttanut monivuotiset yrtit. Sain tuon laatoitetun polunkin valmiiksi muutama päivä sitten. Aikaisemmin siinä oli hiekkapolku ja multaosuudet oli reunustettu laudoilla. Nyt on paljon kivempi.

kasvimaa1.jpg picture by pupupossu

Kasvimaan toinen puoli vaatisi vielä melkoisia huoltotoimenpiteitä. Päädyssä kasvaa monivuotisia: pillisipuli, raparperi, karviainen, parsa ja koripaju. Näiden aluskasvina huonokuntoista mansikkaa. Raparperin takana on pieni komposti. Nyt kasvimaalle on istutettu etupihan kukkia pakoon kaivuutöitä ja vähän sipulia. Herneet jäivät laittamatta, sillä siemenet olivat lopussa kaupoista, silloin kun niitä etsin. Loput hiekkapolut pitäisi poistaa ja laudat kaivaa maasta. Muutenkin tuonne on kertynyt jonkinlainen jätekasa. Yhdessä kohdassa kasvaa niin tiukkaa rikkaruohoa, että olen päättänyt tainnuttaa ne mustan muovin alle muutaman vuoden aikana, enkä edes yritä kitkemistä. Multaa täytyy tuoda lisää ja keksiä joku hyvä keino miten saan hävitettyä peltokortteen. Sellaista keinoa ei taida olla olemassakaan.

kasvimaa2.jpg picture by pupupossu