Nyt tulee tiuhaa päivitystä. Mutta puutarhasta kirjoitin viimeksi kuun alussa ja siellä on sen jälkeen tapahtunut paljon. Ja koska edelleen tapahtuu koko ajan, on näitä vanhoja kirjoitettava pois uusien tieltä.

Ihan ykkösenä on uusi ruohonleikkuri. Joka on jopa niin kiva, että sillä on nautinto leikata ruohoa sieltäkin missä sitä ei ole.

uusiruohonleikkuri.jpg

Tämän kesän kasviostokset on suurimmalta osin ostettu. Ne pakolliset. Tietysti jos kivaa tulee vastaan, sitä hankitaan. Tässä miehelle järjestetyn retkipäivän hankinnat. Ja sen silloin ostamatta jääneen luumupuunkin on mies hakenut. Hauska löytö oli nyppykurjenpolvi. Siinä on kivannäköiset kukat ja lehdet. Toivottavasti leviää yhtä hyvin kuin kurjenpolvet yleensä.

viimeisetostokset.jpg

nyppykurjenpolvi.jpg

Viime perjantaina miehen ja Toivon ollessa mökillä, sain Tyynen muutamaksi tunniksi ystävälle hoitoon. Käytin sen ajan uusien hankintojen istuttamiseen. Viime kesänä kaivettu uusi istutusalue on nyt täytetty. Muutama iso kivi tuohon ruusupenkin eteen pitää vielä tuoda.

uusiaistutuksia.jpg

siilikuusi.jpg

Etupihalla olleen epäsiistin kulmauksen olen laittanut kesäkuun aikana kuntoon. Tämä on valmistunut pikku hiljaa Tyynen aamupäiväunien aikana. Eli ½ - 2 tuntia on päivässä kulunut ja kulmaus on siistiytynyt kuin itsekseen.

Kompostorin edustalta leikkasin risuuntuneen rusopajuangervon. Se on nyt mukavasti lähtenyt kasvamaan. Milloinkohan tulee se hetki, kun siitä tulee riesa. Leviää sen verran runsaasti. Mutta peittää kyllä hyvin kasvaessaan suurehkon kompostorin.

Kompostori on itse tehty. Alustana kuormalava. Ulkokuori jätepuuta. Sisällä remontista jääneestä styroksista tehty vuoraus ja perinnöksi saadusta verkosta jyrsijänestokerros. Kahvakin oli jostain vanhasta ovesta ja kompostorin sisällä oleva lämpömittari löytyi nykyisen asunnon kellarista. Vain saranat ovat uudet. Sisäkuvaa ei kompostorista nyt ole. Kyllähän kaikki tietävät miltä se biojäte näyttää. Kompostori on ollut käytössä jo useamman vuoden ja hyvin toimii.

kukkapenkkikompostorinedessa.jpg

kompostori.jpg

Samasta etupihan nurkkauksesta kaadettiin keväällä laho koivu ja pystyyn kuivunut tuija. Tilalle istutin koristeomenapuu Hopan sekä pilvikirsikan ja tuijan juurella oli jo valmiiksi pieni pihlajan alku. Vielä on suunnitteilla istuttaa lähistölle yksi terijoensalava.

Putsasin tuijan alla kasvaneet rönsyleinikit pois, levitin suodatinkankaan ja sen päälle hiekkaa ja kompostimultaa. Siihen istutin leviämään peittopajun sekä rönsyleimun ja siirsin matontamppaustelineen päälle.

Meillä mattoteline ei ole kovinkaan usein matontamppauskäytössä - ehkä kerran vuodessa. Toinen käyttökerta on se, kun pestyt matot laitetaan siihen kuivumaan. Eli pensaat ja puut saavat kasvaa mattotelineen päälle.

Mattotelineen vieressä on puutarhasta löydetyt puiset ja lahot kottikärryt. Kärryt täytin osittain kompostimullalla ja siihen on tarkoitus istuttaa jotain. Kunhan keksin vaan mitä.

vanhatkottikarryt.jpg picture by pupupossu

mattotelineenalla.jpg

mattoteline.jpg

Pihamökin eteen tuleva terassi on nyt kokonaisuudessaan reunalautoineen ja kaiteineen valmistunut. Kuvassa kaiteet vielä kesken. Terassin tekoon olen osallistunut vain mielipiteitä jakamalla ja komentamalla. 

Pihamökki on vielä vaiheessa. Sen valmistuminen alkaa tietääkseni tällä viikolla. Kissat nukkuvat siellä joka päivä monta tuntia, joten käytössä se on, vaikkei vielä valmis.

Mökin edustan hyvin rikkaruohoisen perennapenkin kitkin perusteellisesti ja olen nyt tyytyväinen. Muualla ei sellaista rikkaruohomäärää olekaan. Paitsi kasvimaalla.

terassivalmistuu.jpg 

kukkapenkkiterassinedessa.jpg

kukkapenkkijarikkaruohoastia.jpg

Piha-allasprojektitkin etenevät. Kaikki kolme pientä roskaista, limaista, matoista ja vaikka mitä iljetystä sisältänyttä allasta on puhdistettu. Kuollut sammakko hävitetty. Mitään puhdistusaineita ja myrkkyjä ei altaissa voi käyttää koska kissat juovat niistä.

Yksi allas on nyt jotakuinkin kunnossa. Siihen ostin kissan, jonka paketissa luki suihkulähde. Noh. Ei se vettä suusta suihkuta tai edes valuta. Vaan sen pitäisi muka juoda. Ei toimi. Pitää vielä miettiä mitä sen kanssa tekisi.

Allas näyttää loppukesästä paremmalta kun ympärillä kasvava suikeroalpi rönsyilee reunojen yli ja peittää allasmuovin. Ehkä kissakin on oppinut siihen mennessä kunnolla juomaan.

kissajuoaltaasta.jpg

Kaiken tämän lisäksi olen kitkenyt kasvimaata ja muutakin maatja ja rakentanut puroa ja asentanut suihkukähdettä. Niistä sitten seuraavalla kerralla. Ainakin purosta ja kasvimaasta.

IMG_0468.jpg