Muutama kuva puutarhasta. Puutarhatöitä en ole juurikaan viime aikoina harrastanut. Paitsi jotain. Olen kitkenyt, kerännyt vadelmia, leikkinyt Toivon kanssa ja suunnitellut suuria. Ilokseni huomasin, että vihdoin pensaat ja perennat ovat suurimmassa osassa pihaa kasvaneet sen verran tuuheiksi, etteivät rikkaruohot ole päässeet kovin pahasti mellastamaan. Aikaisempina kesinä kitkemiskierroksia olen tehnyt noin kuusi kesässä. Tänä kesänä menossa vasta toinen kerta. Melkeimpä pahemmin kuin rikkaruohot on levinnyt isotähtiputki. Mutta pidän siitä ja annan sen leivitä. Ainakin jonnekin.

Isotähtiputki Astrantia major.

Thtiputki.jpg picture by pupupossu

Erilaiset kärhöt kukkivat nyt.

Lumikärhö Clematis fargesioides 'Summer snow' kasvaa villiviinin seurassa, autotallin kupeessa ja köynnöstelineessä. Ja hyvin kasvaakin.

Lumikrh.jpg picture by pupupossu

Pensaskärhö Clematis recta ottaa tukea kirsikkapuusta.

Pensaskrh.jpg picture by pupupossu

Kellokärhö Clematis integrifolia.

Kellokrh.jpg picture by pupupossu

Tiukukärhö Clematis 'Hendryetta'. Taustalla näkyy valkoista isotähtiputkea.

Tiukukrh.jpg picture by pupupossu

Jalokärhö Clematis 'Ville de Lyon'. Kuvassa vasta yksi avautuva kukka. Tällä hetkellä kukkia jo runsaasti, mutta en nyt tuonne sateeseen halua mennä kuvaamaan. Olen ollut kovin epäileväinen jalokärhöjen suhteen. Kun niiden istutus- ja hoito-ohjeet ovat sen verran vaativat. Tämä ja kaksi muuta jalokärhöä meidän pihalla näyttävät kuitenkin viihtyvän hyvin huolimatta väärästä istutuksesta ja huonosta hoidosta eli lannoitteiden puutteesta. Ehkä uskallan hankkia muitakin jalokärhöjä näiden kokemusten perusteella.

VilledeLyon.jpg picture by pupupossu

Valkoisten, vaaleanpunaisten, viininpunaisten ja vaalean lilojen kukkien lisäksi puutarhasta löytyy yksi palavan punainen perenna. Palava rakkaus Lychis chalcedonica kukkii punalehtisen purppuraheisiangervon Physocarpus opulifolius 'Diabolo' edessä.

Palavarakkaus.jpg picture by pupupossu

On meillä myös yksi penkillinen kelaisia kukkia ja pari muutakin väärän väristä perennaa. Mutta siellä missä ne ovat niin sopivat mukaan oikein hyvin.

Etupiha.jpg picture by pupupossu

Ja kyllä tänä kesänä on vielä aikomus lapiokin upottaa multaan. Muutaman alennushavun olen istuttanut, samoin humalan. Mutta vähän isompaa kaivuutyötä lapio jo kaipaa.

Kannutjatonttu.jpg picture by pupupossu