Tänään ainoastaan kestovaippa-asiaa. Eli jos tämä aihe ei kiinnosta, ei kannata lukea tämän pidemmälle.

Kirjaan tähän omia käyttökokemuksia ja mielipiteitä kestovaipoista. Sen lisäksi muutama kuva viikolla ommelluista vaipoista.  

Vaippaheluna.jpg picture by pupupossu 

Taskuvaippa Liljankukalta saadulla kaavalla. Tarrakiinnitys. Sisäpuoli hamppuneulosta, ulkopuoli puuvillaflanellia.

Toivolla on ollut melkein alusta asti kätössä kestovaipat. Ihan ensimmäisen kuukauden ajan vauva oli kertakäyttövaipoissa pienen kokonsa takia: jo valmiit kestovaipat ja harsot olivat aivan liian isoja. Vaikka niin oli ne pienimmät kertakäyttövaipatkin, mutta ei ihan niin liian.

Suurimmaksi osaksi meillä on käytetty itse ommeltuja vaippoja. Koska olen niitä ehtinyt tarpeellisen määrän tekemään ja ne ovat käytössä mielestäni helpommat kuin pelkkä harso. Melkein kaikki vaipat ovat sisävaippoja ja niissä on täyttötasku lisäimuille sekä tarrakiinnitys. Ulkokuorena meillä on ollut käytössä villahousut.

Vaippasammakko.jpg picture by pupupossu

Taskuvaippa Liljankukalta saadulla kaavalla. Tarrakiinnitys. Sisäpuoli vohvelikangasta, ulkopuoli puuvillaflanellia.

Täyttötaskua olen pitänyt kätevänä, kun sinne voi lisätä sopivan määrän imuja aina tarpeen mukaan. Ja kuivuminen on myös nopeampaa kuin vaipalla, jossa on imut kiinteinä. Niissä vaipoissa, joissa sisäpuoli ei ole kuivaliinaneulosta, olen käyttänyt erillisiä kuivaliinoja. Ne ovat käytössä aika kätevät. Ainakin kakka on helpompi poistaa ja ihan joka kerta ei tarvitse koko vaippaa huuhdella kakan jälkeen. Vaikka kyllä tuo helppous välillä harmittaa, kun se kakka pyörähtää lattialle siitä kuivaliinasta, kun sitä ollaan kuskaamassa vessanpönttöön. 

Imuja1.jpg picture by pupupossu

Imuja2.jpg picture by pupupossu

Lisäimuja. Saumurilla huoliteltuja, muotoon leikattuja jäännöspaloja flanellista, hamppuneuloksesta ja vanhoista pyyhkeistä, kaksinkertaisena. 

Lisäimut olen tehnyt yleensä kaksinkertaisesta kankaasta ja huolitellut saumurilla. Leikkaan ne vaippakankaiden jäännöspaloista tai vaippoihin epäsopivan kokoisista pyyhkeistä. Kaikki imut olen leikannut muotoon siten, että ne ovat keskeltä kapeampia.

Vaipatsaumatut.jpg picture by pupupossu

Ylempi taskuvaippa omalla kaavalla ja alempi Liljankukalta saadulla kaavalla. Tarrakiinnitys kummassakin. Ylemmässä sekä sisä- että ulkopuoli flanellia, alemmassa sisäpuoli hamppuneulosta, ulkopuoli puuvillavelouria. Nämä ovat ensimmäiset saumurilla tehdyt vaipat. Pidän enemmän ompelukoneella tehdyistä. Niistä tulee paremman näköisiä ja tuntuisia.

Tarrakiinnitys on ollut minun mielestäni mukava, koska siinä on säätövaraa vauvan vatsan kasvaessa. Ja kyllä ne tarrat kiinni pysyvät, vaikka Toivo onkin alkanut näpläämään niitä aina vaipanvaihdon yhteydessä. Silti näin mennään jatkossakin. Snappi-kiinnitintä en ole kokenut kovin käteväksi ja ne vaipat, missä tuota tarvitsee meinaavat jäädä aina sinne vaippakorin pohjalle käyttämättä.

Materiaaleina vaipoissa olen käyttänyt froteeta, hamppuneulosta, flanellia, puuvillacollegea, -trikoota, -sherpaa, -velouria ja PUL-kangasta. Mukavinta minusta olisi tehdä vaipat kokonaan kierrätysmateriaalista, mutta näin nyt ei kuitenkaan meillä ole.

Vaippamuumi.jpg picture by pupupossu

Taskuvaippa omalla kaavalla. Tarrakiinnitys. Sisäpuolena vanha froteepyyhe, ulkopuolella vanha vohvelikangaspyyhe. Vinossa oleva Muumi on leikattu vanhasta kulahtaneesta tyynyliinasta.

Liikkuvalle isommalle vauvalle kokonaan tai vain puoliksikin froteesta tehdyt vaipat ovat hankalia ja tönkköjä. Niitä meillä käytetään enää yövaippoina. Vanhoista flanellipaidoistaan ja collegepaidoistaan eivät sukulaiset ja tuttavat ole olleet halukkaita luopumaan. Ei edes niistä risoista. Siispä kierrätysmateriaalivaipat ovat näitä froteepyyhkeisiä ja niitä valmistuu nyt vähemmän L-kokoisena kuin pikkukokoja.

Vaippanakkikoirajaauto.jpg picture by pupupossu

Taskuvaippa omalla kaavalla. Tarrakiinnitys. Sisäpuoli kuivaliinaneulosta, ulkopuoli PUL. Eli ns. all-in-one -vaippa.

All-in-one -vaipoista ei minulla ole kovin hyviä kokemuksia. Eli niistä vaipoista, joiden ulkopuoli on kosteutta pidättävää kangasta. Jollei heti pissan tullessa niitä huomaa vaihtaa, on päällysvaatteet aina kastuneet. Ainakin ne pari ostoAIO-vaippaa päästää kosteuden aina läpi. Omatekemät pitävät ainakin vähän aikaa. Olenkin käyttänyt villahousuja myös AIO-vaippojen päällä. Hyvä puoli niissä on se, että sisäpuolen kuivaliinakangas pitää vauvan ihon kuivempana kuin muut materiaalit. Nämä vaipat ovatkin käteviä silloin, kun tietää, että vaippa joutuu olemaan vähän kauemmin päällä.

Sisätäyttövaippojen päällä Toivolla on ollut aina käytössä villahousut. PUL-kuorivaipoista en ole pitänyt juuri tuon kosteudenpäästöominaisuuden takia. Tällä hetkellä sopivia villahousuja on kahdeksat, yhdet on puikoilla ja ainakin neljät suunnitteilla. Huomattavasti pienemmällä määrällä pärjäisi, mutta kun nuo villahousut ovat niin hauskoja muuten. Kotioloissa niitä käytetään ihan olovaatteena.

Villahousutvironvillasta.jpg picture by pupupossu

Kaksinkertaisella virolaisella hahtuvalla neulotut villapöpät.

Villahousuja olen neulonut Pirtin kehräämön ja Ruskovillan hahtuvalla, virolaisella hahtuvalla, Novita Huopasella sekä jollain tuntemattomalla ikivanhalla Vuorelman villalangalla. Kaksinkertaisella virolaisella hahtuvalla tulee hyvät, pitävät ja ohuet villahousut. Pirtin kehräämön hahtuva on mielestäni aika paksua, mutta ei ihan niin tönkköä kuin Ruskovillan hahtuva. Ruskovillan hahtuvalla neulotut housut ovatkin sitten mainiot yökäytössä. Samoin kolminkertaisella hahtuvalla neulotut (kaksinkertainen Pirtin kehräämön ja yksinkertainen virolainen hahtuva). Huopasesta tulee myös hyvät ja pitävät villahousut, mutta ne nukkaantuvat epäsiistin näköiseksi nopeasti. Kaikkein huonoimmat eli huonoiten kosteutta pitävät villahousut on meidän käytössä olleet Ruskovillasta ostetut housut.

Parhaana villahousujen ohjeena olen pitänyt Villapöpät -ohjetta. Pienillä silmukkamäärä- ja kerrosmuutoksilla olen saanut tehtyä Toivolle oikein sopivia housuja. Kovin monista ohjeista minulla ei tosin kokemusta ole, mutta kun kerran hyvät tuli vastaan niin kiinnostus uusien etsimiseen on nolla.

Vaippanakkikoira.jpg picture by pupupossu

Tässä oli joitakin mielipiteitä ja käyttökokemuksia kestovaipoista meillä. En ole ollut mitenkään ahkera hankkimaan tietoa tai erilaisten vaippojen kaavoja saatika ostamaan erilasia valmiita vaippoja. Nämä esiteltyjen tyyppiset vaipat ovat olleet meidän käytössä hyviä ja toimivia - minä olen tyytyväinen, mies on tyytyväinen ja erityisesti Toivo on tyytyväinen, joten näillä mennään.

Jos sinä olet jostain asiasta eri mieltä tai sinulla on antaa jotain hyviä vinkkejä tai kysymyksiä, niin kommentteja asiasta otetaan mielellään vastaan!