Tämän vuoden ainoa ulkomaanmatka suuntautui Saksaan ja Sveitsiin. Ei kovin eksoottinen matkakohde tälläkään kertaa, mutta tuttu ja turvallinen Saksa ja minulle uutena Sveitsi olivat pakkovalintoja miehen lyhyen kesäloman vuoksi. Kaksi viikkoa oltiin matkalla omalla autolla telttaillen leirintäalueilla.

Kuva270.jpg picture by pupupossu

Laivamatka

Saksaan matka vei laivalla: Helsinki - Travemünde. Koska otettiin edullisempi laiva oli matkan kesto pidempi, sillä laivareitti poikkesi välillä Puolassa täydentämässä ja tyhjentämässä lastia. Matkakäsitöitä tein mennen tullen ja tietty Toivon kanssa kovasti oli puuhaa. Laivalla oli kovin vähän matkustajia meidän lisäksi, mutta ei haitannut. Paluumatkalla oli jonkin aikaa kovaa merenkäyntiä ja minä voin pahoin hytissä. Onneksi oli tuo pahoinvointi tullut tutuksi jo alkuraskaudesta.

IMG_8836.jpg picture by pupupossu

Leiriytyminen

Maissa vietimme kaikki yöt leirintäalueilla teltassa. Muutamissa paikoissa viivyimme yhden yön, toisissa kaksi tai kolme. Varustelua oli lisätty viime kerrasta: kaasulamppu ja iso ilmalla täytettävä patja ja potta. Patja tyhjeni ekana yönä ja aamulla löytyi repeämä saumasta. Onneksi Saksa on maa, josta löytyy kaikkea eli uusi patjakin saatiin jokusen tunnin etsinnän jälkeen. Miehelle jäi tästä niin kova painajainen, että siitä puhuttiin viimeksi tänään.

Leiriytyminen meiltä kolmelta maksoi 13 - 27 €/yö. Välillä otettiin hinta Toivostakin, yleensä ei. Melkein kaikki leirintäalueet olivat siistejä ja kivoja. Hienoin ja melkein pelottavan siisti alue oli Sveitsissä ja kamalin löytyi Hampurin itäpuolelta ja olikin entisen DDR:n puolella. Sen huomasi. Ainakin leirintäalueen täti muistutti hyvin paljon setää ja suihkut ynnä vessat olivat vastenmielisiä. Silmät kiinni peseytyminen kylmällä vedellä kertoo paljon. Tosin olisi sieltä lämmintäkin saanut, kun vain olisin huomannut ennen suihkua sen kolikkoautomaatin lämpimälle vedelle. Se vain tuntui siihen paikkaan jotenkin liian kehittyneeltä laitteelta, että olisin mokomaa edes etsinyt. Kolmas hyvin mieleen jäänyt lerintäalue oli Münchenissa. Mr Leirintäalue oli yksikätinen Twin Peaks -ukko ja koko alue vähän countryhenkinen paikka. 

Kuva331.jpg picture by pupupossu

Parhaiten mieleen jäi kuitenkin pienen pieni paikka, jossa leiriydyttiin sekä meno- että tulomatkalla. Paikka jäi mieleen siksi, kun meidän rattaat varastettiin yöllä. Ne oli viety sateensuojaan yöksi ja aamulla kadonneet. Kun me vain englantia puhuvat saimme selvitettyä sille vain saksaa puhuvalle sedälle, mitä oli tapahtunut niin jo alkoi tapahtua. Setä otti pienen autonsa ja lähti kylille vaunuja etsimään. Ja sieltä ne palasivatkin pienen auton takakontissa. Joten vaunut siis vietiin, mutta myös löytyivät. Onneksi. Edelleenkin menisin tälle lerintäalueelle Fuldan lähistölle. Setä kun antoi kummallakin kerralla Toivolle suklaapatukan ja kun Toivo ei vielä suklaata saa syödä niin arvatkaa kuka siitä hyötyi?

Melkein kaikilla lerintäalueilla olimme ainoita telttailijoita. Vain Sveitsissä oli useita telttoja, mutta niistäkin erosimme sillä, että olimme ainoita autolla liikkeellä olevia. Muut olivat polkupyörillä.

Kuva160.jpg picture by pupupossu

Automatkat

Tällä kertaa ei ajettu pieniä maisemateitä vaan melkein pelkästään moottoritietä. Syy on tietenkin se, että Toivo ei niinkään välitä noita maisemia katsella ja yritettiin vain siirtyä mahdollisimman nopeasti paikasta toiseen. Kovin reipas oli poika parilla pitkälläkin ajomatkalla. Huonoa tuuria meillä oli vain yhtenä päivänä kun oli ajopäivä ja hellettä yli 30 astetta eikä autossa ilmastointia. Silloin meinasi poikaa välillä itkettää. Tarpeeksi vain taukoja niin onnistui tuokin matka. Ja aina se Toivo kiipesi innoissaan omaan istuimeen traktorilehtien ja lelusalkun kimppuun.

Kuva431.jpg picture by pupupossu

Sää

Oli hyvin vaihtelevaa. Hellettä, puolipilvistä, poutaa, ukkoskuuroja, sadetta, viileää, kymiä öitä, kuumia öitä. Onneksi löytyi sopivia vaatteita kaikenlaiseen säähän. Ja onneksi sitä vettä ei kuitenkaan satanut ihan joka aamu kun piti kasata teltta ja muut kamppeet.

Kuva117.jpg picture by pupupossu

Ruoka

Yleensä kokkailimme aamupalan ja päivällisen leirintäalueella. Muutaman kerran aamulla satoi niin paljon, että etsimme lähimmän kuppilan aamukahveja varten. Eväitä söimme ajopäivinä tai poikkesimme pikaruokaloihin. Melkein joka päivä tuli kerran syötyä jonkinlaisessa ravintolassa tai kahvilassa. Paras paikka oli pizzeria Hampurissa. Ne pitsat olivat ihan erilaisia kuin nämä meikäläiset pizzeriakebabberiapitsat.

IMG_8866.jpg picture by pupupossu

Päiväunet

Toivo nukkui huonoja ja lyhyitä päiväunia matkan aikana ja se oli oikeastaan matkan ainoa harmi. Toisaalta touhua ei riittänyt niin paljon kuin kotioloissa, joten ehkä unen tarvekaan ei ollut niin suuri. Ainakaan väsymyksen tuomaa kiukkua ei havaittu juurikaan. Unet tulivat yleensä autossa tai repussa. Minä taisin nukahtaa tällä matkalla vain kerran autoon. En rattiin. Sillä ajoin vain kaksi kertaa ja nekin oli parin sadan metrin siirtymisiä leirintäalueilla.

Kuva124.jpg picture by pupupossu

Sveitsi

Sveitsissä käyminen jäi lähinnä pikkukaupunki Davosiin tutustumisena. Etukäteen luettu tieto Sveitsistä siistinä maana, jossa vessatkin tuoksuvat kukkaselle, piti täysin paikkansa tämän pikavisiitin osalta. Toisaalta kallis maa se ei ainakaan näiltä osin ollut, mitä me siellä olimme. Se on sitten euro mahtanut nostaa sen verran muualla hintoja, että mekin olemme päässeet jo Sveitsin tasolle. Bensa oli jopa edullisempaa siellä kuin Saksassa.

Kuva021.jpg picture by pupupossu

Liechenstein

Pikkuvaltio Sveitsin ja Itävallan välissä oli pikaisen vierailun kohde. Tästä ei juuri mitään kerrottavaa. Oli siellä komea linna, mutta tyydyimme ihailemaan sitä vain ulkopuolelta.

Kuva032.jpg picture by pupupossu

Itävalta

Läpiajomaa tällä kertaa. Aika vaan ei riitä kaikkeen. Kun Toivo on isompi niin sitten lähdemme Itävaltaan ja Sveitsiin pelkälle Alppikierrokselle.

Kuva070.jpg picture by pupupossu

Saksalaisia pikkukaupunkeja

Nämä olivat ehkä matkan parasta antia. Saksassa on paljon tosi kivoja pieniä paikkoja. Tällä kertaa poikettiin pidemmäksi tai lyhyemmäksi ajaksi ainakin seuraaviin paikkoihin: Fulda, Lyypekki, Travemünde, Goslar, Rothenburg ob der Tauber, Schwangau.

Rothenburg mainosti itseään joulukaupunkina ja siellä olisi ollut kai jonkinlainen joulukyläkin, mutta tyydyimme ihastelemaan muuten vanhaa kaupunkia. Joulukoristepuoteja oli paljon ja poikkesin yhteen ostamaan kuusenkoristetta. Olisi varmaan kamalaa olla töissä liikkeessä, jossa soi joululaulut ympäri vuoden.

IMG_8874.jpg picture by pupupossu

Goslar puolestaan oli vanha noitavainokaupunki. Mielenkiintoinen paikka sekin.

Kuva294.jpg picture by pupupossu

Travemündessa viimeisenä matkapäivänä törmäsimme ensimmäisiin suomalaisiin.

Neuschwansteinin linna

Tämä oli toinen niistä kahdesta paikasta, joiden näkemistä olimme jo etukäteen suunnitelleet. Kaikki muu tulikin sitä mukaa kun matka eteni. Neuschwansteinin linna on ollut yksi niistä paikoista, joiden näkemisestä olen haaveillut jo pitkään. Se ihana satujen linna. Kaunis, korkealla, suuri ja ihmeellinen. Todellisuus oli kyllä ihan muuta. Melkoinen pettymys. Mutta nyt on haaveiden linna nähty ja käyty. Voi keskittyä seuraavaan haaveeseen.

Kuva112.jpg picture by pupupossu

Dachau

Toinen etukäteissuunnittelu oli poiketa Dachaun keskitysleirillä. Siellä poikettiin. Sen kaiken näkeminen on aivan eri asia kuin siitä lukeminen. Se tunne mikä siitä tuli. Ja se tunne mikä siitä jäi. Ei sitä oikein pysty kuvailemaan. Se pitää itse kokea.

Kuva183.jpg picture by pupupossu

München

Olympiakaupunki, jossa Lasse Viren voitti. Minäkin tiedän näköjään jotain urheilun historiasta. Ikinä en ole missään kävelykadulla nähnyt niin paljon ihmisiä kuin täällä. Aivan törkeän paljon. Ihmisiä ostoksilla. Ja niinpä mekin. Päivä Münchenissa ostoksilla oli kallis päivä. Kaikkialla oli melko hintavaa ja ostettavaakin olisi ollut. Parkkimaksukin oli kallein ikinä maksettu. Nyt jäi vuosien takainen Tukholman keskustan parkkitalo hopealle.

Kuva229.jpg picture by pupupossu

Deutsches Museum

Saksan museo oli ainoa museovierailu tällä matkalla. Tiede- ja tekniikkamuseo on paikka missä isot ja pienet pojat hullaantuvat täysin. Minua harmitti, että matkaneule jäi autoon. Museossa oli hyvä kauppa, josta löytyi hyviä ja laadukkaita tuliaisia ja joululahjoja.

Kuva212.jpg picture by pupupossu

Hampuri

Täällä vierailu jäi odotettua lyhyemmäksi. Syynä oli se kurja leirintäalue, jossa ei haluttu viettää yhtä yötä kauempaa. Onneksi Hampuri on melkein aina matkan varrella kun lähtee autoilemaan Eurooppaan. Tällä kerralla lyhyen kaupunkikierroksen aikana kävimme vain syömässä ja ihastelimme näitä ankka-ankkoja - lainaten lapsemme harvaa sanavarastoa.

Kuva350.jpg picture by pupupossu

Lyypekki

Kiertelimme kauniissa kaupungissa puoli päivää. Poikkesimme myös Lyypekin eteläpuolella sijaitsevaan ostosparatiisiin - Citti-Parkiin. Siellä sitten päästiin tuhlaamaan viimeisetkin pennoset. Paikka on kai suomalaisten suosima ostospaikka, sillä paluumatkalla pongasimme laivasta kyseisen paikan tarjouskuponkeja. Halvalla olisi saanut suomalaista viinaa. Jäi nyt tällä kertaa ostamatta.

Kuva381.jpg picture by pupupossu

Kotona

Kotona olimme maanantaina yhdeksän aikoihin. Joku tarttui heti ensimmäiseen työkoneeseen ja aloitti työt. Ahkera oli. Minulla meni päivä toipumiseen. Matkaa muistellen. Se oli onnistunut ja kiva. Telttailusta tykättiin kaikki. Seuraavasta matkasta jo haaveillaan. 

Kuva499.jpg picture by pupupossu

Ostokset

Niitä tuli paljon. Yhdessä Saksa-oppaassa luki, että Saksaan ei tarvitse pakata mukaan mitään, koska sieltä voi ostaa kaikkea. Totta. Ostokset päivitän toisella kertaa. Nyt ei jaksa. Eikä ehdi.

Bei nässe

Saksalaisessa liikennemerkissä varoitetaan liukkaasta tiestä. Me ollaan aina naurettu tälle nässe-sanalle ja käytämme sitä paljon. Ihan kotimaassakin.

Kuva299.jpg picture by pupupossu