Toivo oli kahtena päivänä hoidossa ja minä sain runsaasti aikaa pihapuuhiin. Sattui onneksi kiva ilma kumpanakin päivänä. Paljon ehdin saada aikaiseksi: käänsin kompostin, muokkasin kasvimaata, siistin perennoja, siirtelin kiviä, kaivoin kuoppaa. Melko raskaita töitä ja varmaan  fyysisen väsymyksen takia kumpanakin iltana tuli uni jo hyvin aikaisin.

Mies rakentaa pihalle pientä mökkiä ja minä teen mökin terassin edustalle pientä puroa. Puron pituus on noin viisi metriä, alkuun ja loppuun tulee pikkuriikkiset lammikot. Kaivuutyöt on jo tehty, allasmuovi levitetty ja vähän kiviä puron uomaan siirretty. Silti vielä riittää kivien siirtelyä ja pesemistä. Meillä on pihalla muutama kivistä tehty polku tai alue, joista otan kiviä puroon. Niihin paikkoihin mistä otan kivet, siirrän samalla mökin alta poistettuja betonilaattoja. Aika raskasta työtä, joten edistyminen on sen mukaista. Puron tekemistä hankaloittaa myös se, että puro tulee valmiin istutusalueen lomaan. Kyllä nuo olemassa olevat perennat ja pensaat hiukan työn etene mistä hidastavat.

IMG_3798.jpg picture by pupupossu

IMG_3850.jpg picture by pupupossu

Pihalla alkaa jo näkyä syksy. Hiukan ruskaa ja melko paljon pudonneita lehtiä. Kukkia on kuitenkin vielä jonkin verran.

Angervojamaksaruoho.jpg picture by pupupossu

Kermesmarja.jpg picture by pupupossu

Rinneangervojarantakukka.jpg picture by pupupossu

Pallohortensia.jpg picture by pupupossu

Jaloangervo.jpg picture by pupupossu

Kasvimaata muokatessa kurkistin pitkästä aikaa kasvihuoneeseen. Siellä oli asiat vähän rempallaan. Tomaatit kuolleet kuivuuteen ja sipulit melkein yhtä pieniä kuin istuttaessa. Olisi ehkä tarvinnut useamman kastelun kuin sen yhden. Tosin basilika rehotti ja täytti puolet huoneesta - kasvihuoneen pinta-ala on vain yhden neliön verran ja kasvihuoneen takana kasvava humala oli tunkeutunut kattoluukun kautta sisäpuolelle. Eli ei siellä nyt aivan lohduton näkymä ollut. Ja kyllä tänä kesänä sentään pientä satoa saatiin kasvimaan puolelta: sipulit, persiljat, tillit, perunat, herneet ja kehäkukat ovat antaneet iloa.

Kasvihuoneessa.jpg picture by pupupossu

Ensi kesänä lupaan hoitaa tomaatit paremmin.