Viisi vuotta sitten meille syntyi pieni vauva - Pieni Hieno Mies. Toivo. Puin vauvan usein ruskeaan, valkoiseen, keltaiseen, vihreään ja oranssiin. Äiti kielsi pukemasta vauvalle mustia vaatteita. En olisi niitä laittanutkaan. Kauhistelin kaikkia isoja poikia, joilla oli Star Wars -paidat, hämähäkkimiehet ja pääkallot vaatteissaan. Niitä ei meidän vauvalle, ajattelin. Naapurin kuusivuotias kävi meillä ja totesi, että kamalia vauvaleluja. Tykkäsi kaikesta rajusta ja etenkin käsiraudoista ja nyrkkeilysäkistä. Yäk, ajattelin. Niitä ei meille.

Edelleenkin pukisin viisivuotiaan mielelläni ruskeaan, keltaiseen ja oranssiin. Vaan mistä moisia vaatteita viisivuotiaille pojille löytyy - kotiäidin kukkarolle sopivalla hinnalla. Ei mistään. Mutta onneksi viisivuotias sai serkkujen vanhan paidan ja pitää sitä toiseksi parhaana omistamistaan. Puserossa lukee Star Wars. Siinä parhaassa puserossa on pääkallo. Mutta myös ruskeita raitoja, että äidillekin on jotain.

Käsirautoja meillä ei vielä ole. Ja nyrkkeilysäkkiä ei tule. Pääkalloille olen antanut jo periksi. Ja Star Warsille.

Viisivuotias sai meiltä synttärilahjaksi Lego-pelin ja luurangon. Viisivuotispäivä meni leikkiessä uusilla leluilla. Viisivuotias on innokkasti auttanut synttärijuhlien järjestämisessä - leiponut ja askarrellut. Viisivuotias on toivonut lahjaksi rommitynnyriä ja merirosvohattua ja Legoja. Vinkit on annettu eteenpäin. Viisivuotiaalla oli viisivuotisneuvola, jossa tuli kehuja niin paljon, ettei mitään rajaa. Viisivuotias teki kuuliaisesti kaiken ohjeen mukaan, kuuli ja näki, osasi asiat kuten piti, oli nokkela ja näppärä, reipas ja raikas. Keskiluokkaisen keskivertoperheen hiukan keskitasoa reippaampi poika. Kotiläksyksi neuvolasta tuli r-kirjaimen harjoittelumoniste. Sentin paksuinen nivaska. Kyllä sillä varmasti ärrä kierretään ympäri orren.

Viisivuotias on ihana ja rakas. Viisivuotias sanoo useita kertoja päivässä Äiti mä tykkään susta tosi kovasti. Ja äiti sanoo aivan yhtä usein. Minäkin tykkään sinusta tosi kovasti.  <3

8142038388_2b578bca29.jpg

8142033330_e1695a75ef.jpg

8141994723_e99ef72611.jpg

Ja se luuranko. Antti Anatomia. Vanhasta lakanasta ompelin koneella ja käsin. Täytteenä on vanhan tyynyn sisus ja tyynyntäytepussin jämät. Kaikki käytin, mitä talosta löysin. Luuranko on painettu lakanaan kangasvärillä sabluunan läpi. Lopuksi silitetty. Sabluunan tein itse. Luurangon piirsin itse. Sabluunana toimi paksu remonttipahvi ja kuviot leikkasin tylsällä kirurginveitsellä. Mutta lopputulos oli ihan parhain ja rakas. Siellä se nyt nukkuu yöt viisivuotiaan vieressä. Pääkallo vartalolla.

8142018044_a439dfd82a.jpg

8142049022_9889cdfbcb.jpg

8142044254_6f35309485.jpg