Se on jokavuotisen pihasuunnitelmaraportin aika. Viime syksynä kirjoittelin, etten aio tänä kesänä tehdä mitään. En ainakaan kärrää multaa enkä kiviä. Noh. Olen innoissani tehnyt jo yhtä ja toista ja multaakin kärrännyt lukuisia kottikärryllisiä. Mutta kuten yleensä, teen suunnitelmia ja tavoitteita, vaan en suhtaudu niihin vakavasti tai yritä väkisin suorittaa, jos on mukavampaa ja kiinnostavampaa ja tärkeämpää tekemistä. Tai tekemättä jättämistä. Joten nämäkin suunnitelmat ovat jälleen ehkä tehdään ehkä ei tehdä - listalla.

Vaikkei tuo mullan kärrääminen ole ihan niitä suosikkipuuhia, niin silti olen sitä tehnyt, koska halusin yhden kompostikasan pois ja ihan vähän tarvitsinkin multaa viime kesänä kesken jääneen istutusalueen viimeistelyyn.

Talon laajentamisen ja uuden pihatien vuoksi etupihan ilme muuttui kovasti viime kesänä. Muutama kohta on vielä täynnä kaikenlaista jätettä, risua ja lautaa, mutta eiköhän ne tämän kesän aikana saada siistittyä. Samoin pihatielle otetaan muutama kuormallinen soraa, että saadaan siitä tasainen ja siisti. Rakennetaan puuliiteri ja roskiskatos jos ehditään. Vanha katos on jo purettu. Myös vanha kompostori puretaan ja aiotaan tällä kertaa ostaa uusi tilalle. Pihavalaisimille on vedetty johdot ja valaisimetkin on jo ostettu eli ne pitäisi enää asentaa paikoilleen. Ja vielä yhteen kohtaan kaivaa routaeristeet maahan ja siihen viereen pienen pieni istutusalue.

Siinä ne suurimmat suunnitelmat.

8740814266_8b33cff0ab.jpg

Kuvassa näkyvä katos purettu, uusi tulee tuohon roskisten ympärille. Kaivonrengas on jo täytetty mullalla, pitää vielä keksiä, mitä siihen laittaisin.

8740814392_6006fe6ca6.jpg

Risu- ja kantokasan takana on lapsille kiipeilykiviä. Niiden ympärille tulee haketta ja koivuun kiinnitetään hämähäkkikeinu. Romukasan paikalle tulee puuliiteri.

8740814184_cf55fe013d.jpg

Onneksi näitä kärräämishommia ei tarvitse tehdä yksin.

Myös tänä kesänä on yritys kasvattaa kasvimaalla jotain. Olen kylvänyt lasten kanssa nauriit, porkkanat, erilaisia kukkia, tilliä, pinaattia, roomankuminaa ja istuttanut sipulit. Esikasvatuksessa on maissia ja kesäkurpitsaa. Tänään laitan perunat ja pavut ja käyn katsomassa taimikauppiaalta jotain kivaa, ehkä jälleen lehtikaalia pupuille. Sain naapurilta pienen vanhan kasvihuoneen rungon ja muutaman ehjän lasin. Kasvihuone on paikoillaan ja multa leviteltynä. Sinne mahtuu muutama tomaatti ja ehkä myös jotain yrttiä.

Ja lehtokotiloita keräilen tietty säännöllisesti. Niitä on ihan törkeän paljon. Eniten ikinä. Jokapäiväisen keräilylenkin lisäksi olen kylvänyt Ferramolia ja se on kyllä tehokasta. Pelkällä käsinkeräilyllä en jaksaisi, vaikka Tyyne kuinka auttaisi.

Tämän kaiken lisäksi aion istuskella pihamökissä ja neuloa ja virkata ja lukea ja nukkua. Sinne aion mennä tänäänkin.

8740814138_5bdd3778ee.jpg

Lehtokotilo päätyi kuvan ottamisen jälkeen tiskiaineveteen.

8740814052_1d42502834.jpg

Vanhassa kasvihuoneessa kasvaa minttua ja viiniköynnös. Ruukut on jo täytetty mullalla ja osaan on siemenet kylvetty.

8740814344_e506d6053a.jpg

Täällä aion virkata tänään.