Oltiin joskus kuukausi sitten kiertelemässä rautakauppoja ajatuksella, että katsotaan mitä siellä on tulevaa laajennusta varten. Löytyi hauska lattia ja siitä tuli idea Toivon huoneen pikaiseen pintaremonttiin. Vaniljanvalkoinen vai onko se keltainen? puolipaneeli kyllästytti, samoin keltaisenbeige tapetti. Ja alkuperäistä tai siis edellisten asukkaiden laittamaa lattiaa olen inhonnut koko ajan. Se oli sitä halvinta laminaattia, joka oli kylmä ja sähköinen ja jokainen sormenjälki siinä loisti metrien päähän. Vain käytännön syistä se sai olla.

Muovilattia se tämä uusikin on, mutta erilaista muovia kuin laminaatti. Materiaali on vinyylikorkkia eli päällä vinyylikerros, jonka alla pari kerrosta korkkia ja sen alla jotain, en enää muista mitä. Se on lämpimämpi ja pehmeämpi ja väittävät vielä sen sopivan lapsi- ja koiraperheisiin. Meiltä siis puuttuu enää se koira.

Puolipaneelit on maalattu maalarinvalkoisella Lujalla. Tapetti on rautakaupan hyllytavaraa. Toin Toivolle pari tapettimallia valittavaksi ja niistä oli paras tämä lentokonetapetti. Oikein hyvä valinta.

Vanhoja tapetteja en poistanut, koska tämä oli pikainen pintaremontti. Poistan vanhat seuraavan tapetoinnin yhteydessä. Vain yhden sähköjohdon päälle tapetoidut kerrokset otettiin pois. Alta paljastui hieno vanha vihertävänturkoosiksi maalattu sähköjohto, joka sai jäädä näkyville. Sähkömies vaihtoi valokatkaisijan. 

Huoneen ovi ei pysy paikoillaan, vaan 'valuu' auki. Johtuu varmaan siitä, että edelliset asukkaat vaihtoivat oven aukeamissuuntaa ja käänsivät karmit eivätkä varmaan käyttäneet vatupassia. Toki ollaan iloisia ovien aukeamissuntien kääntämisestä, muuten kaikki ovet retkottaisivat pienessä eteisessä.

Ovessa oli aikaisemmin hakanen pitämässä sitä paikoillaan, mutta nyt kun huonekalujen paikkoja vaihdettiin, hakanen ei enää sopinut. Virkkasin kolmosen koukulla, Woolista puolipylväillä ovipoliisin. Vähän koristeita ja kirjailuja. Täytteenä vanua ja alaosassa pieneen kankaiseen pussiin laitettua riisiä. Nyt ovi pysyy hyvin ja on helpompi käyttääkin kuin se aikaisempi hakanen.

Huoneesta poistettiin aika paljon Tyynen juttuja. Sellaisia vaaleanpunaisia ja pinkkejä ja pitsejä ja röyhelöitä. Ne vietiin varastoon ja pääsevät paikalleen kun Tyynen huone valmistuu. Toki tytön lelut saivat jäädä, mutta muuten yritin tehdä huoneesta selvästi pojan huoneen. Vasemmalla näkyvä ovi on jo aikoja sitten maalattu liitutaulumaalilla. Nyt siihen laitettiin kehykset ja siitä tuli heti paljon huolitellumman näköinen. 

Ovesta pääsee pieneen rappusten yläpuolella olevaan komeroon, joka odottaa tulevaisuudessa jonkinlaista remonttia. Edelliset asukkaat olivat laittaneet kyllä sisäseinät ehkä jostain sadasta pienestä kipsilevyn palasta eli komero on aika järkyttävän näköinen sisäpuolelta. Ja tupaten täynnä tavaraa. Sen verran olen tilaa sinne raivannut, että muutama hyllyllinen on lasten leikkikäytössä ja komero onkin lasten toimisto, jossa ne kuulemma kirjoittavat muistelmiaan.

Ja kyllä. Joskus vuosia sitten kun minulla oli vielä kirjoja ja kirjahylly, kirjat olivat värijärjestyksessä aina. Sittemmin kirjat on suurimmaksi osaksi myyty ja nyt yritän epätoivoisesti pitää värijärjestystä yllä lasten kirjahyllyssä. Melko huonolla menestyksellä.

Sängyn paikkaa ei tässä pikkiriikkisessä huoneessa pysty siirtämään mitenkään järkevästi, joten se sai olla siinä missä oli aiemminkin. Kuten myös pöytä. Sänkyä pidennettiin ja siihen hankittiin vuodekatos. Katoksen sisäpuolelle ajattelin laittaa roikkumaan lentokoneen, kunhan vain löydän sopivan.

Lentokoneen lisäksi ostoslistalla on yöpöytä sängyn ja pöydän väliin. Toivottavasti joltakin kirpparilta tulee vastaan jotain muutakin kuin lastulevyä. Päiväpeitto olisi myös kiva, mutta nuo muumipussilakanat on ihan hauskoja jättää myös näkyville.

Tuolin päällystin uudelleen. Amy Butlerin pallokangas oli Lahden Eurokankaassa ainoa mahdollinen, joka oli edes sinne päin mitä halusin. Kyllä oli taas vaikeaa kangasostamista.

Lattialla on usein myös automatto ja se sopii tänne kivasti. Sängyn pidentämisen vuoksi ei kaksi mattoa mahdu enää oikein hyvin - täytyy vielä miettiä jotain ratkaisua.

Aika vähän raaskin mitään laittaa nyt näille uusille seinille. Seinähyllyjen lisäksi Toivon saama ristipistotaulu oli ainoa. Tietty Tyynen taulut ovat poissa eikä Toivolla muuta kivaa ollutkaan. Toisaalta tuo tapetti on jo niin hauska, ettei muuta tarvitse. 

Pehmoleluille saatiin suurempi kori, koska Tyyne käyttää vaippaa enää yöllä ja saatiin ne pari kiertävää vaippaa mahtumaan pienempään tilaan. Silti noita pehmoja on aivan liikaa, mutta vaikka kuinka joka päivä lajittelisin niitä ja yritän tutkia, ei sieltä löydy koskaan ainuttakaan, jonka voisi laittaa kierrätykseen.

Vanha karttapallo putsattiin Toivon käyttöön. Sen valon toimivuudesta ei vielä ole tietoa, mutta syksyllä sitä valoa vasta tarvitsee, joten testaaminen jääköön sinne. Pallosta on katsottu jo kaikki Toivolle tärkeät maat: Suomi, Kiina, Uganda ja Ruotsi. Vanhassa pallossa on se kivaa, että siinä on Neuvostoliitto ja Jugoslaavia ja aika monta muutakin erikoisuutta.

Tästä huoneesta tuli tosi kiva. Voisin melkein itsekin muuttaa sinne. Tietysti kaikkein parasta on se, että Toivo tykkää. Ja tykkää jopa niin paljon, että on nukkunut jo kaksi yötä omassa huoneessa omassa sängyssä. Nukahtanut illalla parissa minuutissa, nukkunut 11 tuntia putkeen ja herännyt aamulla hyväntuulisena. Tässä nyt ei ole mitään muutosta entiseen ja se minua hämmästytti. Ainoa muutos on se, että minä olen nukkunut pari yötä huonosti kun poika ei enää nuku vieressä. Ja se on vähintään yhtä hämmästyttävää.